Hlavní obsah

U hypoték přijdou lidi o tisíce ročně

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do finančních potíží se mohou dostat lidé, kteří si vzali hypotéku či úvěry ze stavebního spoření na pořízení bydlení. To vše kvůli daňové reformě. Daňové odečty úroků už totiž nebudou tak výhodné jak dosud a mnozí lidé kvůli tomu zaplatí na dani z příjmů víc než nyní. To je v protikladu se slibem vlády z programového prohlášení, že na daňové reformě nikdo neprodělá.

Článek

Příčinou je, že do základu daně zaměstnance i podnikatele se nově bude započítávat pojistné a tím základ daně výrazně vzroste. Tím klesne váha všech daňových odečtů, které snižují základ daně. Patří k nim zejména úroky z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, plateb penzijního připojištění, soukromého životního pojištění, dary a odborové příspěvky.

Od příštího roku zaplatíme více

Například bezdětný zaměstnanec s příjmem 25 000 korun hrubého měsíčně, který má hypotéku, zaplatí za letošní rok při odečtu úroků 30 000 korun daň z příjmů 29 337 korun. Po reformě by za rok 2008 kvůli nižší úlevě z odpočtu zaplatil na dani při stejných úrocích 31 410 korun, to je o 2073 korun více. Snížené odečty přitom představují částku 3000 korun.

"Nižší efekt z daňových odečtů úroků by byl problém u lidí se středními příjmy. Ti jsou dnes našimi hlavními klienty a lze čekat, že by se omezila jejich poptávka po hypotékách. Daňová úleva je teď nedělitelnou součástí jejich finančních úvah," řekl Právu předseda komise Bankovní asociace pro hypoteční obchody Pavel Kühn.

Podle jeho slov by stát měl zachovat dosavadní podporu hypoték. "I přes dnešní boom hypoték není náš trh zas tak rozvinutý. Z hlediska podílu na hrubém domácím produktu nedosahujeme ani čtvrtiny průměrné úrovně Evropské unie," uvedl Kühn.

Lidé s odečty úroků musí počítat i s tím, že kromě možného zvýšení daně z příjmů jim ještě stoupnou o dvě stě až pět set korun měsíčně výdaje na běžné životní potřeby v důsledku zvýšení DPH.

Ten, kdo má vysoké příjmy, může být i nadále v pohodě. Jeho zisk z 15 procentní sazby daně má být tak vysoký, že pokles přínosu odečtů úroků má pro něho okrajový význam.

I další odečty méně výhodné

Na daňové reformě kvůli odpočtům prodělají i lidé se středními příjmy, kteří si od základu daně odečítají platby na penzijní připojištění a životní pojištění.

Například bezdětný zaměstnanec s příjmem 25 000 korun hrubého měsíčně, který si platí na penzijní připojištění 18 000 korun ročně a může tak daňově uplatnit maximálních 12 000 korun, zaplatí za letošní rok na dani 33 837 korun. Po reformě jeho roční daň stoupne kvůli nižší úlevě z odpočtu na 34 110 korun. Samotná úspora z odečtů se mu sníží z 3000 na 1800 korun.

"U penzijního připojištění by se případná nižší daňová úleva týkala asi deseti procent klientů, kteří využívají daňového zvýhodnění. Řada z nich ale nedosahuje maximálního odpočtu, to je 12 000 korun ročně, nebo má tak vysoké příjmy, že to jejich celkovou daňovou úsporu zásadně nezmění," řekl Právu prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.

Zaměstnanec s platem 25 tis.hrubého měs. při odečtu úroků z hypotéky 30 000 Kč
dnes získá 7500 Kč ročně
po reformě 4500 Kč ročně
přijde o 3000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám