Hlavní obsah

Příliš hlučné tepelné čerpadlo

Novinky, Karel Nosek, DEKPROJEKT - Partnerský obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Využití tepelných čerpadel je v současnosti jedním z vhodných způsobů řešení vytápění rodinných domů. Tato technologie několikanásobně sníží náklady na elektrickou energii na vytápění. Nejčastěji používaná tepelná čerpadla (princip vzduch/voda) je ale třeba pohlídat z akustického hlediska.

Foto: Znalecký ústav DEKPROJEKT

Venkovní jednotky čerpadel často směřují svým ventilátorem na sousední dům.

Článek

Pan Tomáš si pro svůj nový rodinný dům vybral právě tepelné čerpadlo typu vzduch/voda. Tento typ čerpadla (jeho venkovní jednotka) se jednoduše umístí k objektu. Jeho ventilátor ale vydává hluk, který nesmí negativně působit na své okolí, například na okolní rodinné domy.

Projektant umístil venkovní jednotku tepelného čerpadla směrem k sousednímu rodinnému domu. Výrobce tepelného čerpadla deklaroval nominální hladinu akustického tlaku (hluku) ve vzdálenosti jeden metr ve výši 40 dB (dle normy EN 12102) a vzhledem ke vzdálenosti (přes 10 m) vedlejšího domu neměl být problém.

Foto: Znalecký ústav DEKPROJEKT

Na nových rodinných domech se často využívají tepelná čerpadla typu vzduch/voda.

Pro kolaudaci objektu s navrhovaným tepelným čerpadlem nařídil ale příslušný úřad měření při maximálním provozu tepelného čerpadla. Měřením ve vzdálenosti dva metry od okna vedlejšího domu (tzv. chráněný venkovní prostor) ale ukázalo, zvláště v noční době, překročení hygienických limitů.

A co dál? Nepoužívat tepelné čerpadlo v nočních hodinách od 22 do 6 hodin? To je trochu nepraktické. Pořídit na tepelné čerpadlo protihlukový kryt s dostatečným útlumem hluku? To je trochu drahé. Venkovní jednotku přemístit před jinou fasádu rodinného domu? To je ve stavu dostavěného domu dost komplikované a rovněž drahé.

Kdo v této situaci pochybil? Projektant postupoval dle technického listu výrobce tepelného čerpadla, ten ovšem uvádí akustické parametry pro nominální hodnoty dle normy. Příslušný úřad, v tomto případě Krajská hygienická stanice, ale požadovala měřit při maximálním možném výkonu jednotky.

Majitel domu se nakonec rozhodl pro finančně nejméně bolestnou variantu řešení a písemně se zavázal v nočních hodinách čerpadlo nevyužívat. Pod touto podmínkou pak bylo možné dům zkolaudovat.

Foto: Znalecký ústav DEKPROJEKT

Měření hluku z čerpadel před sousedními domy může prokázat překročení hlukových limitů, zvláště nočních.

Při využití tepelného čerpadla typu vzduch/voda proto doporučujeme si umístění venkovní jednotky dobře rozmyslet a hlavně by si měl projektant pro svůj návrh vyžádat od výrobce hodnoty akustického tlaku (hlučnosti) při maximálním výkonu.

Inzertní sdělení

Trápí vás na domě či bytě technické problémy:

● Máte vlhko ve sklepě?

● Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?

● Máte mokré skvrny pod střechou?

● Cítíte od stěn průvan a chlad?

● Nemůžete v zimě vytopit místnosti?

● Slyšíte hluk z okolních místností?

● Slyšíte kroky z chodby?

● Bude mě soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?

● Trápí vás na vašem domě či bytě jiný technický problém?

či

Prodáváte či kupujete nemovitost a chcete mít jistotu, že vše proběhne férově.

● Chcete provést inspekci nemovitostí a popsat technický stav nemovitosti?

či

Stavíte či máte nemovitost a chcete uspořit náklady na elektrickou energii.

● Zajímá vás fotovoltaika a chcete si pořídit na střechu solární panely a získat na ně dotaci?

Specialisté a inspektoři NEMOPAS, Znaleckého ústavu Dekprojekt a DEKSOLAR vám pomohou. Vycházejí při tom ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb a pětileté zkušenosti s projektováním a instalací fotovoltaických panelů.

Foto: Nemopas

Reklama

Související články

Skříň v koutě pomohla kondenzaci

I na novostavbě bytového domu může projektant udělat chybu. V dnešním článku si ukážeme jeden nedomyšlený detail, který by možná fungoval, ale klientská změna...

Výběr článků

Načítám