Hlavní obsah

Příčinou vlhkosti pod střechou nemusí být jen její netěsnost

Pokud máte byt v podkroví pod střechou a objeví se v něm vlhkost na stěnách či pod stropem, skoro automaticky předpokládáte, že teče střechou. Jsou ale výjimečné situace, kdy za to střecha nemůže. To dokumentuje i případ paní Klaudie.

Foto: Nemopas

Vlhkost na stěně v technické místnosti pod střechou u paní Klaudie byla výrazná a byla spíš v dolní části stěny.

Článek

V čerstvě udělaném podkrovním bytě paní Klaudie, který byl ve starším bytovém domě, se brzo po dokončení začala objevovat velká vlhkost na stěně v technické místnosti.

Za stěnou byla instalační šachta, která byla odvětrána na střechu. Pozvaný specialista na základě svých letitých zkušeností předpokládal, že příčinou pronikání vlhkosti do stěny bude netěsnost na střeše.

Foto: Nemopas

Odvětrání instalační šachty na střeše bylo provedeno dobře a nemělo větší netěsnost.

Takovou netěsností často protéká voda, poté proniká do stěn. Když ale kontroloval způsob provedení odvětrání šachty na střeše, nebyl schopen nalézt žádná netěsná místa, kterými by pronikalo větší množství vody.

Podezřelé bylo, že se voda neobjevila na horní části stěny šachty, ale spíš dole. Proto specialista udělal sondu přes stěnu do instalační šachty a podrobněji zkoumal, kde se voda objevuje.

Foto: Nemopas

Pro nalezení příčin pronikání vody bylo nutné vybourat SDK příčku a kontrolovat přímo stav vlhkosti v instalační šachtě.

A nakonec zdroj vody našel. Byl jím netěsný spoj na nově provedeném vodovodním potrubí. Podobné situace nejsou příliš časté, ale stávají se. I zkušení odborníci někdy tápou, když mají určit zdroj vlhkosti v interiéru.

Foto: Nemopas

Finálně nalezený zdroj vody a vlhkosti stěn - netěsný spoj trubek nového vodovodního rozvodu.

Proto specialisté Nemopasu při analýze příčin pronikání vody zkoumají, kde vedou rozvody vody či topení a často doporučují udělat kontrolní tlakové zkoušky těchto rozvodů.

Petr Vencl – vedoucí inspektorů nemovitostí pro Česko, petr.vencl@nemopas.cz

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit „zajíce v pytli”.

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných, či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádějí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Výběr článků

Načítám