Hlavní obsah

Sníh na střechách a komplikace s tím spojené

Konečně napadl sníh a srážkový deficit v Česku se začíná saturovat. Sníh ovšem může způsobit i velké starosti, a to nejen na dálnici D1, ale i majitelům domů na jejich střechách. Zopakujme a doplňme si proto pár rad a tipů, o kterých jsme již dříve psali.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Sníh ze střechy hezky sjede. Okapy jsou odstraněny. Ale tomu, kdo z domu vychází, možná zchladí hlavu sněhová čepice.

Článek

Sníh a led nebezpečný pro okolí domu

Obecně je povinností majitele domu zajistit, aby střechy zachycovaly a odváděly sníh a led tak, aby neohrožovaly chodce a případně účastníky silničního provozu v přidruženém dopravním prostoru.

Je potřeba si uvědomit, že i v případech, kdy jsou na střeše instalovány zachytávače sněhu, nemáme vyhráno. Sněhové zachytávače jsou schopny (v závislosti na typu, konstrukčním provedení a sklonu střechy) udržet sníh na střeše pouze do určité výše sněhové pokrývky a pouze za určitých klimatických podmínek.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Sněhové zachytávače někdy sníh neudrží a zdeformují se.

Proto je lepší raději vždy s pádem sněhu ze střechy počítat a přizpůsobit tomu řešení domu (ochrana v oblasti vstupu dostatečně nosnou stříškou, komunikace dostatečně vzdálené od objektu) a provozní řád domu (specifikace opatření pro různé sněhové podmínky).

Sníh a led jako nebezpečí pro vlastní střechu

Sníh na šikmé střeše začne dříve či později sjíždět. Pokud se ho budeme snažit na střeše zastavit, musíme na ní vytvořit systém sněhových zachytávačů. Jak jsme již uvedli, při jejich volbě a návrhu je třeba vzít v potaz, že každý systém v kombinaci se sklonem střechy snese jen určitou hmotnost sněhu.

Inspektoři Nemopasu bohužel viděli již několik střech, kde sněhové zachytávače vrstvu sněhu neudržely, sjíždějící sníh je zdeformoval či dokonce vytrhl ze střechy a tím došlo k poškození celé střechy.

Další konstrukcí, kterou při své jízdě ze střechy může sníh poškodit, je okap. Existuje několik možností, jak ho zachránit (topné kabely, spuštění okapu níže apod.), ale podobně jako u zachytávačů platí, že každé řešení funguje jen do určitých klimatických podmínek. Stoprocentní způsob, jak okap zachránit, je pouze jeho sundání na zimu.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Na střeše s nízkým sklonem v Alpách většina sněhu zůstane a nesjíždí.

Rozumná řešení

Praxe ukazuje, že rozumnými řešeními problémů se sněhem na střechách jsou dva „opačné přístupy”.

Prvním je přístup aplikovaný stovky let na českých horách. Krytina střechy je hladká, střecha má velký spád a okap je na zimu odstraněn. Sněhu nic nebrání ze střechy sjet a nijak nepoškodí samotnou střechu. Tento přístup ale vyžaduje správné promyšlení tvaru střechy ve vazbě na komunikace kolem objektu.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Odstraňování velkého množství sněhu z ploché střechy. Jak je to ale zde s bezpečností práce?

Druhý přístup je „opačný”. Ze střech s malým sklonem a správným zachytávačem na kraji sníh sjíždět skoro nebude a zůstane celou zimu na střeše. Tento přístup je běžný například v Alpách či Dolomitech. Ideálně se při tomto přístupu nabízí rovnou plochá střecha s atikou po obvodě.

Musíme ale staticky nosné konstrukce navrhnout tak, aby odpovídaly předpokládanému zatížení sněhem. A pokud by napadlo extrémní množství sněhu, je třeba jej vhodným způsobem ze střechy sundávat.

Autor: Ing. Radim Mařík, Znalecký ústav Dekprojekt, Nemopas - radim.marik@nemopas.cz

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám