Hlavní obsah

Vyrobte si jednoduchou dekoraci na velikonoční stůl

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyznáváte heslo, že v jednoduchosti je krása? Zkuste letos velikonoční dekorace nekupovat, ale vytvořit si vlastní. Krémová, bílá, světle šedá barva v kombinaci s mechem a cibulovinami jsou perly, z nichž vykouzlíte krásný originál.

Foto: Petr Horník, Právo

Velikonoční dekorace je laděná do jednoho stylu, v našem případě severského. Snažte se dekorovat citlivě, ladit a používat méně prvků. Lépe vyniknou.

Článek

Inspirujte se decentním severským stylem, který si na nic nehraje, je prostý, jednoduchý, má rád méně než více a miluje přírodu ve své naturální podobě.

Foto: Petr Horník, Právo

Připravte si přírodniny. My jsme zvolili jemně stříbrný odstín eukalyptu, větvičku s lišejníkem, dvě cibulky hyacintu krémové barvy, mech, suchý bodlák nastříkaný na bílo, sušenou hortenzii, světle šedá vajíčka a peříčka.

1. Připravte si přírodniny

Opusťte hluk města, vyjděte se ztišit do přírody, pozorujte ji a sbírejte na procházce zajímavé přírodniny. „Kdo se umí dívat, zjistí, jak překvapivé jsou tvary a textury větví, kolik druhů je v lese mechu, šišek, kůry, travin. Vše lze použít na velikonoční dekoraci, která nic nestojí, ale hodně potěší,“ říká floristka Markéta Keclíková z ateliéru Rosmarino, jež pro nás připravila dekoraci v minimalistickém stylu.

2. Pořiďte si slámový korpus

Kupte v květinářství slámový korpus o libovolném průměru. Nepořizujte polystyrenový kruh: je to proti přírodním pravidlům, navíc je příliš lehký, nelze na něj fixovat dekorace lepidlem z tavné pistole.

Foto: Petr Horník, Právo

3. Připevněte na korpus mech

Na uchycení mechu použijte floristický drátek ohnutý do skobičky. Svěže zelený zůstane zhruba měsíc. Počítejte s tím, že věnec díky mechu hodně nabyde na objemu, tak stále kontrolujte jeho tvar.

Foto: Petr Horník, Právo

4. Ozdobte věnec hyacinty

Nejdříve ke zdobení použijte výraznější a větší dekorace, pokračujte k detailům. Hyacinty připevněte skobičkami. Zatím jsou rostliny zavřené, ale žijí z cibulek, nepotřebují zeminu a při rosení se rozvinou. Lehce je omyjte, ale trocha zeminy není na škodu. Přidá na přírodním vzhledu.

Foto: Petr Horník, Právo

Hyacinty jsou výrazné, dejte je k sobě, působí to přirozeněji. Jak porostou, lze jim jemně přidrátkovat i neposlušný květ, který se vypíná klidně nahoru. Volte hyacinty jemných odstínů: bílé, krémové, lehce růžové. Dekoraci doplňte větvičkou z lesa, kroucenou vrbou.

Foto: Petr Horník, Právo

5. Vajíčka fixujte lepicí pistolí

Utvořte hnízdečko z vajíček, která dáváme opět vedle sebe, nikoliv pravidelně po obvodu věnce. Preferujte „zaprášené“ barvy, vajíčka fixujte k podkladu lepicí pistolí. Stačí kápnout jenom trošku, ať není lepidlo okem patrné.

Foto: Petr Horník, Právo

Nezapomeňte na peříčka, celou dekoraci zjemní. Snadno je pořídíte na velikonočních trzích i v každém dobře zásobeném floristickém obchodě, v hobbymarketech. Podobně přilepíme k mechovému základu i bílé bodláky.

Foto: Petr Horník, Právo

6. Finální zdobení a dekorace

Lístky eukalyptu (použít lze i březové větvičky, vrbu jívu) a sušenou hortenzií vyplníme hluchá místa na věnci. Stačí je jemně zapíchnout, vydrží tam, neboť věnec bude jako dekorace ležet na stole. Aranžujte spíše nahodile, nesnažte se o přísnou geometrii, pravidelné opakování.

Foto: Petr Horník, Právo

Lze přidat i folklórní prvek – bílou krajku. Nápaditá je krajková mašlička, my jsme ale zkusili cibulkám udělat sukýnku. Není díky tomu vidět přechod cibule a zeleného stonku, rostlinka vtipně „ožije“.

Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Petr Horník, Právo

Jiná varianta - v drátěné ošatce. Základem je mech, bílý modřenec, kroucená vrba a bílá keramická dekorace – zajíčci.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám