Hlavní obsah

Vstupní dveře hlídají teplo i domov

Právo, Karolina Černá

Odolnost proti povětrnostním vlivům, normou daný prostup tepla a bezpečnost proti vetřelcům – to jsou hlavní nároky na vchodové dveře, ať už jsou z plastu, kovu, ze dřeva nebo z jejich kombinací.

Foto: Hörmann

Laminované bezpečnostní sklo (VSG) po obou stranách izolačního trojskla zajišťuje maximální bezpečnost. Dojde-li k jeho rozbití, zůstanou střepy i na vnitřní straně. Chrání proti vloupání, ztěžuje prostrčení ruky.

Článek

Není nutné, aby domovní dveře byly ze stejného materiálu jako okna. U nich materiál volíme hlavně s ohledem na rozměry, způsob otevírání a cenu.

Naproti tomu se dveře do domu mohou více předvést v designu a provedení, které si žádá svou surovinu. Najdeme na nich boční a horní světlíky zpřístupňující zádveří přirozené světlo.

Výjimkou nebývají ani ornamentální skla, oblouky. Lépe opracovatelné dřevo dovoluje vytvářet rozmanité plastické dekory, technicistní styl vynikne s kovem.

Plast, dřevo či kov?

Běžné plastové vstupní dveře patří k levnějším. Má to však háček. Ne všechny profily z plastu disponují potřebnou trvanlivostí, tuhostí a pevností. Nosné části dveří je proto lepší vyztužit kovem, nejlépe ocelí. Výztuhu uvnitř spojují speciální rohovníky kvůli zajištění ještě vyšší tvarové stability.

Dřevěné dveře jsou přirozené, při správné péči se nekřiví, zvládají teplotní výkyvy. K jejich výrobě se používá mj. smrk, modřín, borovice, dub.

Ocelové leží v cenovém středu, jsou téměř nezničitelné, vzdorují požáru.

Foto: Hornbach

Vchodové ocelové dveře Bergamo jsou potažené strukturovanou PVC fólií s UV filtrem, zvládnou tak lépe záření slunce i vlhkost. Cena 4390 Kč.

Vchod z hliníku patří k nejdražším. Je stálobarevný, mechanicky odolný, nedeformuje se, nepraská.

Dveře profitují z kombinací základních surovin. Oblíbené je využití plastového či dřevěného nosného profilu s hliníkovým opláštěním. To zvyšuje tvarovou stálost, tepelnou i zvukovou izolaci plastu. Dřevo chrání před rozmary počasí a zajišťuje mu takřka neomezenou životnost.

Ochrana dveří
Choulostivé dřevo ošetřujeme oleji, vosky, lazurou.
Ocel nerezaví a lépe snáší vlhkost, je-li pozinkovaná a lakovaná.
Není-li vstup schován pod přesahem střechy, instalujeme nad něj průhlednou vchodovou stříšku.

Zabraňte úniku tepla

Modely energeticky efektivních vchodových dveří musí být nezávisle testovány a certifikovány. Obvykle se chlubí přiléhavějšími rámy a jádry izolujícími hluk a teplo ─ u prosklení odvede skvělou práci dvojsklo či trojsklo.

Prostup tepla ovlivňuje také řešení spodního prahu. Když netěsní a není kvalitní, dochází k prochlazování podlahy v zádveřním interiéru. Ideální prahy jsou vybavené přerušeným tepelným mostem z vnějšího a vnitřního prostředí a dvěma dorazovými plochami na těsnění dveřního křídla.

Dalším důležitým izolačním i bezpečnostním prvkem jsou zárubně, dokonale vyhovující rozměrům dveří i tloušťce zdi. Nejčastěji jsou z kovu, prosazují se dřevěné. Měníme-li staré vchodové dveře za nové, vyměníme i zárubně a práh.

Foto: Hörmann

Domovní dveře ThermoSafe poskytují vysokou tepelnou izolaci díky hliníkovému rámu dveří s tloušťkou 80 mm a přerušeným tepelným mostem. Standardem je bezpečnostní výbava RC 3 s pětibodovým bezpečnostním zámkem.

Zajímáme se o součinitel prostupu tepla. Čím nižší je jeho hodnota, tím lépe chrání tepelný komfort interiéru. Z toho plyne, že na vstupní dveře např. pasivního domu jsou kladeny přísnější nároky než u domu nízkoenergetického.

Řešte zabezpečení i kování

Vchodové dveře mají odrazovat od vniknutí do domu. Různé boční či horní světlíky se skleněnou výplní jsou od kvalitních výrobců dodávány se skly s bezpečnostní fólií.

Bezpečnost dveří násobí výbava v podobě hákových zámků a bezpečnostního kování. Běžně jsou dveře osazené tříbodovým hákovým zámkem a bezpečnostní cylindrickou vložkou. Dobrou volbou jsou kulaté či hranaté rozety z materiálu znemožňujícího odvrtání, rozlomení a vytržení, splňující nároky třetí bezpečnostní třídy.

Pandemie mění naše požadavky na dveře a jejich otevírání a zamykání

Tipy a trendy

Pro zvýšení bezpečnosti lze zámky na vstupních dveřích vybavit elektrickými otvírači, motorikou s ovládáním domovním telefonem, čipem, kódovou klávesnicí, snímačem otisku prstu, bezdrátově přes Bluetooth z mobilu.

Dveře napojíme na centrální bezpečnostní systém domu, který registruje nežádoucí otevření, špatné uzavření a uzamčení.

Třídy bezpečnosti a pojistné plnění
Jestliže úroveň zabezpečení vstupních dveří sjednaná v pojištění neodpovídá realitě, porušujeme pojistné podmínky. V případě škody riskujeme problémy s pojistným plněním.
S úrovní zabezpečení vzrůstá úroveň kompenzace, mnohdy i cena pojištění.
Do 1. a 2. bezpečnostní třídy patří vchodové dveře poskytující ochranu proti lehkému útoku (vykopnutí, použití kladiva).
Dveře 3. a 4. bezpečnostní třídy vzdorují všem možným násilným pokusům o vniknutí (sekera, vrtačka, páčidlo). S kvalitní zárubní zaručují aspoň 30minutovou žáruvzdornost.
Zámkové cylindrické vložky a dveřní kování (štít, rozeta) mají být minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zabezpečte okna, dveře i chytré spotřebiče

Při vloupání jsou nejzranitelnějšími místy okna a dveře, proto by měly mít vlastní bezpečnostní prvky. S rozvojem inteligentních technologií přibývá chytrých...

Výběr článků

Načítám