Hlavní obsah

V kurzu jsou elegantní úchytky i retro styl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé, velké, subtilní, dominantní, anebo snad žádné? Stačí si jen vybrat. Mějte ale na paměti, že kuchyňské úchytky ovlivňují vzhled nejen dvířek, ale i celé kuchyně. Jsou onou pověstnou třešničkou na dortu!

Foto: Trachea

Tenké úchytky vůbec nebo téměř nevyčnívají do prostoru.

Článek

Nabídka úchytek určených do kuchyní je opravdu bohatá. Které budou ty pravé zrovna pro vaši kuchyni?

Před rozhodnutím zvažte nejen design těchto prvků, ale i jejich funkčnost a praktičnost. Přece jenom strávíte v kuchyni docela dost času, takže pohodlné otevírání a zavírání dvířek a zásuvek oceníte.

Vybírat můžete mezi úchytkami a tzv. knopkami. Často výrobci vyrábějí oboje i v rámci jedné série. U úchytek je důležitá také rozteč! Různě široké zásuvky potřebují odpovídající šířku úchytek. I s tím se počítá. Obvykle je jeden model vyráběn ve více roztečích. Knopky se většinou používají pro dvířka a u menších šuplíčků.

Jaký materiál zvolit?

Klasikou je kov. Ten symbolizuje eleganci a praktičnost. Kovové úchytky a knopky jsou navíc vysoce odolné. Vyniknou jak v moderní i tradiční kuchyni, tak i v extravagantním interiéru.

Vyrábějí se v různých designech. A už dávno nejsou jen z nerezu či chromu. V nabídce najdete např. i kovové úchytky černé, antracitové, bílé, hnědé nebo třeba zlaté či měděné. Atraktivně vypadá rovněž nikl (povrchová úprava).

Kuchyňské desky padnou vám i kuchyni

Tipy a trendy

Kdo má rád přírodní materiály, může sáhnout po trendových dřevěných úchytkách. Vybírat lze z dominantních nebo nenápadných variant, které mohou být z mnoha druhů dřevin, např. dubu, buku, borovice, smrku, olše či javoru.

Foto: Démos trade

Úchytka Tulip Beam je vyrobená z lakovaného dubu.

Výrobci pamatují i na milovníky stylu Provence či rustikálních kuchyní. Ty potěší úchytky a knopky z porcelánu a mosazi. Oba materiály jsou nenáročné na údržbu. Neulpívají na nich totiž nečistoty.

Přiznané, nebo neviditelné?

Klasické úchytové řešení nemusí nadchnout každého.

U jídelního stolu seďte pohodlně a stylově

Tipy a trendy

Elegantním řešením jsou zápustné úchytky. K dostání jsou v mnoha tvarech a provedeních, z různých materiálů.

Něco „mezi“ jsou úchytkové profily a lišty.

Trendem posledních let je bezdotykové otevírání nábytkových dvířek. Pro otevření nebo zavření zásuvky postačí jen na ni jemně zatlačit prsty.

Anketa

Máte v kuchyni raději skříňky s úchytkami, nebo bezúchytkové?
S úchytkami
83,3 %
Bez úchytek
16,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1962 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Nebojte se barev v kuchyni

Barvy dokážou povzbudit nejen naši náladu, ale také chuť k jídlu. Své místo si proto najdou i v takových prostorech, jako je kuchyň. Nebojte se experimentovat....

Komfortní pohyb v kuchyni je k nezaplacení

Srdcem kuchyně je varné centrum, to je nejvíce vytížené. Zde trávíme skutečně hodně času. Není proto divu, že nejčastěji skloňovaným pojmem při navrhování...

Volbu digestoře ovlivní nejen velikost kuchyně

Jestliže jste vlastníky menší kuchyně, postačí vám logicky digestoř s menším výkonem motoru. Výkonnější zařízení hledejte v případě, že je kuchyň propojena...

Výběr článků

Načítám