Hlavní obsah

Udržujte doma čistotu, ale jen zdravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu je spousta voňavých, ale přitom nevhodných přípravků, kterými si v domácnosti ubližujeme. Mohou obsahovat zdraví škodlivé látky, a to je problém zejména v rodinách s dětmi. Cestou je tedy preferovat ekologické čištění: takové přípravky mají široké použití, neobsahují fosfáty, bělidla, amoniak a jsou bez syntetické vůně.

Foto: Ayetodeco

Veďte děti k úklidu a šetrnému používání domácích přípravků, k udržitelnosti.

Článek

Hledejte označení výrobků eco-friendly a máte jistotu, že prostředky jsou netoxické, méně dráždí pokožku i dýchací cesty.

Zajímejte se o udržitelnost, vysvětlujte i dětem, proč je důležitá a co znamená. Péče o životní prostředí pak pro ně bude samozřejmost, zavedou ji do svého každodenního života.

Uklízejte s elegancí

Proč upřednostňovat ekologické přípravky před chemickými? Na prvním místě je zdraví, neboť chemické látky mohou za vznik alergií, astmatu.

Dále je to bezpečnost. Zvláště v rodině s dětmi, zvířaty je dobré se mít na pozoru. Varovné symboly ale u ekologických prostředků nenajdete, proto jsou vhodným pomocníkem v domácnosti.

Okna i žaluzie myjeme efektivně

Jak na to

Výběrem ekologických produktů pomáháme nejen sobě, ale i životnímu prostředí: přírodě, zvířatům, všemu, co nás obklopuje.

Důležitá je i cena výrobku, která ovlivní i náklady na čištění. Chemické čističe bývají často abrazivní, tak pozor na opotřebení povrchu nábytku, podlah i spotřebičů!

Nebezpečné látky v chemických prostředcích na čistění
Lidé s citlivější kůží mají neblahou zkušenost s používáním běžně dostupných čističů. Zarudlé, svědivé a bolestivé skvrny na kůži jsou toho výsledkem. V lidském prostředí bylo zjištěno dokonce 3700 látek jako kontaktní alergeny. Mezi nejčastější patří:
amoniak: čističe oken, skel, podlah a univerzální čističe
kyselina chlorovodíková: čističe bazénů a odpadů
chlornan sodný (SAVO): dezinfekční čističe, prostředky na bělení, univerzální čisticí prostředky

Anketa

Používáte doma ekologické prostředky při uklízení?
Ano, výhradně.
9,3 %
Nějaké ano, ale ne všechny.
38,6 %
To nemám tušení, cíleně je nevyhledávám.
47 %
Určitě ne.
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3409 čtenářů.

Po praní žádné ekzémy

Přírodní výrobky na praní jsou vyrobené z čistě přírodních olejů a extraktů z rostlin, jsou rozložitelné v přírodě a mohou být bezpečně vypouštěny do odpadní kanalizace nebo domácích čističek vody. Jsou šetrné k prádlu, odstraňují nežádoucí zápach, který je typický hlavně pro ručníky. Prádlo zanechávají svěží a zároveň hygienicky čistí i pračku.

Reklama

Související články

Jarní detox potřebuje i domácnost

Nestihli jste koupit čisticí prostředky, které jste zvyklí používat při úklidu domácnosti? Nevadí! Mrkněte do spíže, najdete tam totiž hotové poklady. A co...

Výběr článků

Načítám