Hlavní obsah

Topte chytře, vsaďte na přírodu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytápět lze šetrně, komfortně a ekonomicky. V případě chybějící plynofikace se vyplatí dřevní pelety, které jsou určeny pro spalování v peletových kotlích či krbových kamnech. Další možností jsou tepelná čerpadla na principu vzduch–voda, pomůže i využívání solární energie.

Foto: Stora enso

Přechodem ze spalování kusového dříví na pelety šetříme čas potřebný pro přípravu a manipulaci s dřívím. Peletový automatický kotel s centrálním zásobníkem dosahuje stejného komfortu jako plynový.

Článek

Nestabilní cena elektřiny a plynu nás nutí zamyslet se i nad jinými zdroji vytápění. Uhlí se postupně omezuje, dřevo je náročné na přípravu, skladování i samotnou obsluhu.

Určitě se vyplatí obrátit se na odborníka, který spočítá tepelné ztráty domu, zamyslí se nad danou lokalitou, možnostmi majitele (finančními i fyzickými). A pak doporučí to správné topidlo pro nás.

Foto: CDP

Dřevěné brikety jsou vhodné pro majitele kotlů na dřevoplyn. Využijí je i do kotlů na dřevo, uhlí, do kachlových kamen, pod zahradní gril.

Dřevní pelety

Vyhřát dům šetrně k životnímu prostředí a zároveň ekonomicky pro nás – to je, oč tu běží! Fosilní suroviny to rozhodně nesplňují. Zaměřte se na biopaliva, konkrétně pelety, které jsou vyrobeny z dřevní piliny lisované do malých válečků.

Neobsahují žádná přidaná pojiva, jsou cenově dostupná jako tuhá paliva, skvěle se skladují, dobře se s nimi manipuluje. A navíc vám je přivezou přímo do sklepního prostoru ke kotli.

Foto: CDP

Dřevní pelety vám správná společnost dodá až ke kotli kamkoliv v celé České republice. Náklady na dopravu jsou již obsaženy v ceně paliva bez ohledu na místo určení.

Peletové kotle jsou ideální v místě, kde není plynofikace a kde majitelé nechtějí investovat do dražších kotlů na elektřinu apod. Kotle fungují plně automaticky, samy se zapálí, dávkují si palivo či se samy vypnou. Ovládat je lze i na dálku za pomoci mobilního telefonu.

„Při hoření pelet nedochází k uvolňování škodlivých látek do ovzduší, vyprodukuje se málo popela. Ten lze dokonce použít jako zahradní hnojivo,“ vysvětluje Pavel Fohler z CDP Ivory.

Další výhodou pelet je snadná a bezprašná manipulace. Skladují se na suchém, přirozeně odvětrávaném místě, kde nelze přijít do kontaktu s vodou. Balené pelety už mohou být venku pod střechou, chráněné nepromokavou plachtou.

Foto: Stora enso

Pelety — obnovitelný přírodní materiál se vyrábí ze zbytkových produktů dřevařského průmyslu, lesy se kvůli peletám nedrancují.

Cena pelet je oproti jiným palivům stabilní. Odvíjí se od vytápěné plochy, tepelné ztráty domu. Na vytápění rodinného domu, jehož roční tepelná ztráta je mezi 60–70 GJ, jsou potřeba přibližně 4 tuny pelet, což je něco mezi 25–30 000 Kč včetně dopravy až ke kotli.

Pelety volné jsou levnější než balené. Nejvýhodnějším časem na nákup topiva je jaro, kdy jsou ceny na nejnižší úrovni z celého roku.

Foto: Dufa Kamna

Kamna Ravelli HRV 100 na pelety s výměníkem a zásobníkem vytopí celý dům.

„Kamny na pelety s výměníkem a se zásobníkem můžeme vytápět celý dům. Nahradí tak kotel a v interiéru navíc vypadají hezky. Moderní modely lze přitom ovládat na dálku pomocí aplikace v chytrém telefonu či tabletu,” říká Radek Dušek ze společnosti Dufa Kamna. (nes)

Tepelná čerpadla

Jsou ekologickým zdrojem vytápění a ohřevu vody, protože využívají teplo z přírodních zdrojů: vody, vzduchu, země, které se v opakovaném cyklu přečerpává z nižší teploty na vyšší a následně se s ním účelně vytápí, chladí, větrá nebo ohřívá voda.

Co je pro nás důležité: do ovzduší si pod nos zkrátka nic škodlivého nevypouštíme. A také výrazně snížíme energetické náklady na nemovitost. Proto i v Čechách obliba tepelných čerpadel stále roste.

„V minulém období jsme prodali téměř 1600 kusů, což je meziroční nárůst až 30 %,“ vysvětluje Jiří Sedláček ze společnosti Nibe. Češi přitom dávají přednost hlavně modelu na principu vzduch–voda.

Foto: Nibe

Tepelné čerpadlo vzduch—voda patří mezi nejoblíbenější. Využívá teplo obsažené ve venkovním vzduchu a snadno se instaluje, ovládá, lze umístit prakticky kamkoliv.

Tepelná čerpadla na systému vzduch–voda totiž využívají pro vytápění teplo obsažené ve venkovním vzduchu. Snadno se instalují i ovládají a lze je umístit v jakémkoliv terénu bez nutnosti hlubinného vrtu a vysoké počáteční investice.

Další možností jsou tepelná čerpadla systému země–voda, ale jejich instalace je náročnější finančně. Lze s nimi však dosáhnout až 80% úsporu energie.

Za topení si připlatíme až tisíce

Ekonomika

Solární energie

Slunce svítí zadarmo, tak proč toho nevyužít k úsporám energie? Domácí fotovoltaika se stále vyvíjí a ceny solárních technologií už nejsou tak vysoké jako dříve, klesají. Jedna kilowatthodina z malé domácí elektrárny by nás v budoucnu mohla vyjít přibližně na 2,70 Kč.

„Ceny elektřiny porostou a levná vlastní elektřina z fotovoltaiky na střeše je dobrým řešením proti zvyšujícím se výdajům za energie,“ vysvětluje Veronika Hamáčková ze Solární asociace.

Foto: Lindab

Nízkoenergetická patrová dřevostavba o užitné ploše více než 160 m2. Náklady na provoz jsou malé.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám