Hlavní obsah

Pokojovky v létě trpí přelitím a nedostatkem světla

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době dovolené svěříme spolehlivé osobě péči o květiny. A po návratu se nestačíme divit. Většina z nich uhyne, protože byla neúměrně přelita. Některým rostlinkám chybí i dostatek denního světla, a to celoročně.

Foto: Westwingnow

Velkou chybou je přelévání interiérových rostlin. Stačí je obdařit vodou jednou týdně, sledujte přitom, zda mají mírně suchý substrát.

Článek

Rostliny ke svému životu potřebují světlo a vodu. Každá má trochu jiné nároky, ale bez těchto dvou jistot nemůže probíhat fotosyntéza a rostlina chřadne.

A právě v létě rostliny procházejí zatěžkávací zkouškou. My se stíníme proti slunci roletami, žaluziemi a bráníme se tím přehřívání.

Na potřeby květin, zejména světlomilných, přitom zapomínáme. A když jim navíc dáme ledovou vodu z kohoutku, obvykle ve velké dávce „do foroty“, rostlina nepřežije.

Správná zálivka, světlo

Každá rostlina je specifická a má své potřeby: základem je správná zálivka a množství světla. I když je v létě slunce dost, rostliny jej mají málo.

„Přitom vyžadují i v průběhu dne měnící se spektrum denního světla. Proto situaci nevyřeší ani umělé osvětlení.

Řešením může být instalace světlovodu, který pouští do místnosti pouze světlo, nikoliv teplo, ale zachovává spektrum barev denního světla. Což svědčí nejen rostlinám, ale i naší psychice,“ vysvětluje Jakub Brandalík z firmy Lightway.

Foto: Zahrada na niti

Stylová měděná konvička Haws, objem 1 litr, cena 1750 Kč. Používejte ji pravidelně, nejlépe jednou týdně, zavlažujte střídmě.

Rostliny jsou citlivé i na teplotu a složení vody. Nejvhodnější je odstátá nebo dešťová voda, protože některé druhy nesnášejí vodu z kohoutku, v níž je příliš chloru. A pokojová teplota, žádné ledové šoky!

V substrátu (květináči) se jinak rychle změní teplota a rostlina může dostat šok.

Pozor na přelití

Odlišné jsou i nároky na zalévání, proto občasná, ale velmi vydatná zálivka nemusí vyhovovat všem rostlinkám.

Špatný je ale i denní přísun, rostlinky jsou přelité a uhnívají jim kořeny. Při nedostatku schnou, ale při rychlém zásahu se vzpamatují snáze než v případě přelití.

Foto: Zahrada na niti

Dekorativní skleněný rozprašovač ozdobí poličku, umí i nastavit jemnost rozprašování. Nádoba je z lisovaného skla, které vypadá jako broušené, postřikovací část je z umělé hmoty stříbrné barvy s kovovým koncem k nastavení rozprašování. Cena 390 Kč.

Správně se má zalévat, až když je substrát mírně suchý, což nejlépe poznáme pohmatem na vrchní hlínu. Když je vlhká a lepí se, nezaléváme.

„Doporučuji určit si jeden zalévací den a tehdy obstarat všechny rostlinky najednou. Zalévat lze do hlíny nebo přímo do podmisky. To je praktické, protože vidíte, kolik vody jste rostlině dopřáli,“ vysvětluje zahradnice Lenka Hrubá.

Muškáty nabídnou barevnou hostinu

Zahrada

Rady pro domácí džungli

Při vyšších teplotách nezapomínejte na rosení. Ocení to vlhkomilné druhy rostlin: kapradiny, filodendrony, maranty či parožnatky, ale i epifytické druhy rostlin žijící bez substrátu, třeba tillandsie. Rosení je pro ně náhrada za déšť, vyžadují proto dešťovou vodu.

„U rosení dávejte pozor na intenzivní sluneční paprsky. Rosíme brzo ráno či navečer, jinak hrozí, že kapky zafungují jako malé lupy a slunce listy popálí,“ říká Lenka Hrubá z firmy Zahrada na niti.

Foto: Lightway

Rostlinky potřebují ke svému růstu správné dávky vody, ale i denního světla.

Anketa

Také vám sousedé ulili nějakou květinu?
No jistě, a kdyby jednu!
10 %
Sousedé ne, ale člen rodiny nebo kamarád ano.
54,8 %
Asi ano, už si to nepamatuji.
3,2 %
Myslím, že ne.
9,1 %
Ne, nikdy a ani nikdo jiný.
22,9 %
Celkem hlasovalo 944 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám