Hlavní obsah

Pět kroků k úspoře vody doma i na zahradě

Právo, Karolina Černá

Jeden člověk spotřebuje denně přibližně 150 litrů pitné vody. Jenom využití dešťovky k závlaze zahrady a při úklidu nahradí až 40 % této spotřeby. A to je pouze první krok ke správnému hospodaření s vodou, které v dlouhodobém horizontu šetří naše finance, a navíc pomáhá přírodě. Nechte se inspirovat!

Foto: Ravak

Sprchování je úspornější než koupání ve vaně v případě, že se nejprve namočíme před vlastní hygienou a potom jen opláchneme.

Článek

Berte déšť jako dar

Srážková voda neobsahuje chlor, je chudá na soli a minerály, které rostlinám neprospívají. Na zahradách ji ze střech staveb jímáme do sudů, barelů i podzemních nádob umístěných obvykle u okapu. Závlahu z nich rozvádíme čerpadlem či samospádem.

Pro sběr dešťovky jsou ideální střechy z pálených keramických či betonových tašek. U plechové střechy pozor na uvolňování staršího nátěru! Letité krytiny z asfaltu nebo eternitu mohou do vody uvolňovat toxické či karcinogenní látky!

Foto: Knauf Insulation

Zelená střecha Urbanscape s půdním substrátem zadržuje větší množství vody, takže se nemusí tolik zalévat. Díky nízké hmotnosti nezatěžuje střechu.

Dešťovou vodu přes systém rychlospojek, přípojek a zahradní hadice využijeme v kapénkové závlaze, postřikovačích, také při splachování WC, mytí auta a úklidu. Uskladňujeme ji v chladu, nevystavujeme přímému slunci!

Nepohrdejte splašky

Takzvaná šedá voda zahrnuje splašky z umyvadel, praček, van a ze sprch, kterou nejčastěji zaléváme rostliny, na rozdíl od tzv. černé vody z toalet, již je nutné speciálně upravovat.

Sbíráme ji do akumulační nádoby, v níž se následně vyčistí, takže kvalitou odpovídá provozní/bílé vodě srovnatelné s dešťovkou.

Víte, co je vodní stopa? Přinášíme tipy, jak ji co nejvíce zmenšit

Tipy a trendy

Sběrnou nádrž instalujeme do země nebo suterénu budovy, kde je chráněna před světlem a teplem. Její velikost závisí na množství odpadní vody a technologii čištění.

„Ta může být chemická, mechanická, biologická či přirozená. Šedou vodu neskladujeme příliš dlouho, optimálně 24 hodin. Velikost nádrže by tomu měla být úměrná,“ vysvětluje David Benda z Hornbachu.

Dovolte vodě vsáknout

Zahrady mají mimo jiné důležitou funkci při prevenci záplav v obytných oblastech. Zelené prostory, včetně zelených střech, vsakují déšť – na rozdíl od méně pórovité dlažby, asfaltu a betonu.

Kanalizace při náhlých vydatných srážkách nemusí všechnu vodu deroucí se do ní z pevného povrchu zvládnout. Tento problém vyřeší stromy, keře, zatravněné a osázené povrchy.

Foto: Hornbach

Propouštění vody spárami mezi jednotlivými kameny umožňuje vymývaná terasová dlažba Gita. Cena 375 Kč/m2.

Dlažbu volíme propustnou. Tvoří ji několik vrstev štěrku. Na základ se položí hrubý štěrk, následuje jemný štěrk a vrstva písku. „Na hotový podklad můžete pokládat dlažbu. Výborně vypadají přístupové chodníky tvořené vymývanou dlažbou nebo nášlapnými kameny,“ říká David Benda.

Šetřete při hygieně

Pákové baterie jsou o více než třetinu úspornější než klasické kohoutkové. Vnitřní systém termostatické baterie s nastavitelnou teplotou v mžiku smíchá teplou a studenou vodu, takže se doba hledání jejich vyhovujícího poměru sníží na minimum.

Další úsporu přináší perlátor na kuchyňské nebo koupelnové baterii. Provzdušněním redukuje objem tekoucí vody, aniž by snížil komfort při umývání. Do sprchy si pořídíme sprchovou hlavici s regulací průtoku a tlaku vody.

Moderní baterie mohou být nejen velmi hygienické, ale hlavně úsporné

Jak na to

U toalety volíme např. systém start stop. Stlačení tlačítka aktivuje splachování a opětovné stlačení ho zastaví. Do odpadu však klozet spláchne max. 6 l vody. Vhodné je i duální splachování s tzv. velkým (6 l) a malým (3 l) spláchnutím.

Existují také toalety propojené s umyvadlem nad splachovací nádrží, které splachují šedou vodou po omytí rukou. Moderní domácnosti mohou vsadit na infračervené samočinné splachování, zapínání a vypínání vodovodní baterie.

Doma uklízejte efektivně

Kupujeme spotřebiče šetřící nejen energii, ale i spotřebovanou vodu. Nové typy praček si její nutné množství určují samy. Vícečlenná rodina vybírá myčku na nádobí opatřenou nejlépe párou a tlakovým mytím.

„Nejenže nádobí nemusíte předmývat, ale myčka s použitím parního programu sama o sobě spotřebuje méně vody,“ říká Petr Donát ze společnosti Philco.

Pára pomáhá při mytí a údržbě, lehce odstraní nečistoty a rozpustí mastnotu, vysoká teplota zahubí běžné bakterie a inaktivuje obalené viry.

Foto: Kärcher

Parní čistič SC 2 Deluxe EasyFix účinně čistí různé plochy, a to bez kapky chemie. Na jednu plnou nádržku (1 l) uklidíme 75 m2. Cena 4190 Kč.

„Parní čištění je založeno na principu velice rychlé přeměny studené vody na horkou páru, která je vytlačována přes trysku ven z parního čističe. V jeho případě jde o suchou páru vzniklou z velmi malého množství vody,“ vysvětluje Lukáš Rom z firmy Kärcher. Výhodou páry jako čisticího prostředku je také schopnost proniknout na místa, kam se běžným čištěním nedostaneme.

Tip odborníka
Šetrné zacházení s vodou podporuje např. dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR, a to Dešťovka II. Na efektivní využití dešťové či odpadní vody na zahradě i v domácnosti pro stávající obytné domy přispívá do 105 000 Kč, max. však 50 % celkových způsobilých výdajů. V případě příspěvku na nádrž o 10 m³ sloužící pouze k zalévání zahrady se dotace může vyšplhat na 55 000 Kč. Z nich 20 000 Kč tvoří fixní částku, ke které se připočítává 3500 Kč za každý m³ nádrže.
Podpora na využívání vody k zalévání a splachování pro novostavby činí až 65 000 Kč. Na využívání odpadní vody v kombinaci s dešťovou vodou přispívá „Dešťovka II“ až 105 000 Kč. Zadržet dešťovou vodu umožňuje i zelená střecha s mnoha dalšími ekologickými výhodami. Sesbírá 30 až 99 % srážek za rok a chrání hydroizolaci domu. I proto na ni lze čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám, který přispívá do 800 Kč na m² střechy.
Martin Protiva, obchodní ředitel, Ekonomické stavby

Anketa

Využíváte doma k něčemu šedou vodu?
Ano, máme na to systém.
23,1 %
Je to možné, nevím.
2,2 %
Nejsem si jistý/á, ale asi ne.
1,9 %
Ne, nemáme tu možnost.
61,7 %
Ne, a ani o to nestojíme.
11,1 %
Celkem hlasovalo 1049 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Se studnou a dešťovkou jste o vodu bohatší

Vinou extrémních výkyvů počasí a suchých období se stává voda stále vzácnější surovinou. Zásoby podzemních i povrchových vod se tenčí. Nezbývá než se s pitnou...

Myčka ušetří čas i finance

Myčka je neocenitelný pomocník. Ručně umyté nádobí nikdy nebude tak čisté jako z myčky. Ušetříte s ní svůj čas i množství spotřebované vody. Navíc nabízí...

Při praní prádla myslete na přírodu

Neekologickými pracími prostředky znečišťujeme podzemní vody. Mohou ale také dráždit pokožku, vyvolávat alergie i chronické ekzémy. V čem jsou eko prací...

Výběr článků

Načítám