Hlavní obsah

Než začnete natírat kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nátěr vhodnou barvou dlouhodobě ulpí jen na suchém, hladkém a vycíděném kovovém podkladu. Proto jeho příprava před natíráním vyžaduje pečlivost.

Foto: Primalex

Žáruvzdornou kovářskou barvu přenášíme na vychladlý a připravený povrch, mezi jednotlivými vrstvami ho pozvolně vypálíme na 150-250 °C.

Článek

Ošetření nátěrem chrání kov před rzí, vlhkostí a UV zářením. Při práci jsme důslední, nevynecháme žádný záhyb, spoj, otvor, protože právě tam se nejčastěji sráží vlhkost.

Umytí, odmaštění a zdrsnění povrchu je nutné i v případě překrývání starého nátěru v dobré kondici, když chceme změnit barevný odstín. Hmota však musí být kompatibilní s tou předchozí, tzn. syntetickou klademe na syntetickou, 2v1 na 2v1 apod.

Odstraňte zašlý vzhled

Odlupující se a popraskaný nátěr likvidujeme nejlépe zcela, případné nerovnosti na ploše vyplníme tmelem a povrch obrousíme. Použít můžeme kovovou špachtli se zakulacenými rohy, kovový kartáč, u větších předmětů oceníme speciální pistoli určenou k pískování nebo horkovzdušnou, které lze zapůjčit v hobby marketech.

Vedle mechanického čištění se nabízejí chemické odstraňovače, jimiž kov natřeme/nastříkáme a uvolněnou barvu setřeme. Proces je většinou nutné opakovat. Podklad poté neutralizujeme např. octovou vodou, aby barva nereagovala s chemickým činidlem.

Foto: Hornbach

Stříkací nástavec Wood & Metal Extra k postřikovači je určen na radiátory. Cena 729 Kč/600 ml

Místa, která nechceme zamazat barvou - např. měřáky a kohouty sloužící k ovládání teploty radiátoru - přelepíme maskovací páskou. Podlahu zakryjeme fólií, textilní, plastovou, postačí i papírový karton.

Aby dřevo zůstalo krásné, potřebuje důkladnou péči

Jak na to

Při natírání kovových předmětů v interiéru větráme. Během práce nezapomínáme na bezpečnost ani na rukavice a ochranné pomůcky překrývající dýchací cesty a oči!

Kov a olivově šedá
V aktuálním vzorníku firmy PPG Deco Czech najdeme i olivově šedou (PPG1125-4), která se u ní stala barvou roku 2022. Tento elegantní, uklidňující a univerzální odstín byl vybrán s ohledem na současnou náladu ve společnosti. Symbolizuje hojení, obnovu a houževnatost. Olivově šedá se hodí na zdi, venkovní nábytek, zahradní domek či plot. Doplňuje zemité barvy, jako jsou béžová či hnědá, ladí i s výraznější žlutou, oranžovou, cihlově červenou.

Vyberte správné barvy

Základní a vrchní nátěry zpravidla snoubí odolnost proti vlhkosti a korozi. Opomineme je pouze při použití produktu značeného 2v1, který vlastnosti obou nátěrů spojuje.

Trh nabízí i samozákladující barvu 3v1 na kov, splňující funkci antikorozního základu, mezivrstvy a vrchního emailu. Existují nátěry, jež smíme nanášet přímo na rez, samozřejmě očištěnou a připravenou k natírání.

Kov ochraňte nátěrem, pak vydrží všechno

Jak na to

Natíráme-li topení, ale také třeba gril, krb, potřebujeme pružnou barvu, která nepopraská, když se materiál teplem roztáhne a chladem smrští. Bez ohledu na teplotu si navíc uchovává původní odstín.

Foto: Bauhaus

Vypalovací barva žáruvzdorná vydrží teploty do 750 °C. Chrání a esteticky upravuje kamna, kouřovody, krby, zahradní grily. Natřeme s ní ocel, železo, litinu i mírně zkorodovaný povrch. Cena 599 Kč/750 ml

U grilu a krbových kamen musí snést opravdu vysoké teploty. Používáme proto barvy přímo určené na technické vybavení, obvykle s přívlastky žáruvzdorné, na radiátory, grily, bojlery atd., není nutné se trápit pročítáním jejich podrobného složení.

Nadměrné vlhkosti a vysokému mechanickému zatížení odolají dvousložkové nátěrové hmoty - epoxidové, polyuretanové a polyesterové.

Hrajte si s efekty

Fanoušky designu potěší široká škála barev na kov včetně trendy rezavé. Nechybí klasická barva kovářská s atraktivním metalickým litinovým vzhledem či kladívková s dojmem kovu potlučeného kladívkem, která opticky vyrovnává nerovnosti.

Za výsledná kolečka (oka) zodpovídají silikonové složky částečně odpuzující při nanášení nátěru barevné pigmenty, a to díky svému odlišnému povrchovému napětí.

Před malováním interiéru nepodceňte přípravu

Jak na to

Na menší plochy a drobné domácí předměty se vyplatí použít spreje, které umějí zajímavé efekty. Jejich bonusem je rychlé schnutí a lehká manipulace, kterou zvládne i dítě.

Spotřebujeme-li více plechovek, slijeme jejich obsah do jedné větší nádoby a barvu promícháme důkladně ode dna, kde se usazují barevné pigmenty. Tím si pojistíme jednotný a hutný odstín nátěru, který užijeme nejpozději do čtyř hodin od namíchání.

Anketa

Natíráte kovové předměty pravidelně?
Ano, samozřejmě.
24,6 %
Nu, je to spíš občas.
60,5 %
Obvykle ne.
8,6 %
Ne, na to není skoro nikdy čas.
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 869 čtenářů.

Je dobré vědět

  • U výrobku nesmějí chybět údaje o době schnutí mezi jednotlivými nátěry a ideálním způsobu aplikace jejich vrstev (štětec, stříkání).
  • Pozinkovaný plech ošetříme jemu určenou barvou. Dáme mu však předtím určitý čas, aby zoxidoval, nebo ho umyjeme horkou vodou s trochou čpavku.
  • Ředidlo po umytí štětců necháme nějakou dobu stát, dokud nečistoty neklesnou na dno. Vrchní část poté slijeme a upotřebíme příště. 
  • Základovou barvu i vrchní email vybíráme tak, aby byly založeny na stejném druhu pojiva, tedy oba ředitelné vodou či syntetickými rozpouštědly.

Reklama

Související témata:

Související články

Čím se řídit při natírání kovu

Kovový povrch připravený k natírání musí být suchý, čistý, zbavený mastnot a hlavně rzi. Původní nesoudržné nátěry odstraníme a pak je pečlivě zbrousíme. Někdy...

Výběr článků

Načítám