Hlavní obsah

Dopřejte zahradě podzimní terapii

Právo, Dana Jakešová

Léto je nenávratně pryč, naplno ho vystřídal podzim. Nejvyšší čas uklidit zahradu. Práce vás čeká dost, nadřít se přitom ale nemusíte. Na spoustu zahradních činností totiž existují šikovní pomocníci.

Foto: Mountfield

Benzinová pila Oleo-Mac GS 451 je vhodná na odvětvování, prořezávání i na kácení středních stromů. Pohání ji motor o výkonu 2,1 kW. Snadnějším startům napomáhá poloautomatický sytič. Ke komfortu při práci přispívá spolehlivý antivibrační systém.

Článek

Začít můžete třeba podzimním prořezem stromů. Jen tak jim zůstane dostatek síly na přezimování. Pro razantnější prořezání je ideálním pomocníkem řetězová pila. Na výběr je několik typů.

Jestliže potřebujete jen čas od času prořezat stromky či připravit dřevo do krbu, pohodlně si vystačíte s pilou elektrickou. Elektrická pila je nenáročná na údržbu, stačí jen hlídat množství oleje a kontrolovat, aby byl řetěz správně ostrý.

Stále oblíbenější jsou aku pily. Spojují v sobě pohybovou nezávislost benzinových strojů ve spojení s čistou a ekologickou energií. S aku nemusíte sledovat každý krok, abyste náhodou nezakopli o napájecí kabel, případně ho nepřeřízli. Nemusíte řešit palivo a hlídat, jestli je nádrž plná. Aku pily se snadno ovládají, jsou tiché a spolehlivé.

Venkovní krby zahřejí, navíc umějí i vařit

Zahrada

Benzinovou pilu ocení ti, kteří pravidelně zpracovávají větší množství dřeva.

„Benzinové pily se liší objemem, výkonem motoru a délkou řezné lišty. V nabídce najdete široké rozpětí pil pro dům a zahradu, farmářských i profesionálních. Pokud nejste dřevorubec, měla by farmářská pila bohatě stačit vašim potřebám,” vysvětluje Martin Suchý, produktový manažer Mountfieldu.

Na tenčí větve stačí pilka

Pro běžnou úpravu a na menší větve postačí i ruční pilka. Když se ale chcete vyhnout balancování na žebříku s pilou v ruce, pouvažujte o prořezávači větví. Ten vám umožní odříznout větve v místech, kam byste se těžko dostávali, a přitom stát oběma nohama pevně na zemi.

Díky teleskopické tyči může prořezávač dosáhnout délky bezmála 3 m. Vybírat lze z prořezávačů elektrických nebo aku.

Foto: Fiskars

Zahradní nůžky PowerGear UPX86 mají teleskopickou násadu nastavitelnou od 2,5 do 4 m. Maximální dosah nůžek je tak až 6 m. Otočná hlava až o 230° umožňuje stříhání i hůře dostupných větví.

Hodit se mohou rovněž nůžky na větve. Na silnější větve a hustší dřeviny jsou ideální kovadlinkové nůžky. Těmi bez problémů ustřihnete i větve o průměru 40 mm. Vyrábějí se i teleskopické. Na malé větvičky postačí klasické zahradní nůžky.

Ostříhejte plot i křoviny

S nežádoucím křovím, které vyrostlo v zákoutích zahrady, si dobře poradí motorová kosa. Tu lze využít i pro pokosení přerostlé trávy, rákosí a náletových dřevin. Přistřihnout potřebují před zimou také živé ploty. Vhod přijdou nůžky na živý plot.

Postačí i ty ruční, eventuálně ruční teleskopické. Jednodušší však určitě bude práce s elektrickým, akumulátorovým nebo benzinovým plotostřihem. Liší se délkou čepele a roztečí nožů, jež určuje, jak silné větve živého plotu nůžky dokážou stříhat.

Foto: Hornbach

Teleskopické plotové nůžky Greenworks G40PH51 mají protiběžné střižné lišty s kvalitními noži. Ty zaručují perfektní čistý řez a rychlé hojení ran ve dřevě. Sedm pozic otočné hlavy v rozmezí 125° umožní práci v různých polohách.

Ostříhané větve zpracujte

Ořezané a ostříhané větve využijte. Silnější nařežte na polínka, můžete s nimi zatopit. S ostatními lze pohnojit zahradu. Stačí použít drtič či štěpkovač a výsledkem bude skvělý a užitečný materiál zdarma.

Zahrada, na které hrají prim kámen a voda

Zahrada

Základní rozdíl mezi těmito stroji je ve způsobu zpracování větví. Drtiče větve rozsekají na malé kousky, které můžete použít do kompostu nebo jako mulč. Snadno si poradí s kůrou, větvemi keřů a stromů i dalším zahradním odpadem.

Štěpkovače rozřežou větve na trochu větší kousky (štěpky), s nimiž můžete po usušení zatopit v krbových kamnech.

Foto: Mountfield

Štěpkovač Patriot PS 2600 rozřeže větve na štěpky, s nimiž můžete třeba zatopit v krbových kamnech. Oceníte u něj tichý chod a komfortní ovládání s chytrou bezpečnostní pojistkou. Odolný řezný kotouč zpracovává větve o průměru až 40 mm.

Spadané listí shrabejte

Spadané listí se uklízí proto, aby se pod ním nevytvořila plíseň. Ta by mohla trávník poškodit. Na shrabání listí lze použít hrábě. Zapomeňte ale na ty klasické železné s dřevěnou násadou! Vhodnější jsou speciální vějířové hrábě s plochými ocelovými nebo plastovými prsty.

Méně se pak nadřete, když si pořídíte vysavač anebo fukar. Který stroj bude to pravé, záleží na využití. Jestliže vám stačí vyčistit cestičky nebo terasu od listí nebo písku, případně profouknout okapy, vystačíte si s fukarem.

Když chcete listí a další drobný zahradní odpad nejen odfouknout, ale odstranit a nejlépe rovnou zpracovat, použijte stroj, který kombinuje vlastnosti fukaru a vysavače.

Foto: Mountfield

Aku fukar/vysavač Greenworks GD40 BV 40 V přináší možnost v jednom výrobku mít jak vysoce výkonný fukar pro odfoukávání libovolných nečistot z trávníku, okapů, verandy nebo terasy, tak i vysavač listí s vynikajícím sacím výkonem, doplněný o drtič listí.

Léčba trávníku vertikutátorem

Koncem října je dobré trávník ještě naposledy posekat. A před zimním odpočinkem trávník nutně potřebuje také provzdušnit (stejně jako na jaře).

Ideálním pomocníkem je vertikutátor, který vyčeše z trávníku všechny mechy a travní plsť, čímž zpřístupní travní kořen živinám a vláze. Vybírat můžete z vertikutátorů elektrických, benzinových i aku podle typu pozemku.

Chodníčky a cesty v zahradě veďte přirozeně

Zahrada

Na malé zahradě si vystačíte i s hráběmi. Opět jsou ale potřeba speciální vějířové, tentokrát ale s ostrými drátěnými nebo pevnými vějířovitými prsty. Jejich prsty se zařezávají do půdy a fungují tak podobně jako nože vertikutátorů a provzdušňovačů. Jsou k dostání v různých šířkách, od 20 až do 60 cm.

Na závěr je dobré trávník ještě pohnojit podzimním trávníkovým hnojivem se zvýšeným obsahem draslíku, aby měl v zimě dostatek živin.

Zbytky dejte do kompostéru

Veškerý zahradní odpad můžete přeměnit na přírodní hnojivo. Kompostéry dokonale zpracují drť z větví, listí i trávní plsť vyčesanou vertikutátorem.

„Pro dosažení dobrého výsledku kompostování dbejte na to, aby byl materiál při plnění kompostéru co nejpestřejší a suchý se dobře promíchal s mokrým. Tím se vytvoří vyrovnané prostředí, které kompost potřebuje k tomu, aby se stal dobrým hnojivem,“ vysvětluje David Benda z Hornbachu.

Anketa

Jaký typ nástrojů používáte na zahradě nejčastěji?
Elektrické
51,2 %
Aku
15,5 %
Benzinové
33,3 %
Celkem hlasovalo 283 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Vytvarujte si zahradu podle svých představ

Není vaše zahrada v dokonalé rovině? Má naopak ostřejší spád? Je namístě zvážit zajištění svahu různými zídkami. Jakých a z jakého materiálu, to závisí na...

Z čeho stavět na zahradě

Brodíte se na zahradě po každé větší průtrži mračen v blátě? Možná by to vyřešilo ohraničení záhonů, chodníčky a zpevněné plochy na kritických místech....

Výběr článků

Načítám