Hlavní obsah

Čím se řídit při stavbě rodinného domu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sníte o vlastním domě? Různé typy rodinných domů naleznete v katalozích developerů a stavebních společností. Mnoho firem se širokým týmem odborníků nabízí komplexní služby od návrhu po realizaci domu. Každá z vybraných cest k rodinné novostavbě ale něco obnáší.

Foto: Dafe-plast

Netypickou stavbu s investorem ke konkrétnímu pozemku a lokalitě navrhnou architekt s projektantem.

Článek

Jsme-li náročnější na originální řešení a neuspokojila nás aktuální nabídka trhu, zvolíme patrně úzkou spolupráci s architektem, projektantem a realizátorem stavby.

V každém případě je dobré spolehnout se na zavedené firmy a nepodcenit reference, případně osobně navštívit již hotové stavby.

Vybíráme z nabídky

Developeři kompletně zajišťují realizaci stavebních projektů, většinou s investičním záměrem, s plánem budoucího prodeje např. bytových jednotek, rodinných domů, obchodních center.

Na internetových stránkách vyhledáme plánovaný, probíhající nebo už dokončený stavební projekt a vybereme dům, který nejvíce vyhovuje našim představám včetně lokality.

Foto: Heluz

V nabídce dodavatele materiálu může být i poskytnutí odborného technika stavební firmě, je však třeba ho předem objednat. Je možné také zapůjčit některé nástroje, jež stavebníci použijí jen při hrubé stavbě a nevyplatí se je kupovat.

Developeři nabízejí spoustu služeb pod jednou střechou. Umějí vybavit interiér domu nábytkem, realizují požadované interiérové změny (příčky, technické vybavení) v průběhu výstavby.

Seriózní developer garantuje záruky na nový dům – někde i 3 roky po předání domu do užívání. Spolupracuje s firmami, které jsou již na trhu dobře zavedené, projekt domu dokončí řádně a včas.

Projekt výstavby rodinných domů u renomovaných developerů financují banky, které peníze uvolňují postupně podle fáze výstavby a jsou také finančním garantem dokončení projektu. Peníze klienta jsou po celou dobu výstavby uložené na chráněném účtu, odkud se kupní cena vyplácí až po předání domu.

Někteří developeři poskytují klientům asistenci při zajištění financování nákupu nemovitosti. Pokud se finanční ústav podílí na financování projektu, je možné získat pro klienta poskytnutí předhypotečního úvěru dočasně bez zástavy nemovitosti, zvýhodněné úrokové sazby, nižší poplatky za vyřízení úvěru apod.

Co nabízí stavební firma

Pečlivě vybíráme autorizovanou stavební firmu s dostatečnou praxí, schopnou provést všechny stavební práce na klíč. Zajímáme se o reference na již dokončené realizace, případně je vyhledáme v nejbližším okolí.

Stranou nesmí zůstat ani kvalitní vzorová smlouva o dílo, včetně dohody postupu v případě reklamací.

Foto: Knauf Insulation

Nešetříme na stavebním/technickém dozoru, který minimalizuje chyby v průběhu stavby.

Renomované stavební firmy se snaží zajistit komplexní služby, protože stavba je o souhře architekta, projektanta, investora a dodavatele stavby, materiálu. Nabízejí práci architekta od konzultace a posouzení pozemku, přes návrhy a studie projektu, kompletní stavební práce. To znamená, že zhotoví projekt pro stavební povolení i projekt pro realizaci (rozkreslené detaily, technická zpráva), sestaví a ocení položkový rozpočet, zpracují výkaz výměr stavby. Zajistí vlastní stavební (technický) dozor, i když v tomto bodě je pro investora lepší, když vsadí na nezávislého externího odborníka.

Ušetříme si starosti, když se stavební firma postará o přípojky inženýrských sítí, zahradní úpravy, geodetické práce atd. až po zajištění kolaudace.

Když jde o atypický dům

Toužíme-li po typově individuálním domě na již vybraném pozemku, zavítáme nejprve k architektovi. Vzhledem k prostoru a okolí určí vzhled a dispozice domu. Připraví studii o stavbě, konstrukci a použitém materiálu, technickou stránku dotvoří s projektantem.

Obvykle je to projektant, kdo se stavebními inženýry zpracuje návrh do podoby projektu pro stavební povolení, poté projekt pro provedení stavby, který je podrobnější a řeší např. způsoby vytápění, tabulky výrobků.

Čím kvalitněji je projekt zpracován, tím přesnější bude odhad nákladů. Projektant pomůže při výběru dodavatele stavby, vyhodnotí nabídky stavebních firem, účastní se přípravy smlouvy s dodavatelem stavby.

Foto: Solodoor

Při výběru interiérových doplňků, jako jsou okna či dveře, kontrolujeme, zda jde o kvalitního výrobce.

Ideální je situace, když projektant zastane v průběhu stavby také úlohu stavebního (technického) dozoru. Musí totiž znát vlastnosti a kompatibilitu materiálů, stavební postupy. Dohlédne na správné provádění stavebních prací, ale také na fakturaci, pravidelně kontroluje stavební deník.

Tak eliminuje případné chyby v průběhu stavby, takže se výstavba domu zbytečně neprodražuje.

Častá chyba

Investorům se nevyplácí podcenit kvalitu tzv. prováděcí dokumentace neboli projektové dokumentace pro provedení stavby. Je důležitou přílohou smlouvy o dílo na dodání samotné stavby, proto musí být zpracována velice pečlivě. V opačném případě je příčinou vzniku vícenákladů při samotné stavbě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Nezaměňovat s projektovou dokumentací ke stavebnímu řízení! Oproti ní obsahuje projektová dokumentace pro provedení stavby bližší specifikaci materiálů, řešení detailů stavby, výpisy použitých prvků, detailní projekty profesí, technologické postupy apod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám