Hlavní obsah

U garážových vrat nepodceňujte bezpečnost

Právo, Sylva Svobodová

Garážová vrata nejsou zanedbatelná maličkost. Je to důmyslné strojní zařízení, které musí spolehlivě fungovat a skvěle vypadat. Když jsou zavřená, s fasádou domu perfektně ladí a nijak neruší.

Foto: Lomax (2x)

Sekční vrata mohou mít barvy ze vzorníku RAL, mohou být i v barvě kovů. Elegantní jsou nerezové prvky a prosklení.

Článek

Stará nezajištěná garáž je ale slabinou domu. Právě tudy totiž zloději nejčastěji proniknou do domu.

Výměna nevyhovujících starých provedení za moderní sofistikované se výrazně vyplatí. Kromě klidu na duši nabídnou moderní garážová vrata i tichý chod a dokonalou těsnost.

Foto: Trido

Speciální garážová vrata Mini zvolte tam, kde jsou stavební rozměry ostění a nadpraží minimální.

Vrata nijak neohrozí ani výpadek elektrického proudu. Jsou komfortní, lze je ovládat i pomocí různých chytrých aplikací přes mobil, dálkově přímo z auta, a vše podle potřeby sledovat i na displeji.

Sekční vrata

Tvoří je sendvičové panely o tloušťce 42 mm, vyplněné polyuretanovou pěnou. Spolehlivě zvukově a tepelně izolují, jsou nehlučná. Majitelé domu je bez problémů barevně sladí s fasádou domu, ocení i vybavení v podobě moderních technologií (automatické otevírání, senzory).

Foto: Hormann

Elektronické ovládání patří ke standardnímu vybavení moderních garážových vrat.

Vrata se otevírají svisle nahoru a jsou uložena v prostoru pod stropem. V garáži je tudíž dostatek místa, nabízejí až o 14 cm větší průjezdnou šířku než třeba výklopný model.

Foto: Hormann

Sekční garážová vrata lze pohodlně otevřít dálkovým ovladačem přímo z auta.

Jestliže ale potřebujete volný strop, např. na uložení surfovacího prkna, jsou pro vás dokonalým řešením posuvná boční sekční vrata. Výhodou je, že nabízejí i částečný průchod, nemusejí se otevírat celá. Toho využijete hlavně v létě, když potřebujete jen vyjet ven s kolem nebo motorkou.

Rolovací vrata

Otevírají se rovněž svisle nahoru, jsou úsporně umístěná pod stropem. Díky tomu má uživatel maximum místa v garáži i před ní.

Foto: Trido

Vrata EVO jsou vhodná při výměně starých modelů za nové. Výměna probíhá bez bourání původních zárubní a stavebních úprav. Vše je hotové za 3 hodiny.

Výhodou je, že tvar otvoru garáže může být jakýkoliv, nemusíte si dělat starost, jestli je pravoúhlý, zkosený. Nikde nepřekážejí ani vodicí lišty. Jistou nevýhodou jsou zhoršené izolační a bezpečnostní vlastnosti.

Výklopná vrata

Jsou obvykle levnější variantou, po otevření se zasunou do prostoru pod strop. Lze je ovládat dálkově, nabízejí možnost fotobuňky a zastavení pohybu.

Foto: Hornbach

Jednoduchá výklopná vrata Ecostar, provedení barva bílá, výška 2125 mm, šířka 2500 mm. Materiál kov.

Nevýhodou je, že zužují průjezd garážovým otvorem, jsou náročnější na prostor. Při nízké výšce garáže mohou překážet.

Větrání garáže

Zajistit odvětrávání je nezbytné, a dokonce je to i dáno normou. Větrací otvory mají být chráněné mřížkou a nesmějí být uzavíratelné. Je to kvůli přítomnosti výfukových plynů a výparů z pohonných hmot. Praktické je, když k větrání zajistíte i vyhřívání, u vestavěných garáží v domě stačí temperování.

Foto: Lomax

Posuvná vrata nezajíždějí pod strop, ale do boku. Získáte tak dveře i vrata v jednom. Umožňují i částečné otevření pro průchod osoby.

Samotnou ventilaci garáže zvládne speciální zařízení. Jak vypadá? Vrchní lamela sekčních garážových vrat je osazena mechanismem, který ji odklopí. Vratové křídlo samozřejmě i po odklopení lamely zůstává přimáčknuté k zemi.

Některá vrata se umějí v případě vysoké vlhkosti automaticky sama otevřít a po dosažení požadované úrovně zase zavřít.

Slunce vrata ohřívá

Jde o tzv. bimetalový efekt, kdy tmavé barvy více přitahují sluneční paprsky než ty světlé. Výsledkem je, že se materiály mnohem více zahřívají. A to může být u běžných lamelových vrat problém. Během letních veder je slunce rozpálí až na 80 °C, lamely se mohou prohnout a zhoršit funkci vrat.

Foto: Trido

Křídlová vrata jsou tradiční protiváhou k těm moderním a jsou žádaná. Vhodná jsou pro novostavby i domy připravené na rekonstrukci. Ve stejném stylu pořiďte i vstupní dveře.

Nejde o materiálovou či výrobní vadu, ale normální fyzikální jev. Efekt nemůže být zcela odstraněn, lze ho ale potlačit. Třeba použitím vyztužovacích profilů, které mají schopnost vratové křídlo předepnout. Další možností je přidání větší síly u hnacího motoru, čímž se ovšem sníží rychlost otvírání a zavírání vrat.

Foto: Trido

Povrch garážových vrat s dezénem woodgrain, který připomíná dřevo.

Pokud je tedy garáž na velmi exponovaném místě orientovaném na jih celoročně vystavena slunci, je dobré dát přednost světlým odstínům. Inspirujte se třeba barvami ve světě kovů či minerálů, volte nerezové prvky a rozmanitá prosklení.

Zajímejte se i o povrch. Může být hladký nebo se strukturou připomínající pomerančovou kůru. Druhá varianta je odolnější a před okem utají kdejakou nečistotu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám