Hlavní obsah

Štětka, váleček nebo stříkací pistole? Záleží na stylu i velikosti malované plochy

Právo, Karolina Černá

Malování v bytě patří k činnostem, do kterých se často pouštíme sami. I s vědomím, že výsledek sice nebude vypadat jako od profíka, si radost z poměrně rychlé proměny interiéru chceme užít. Ovšem i my, domácí kutilové, máme šanci odvést kvalitní výkon. Jak na to?

Foto: BLACK AND DECKER

Stříkací pistole pro dokončení nátěrových prací. Zásobník na barvu s bočním plněním. Součástí dodávky je nádobka na míchání barvy. Cena 1660 Kč

Článek

Malování vyžaduje především suchý, hladký a rovný podklad. Předešlé nátěry navlhčíme a opatrně odstraníme škrabkou, abychom nenarušili omítku. Na špínu použijeme odstraňovače skvrn, mastná místa likvidujeme speciálními mýdly.

Vrypy, odřeniny zarovnáme škrabkou. Hlubší nerovnosti zarovnáme sádrou, stěrkovací hmotou a zahladíme.

Foto: HORNBACH

Barvu nanášíme pouze na hladký, rovný a suchý podklad.

Barvu nanášíme po dokonalém zaschnutí všech oprav. Nejdříve aplikujeme nátěr řidší konzistence, druhá vrstva a další musí být hustější. Množství barvy na štětci či válečku regulujeme otíráním o mřížku přichycenou k ruční vaničce nebo nádobě s barvou.

První nátěr děláme vždy štětkou. Další provedeme válečkem nebo stříkací pistolí, s nimi je výmalba pohodlnější. Můžeme na stěně také vytvořit kreativní prvky.

Vybíráme malířskou štětku

Malířská štětka je dobrou pomocnicí u podkladů s nestejně savými plochami a u hrubších povrchů, barva díky ní lépe proniká do omítky.

Je-li většina štětin stejně dlouhá, znamená to, že štětka dobře nasaje nátěr. Proto při jejím výběru zmáčkneme mezi prsty štětiny ve vrchní části a u rukojeti. Síla svazku by měla být na obou místech stejná. Štětec také promneme, zda nepouští štětiny. Ty nesmějí zůstat zejména v posledním nátěru.

Foto: HORNBACH

Malířský válec TripleRed Profi. Polyamid 18 mm, na hladký a středně hrubý povrch. Délka 25 cm. Cena 145 Kč; Kulatá malířská štětka, průměr 120 mm. Čistá štětina, plastové držadlo. Cena 394 Kč

Malířská štětka nepouští štětiny, když ji namočíme půl hodiny před užíváním do vody, aby zvláčněly. Pozor - přírodní štětiny při delším máčení mohou bobtnat a měnit své vlastnosti!

Přírodní štětiny nasáknou více nátěrové hmoty, nemusíme je tak často máčet a nátěr díky nim lépe proniká do zaschlých starších povrchů.

Umělé štětiny jsou vhodnější pro vodou ředitelné barvy a na nově omítnuté stěny. Na základní nátěr používáme štětku širší a plochou, která zvládne řidší nátěrové hmoty. Štětku namáčíme do barvy jen do poloviny. Barvu nanášíme ve svislých pruzích, které se zčásti překrývají.

Válečky podle povrchu

Válečky na krátké rukojeti, připevněné k teleskopické tyči nebo k nástavci se zásobníkem usnadní práci na malých i velkých plochách.

Namáčení válečku v barvě je snazší s rukojetí a zásobníkem. Ovšem při takové práci je váha celého kompletu v ruce větší než se samotným válečkem.

Foto: HORNBACH

Ruční váleček Handi Roller s pumpou a nasávacím nástavcem. Objem nádobky 550 ml pro 5 m2 plochy. Rychlost práce 15 m2 za 19 min. Barva se nasává do zásobníku v rukojeti.

Na omak jemný váleček na zdi vyčaruje hladký povrch, hrubší povlak a delší vlákna se postarají o plastickou výmalbu. Na velkých plochách usnadní práci širší váleček s delším vlasem. Pruhy tvoříme svisle, pak můžeme lehce šikmo a na závěr natíráme rovnoběžně.

Přírodní vlněné válečky dobře nanášejí vodou ředitelné barvy.

Pěnové válečky a s nylonovým vlasem se hodí pro barvy syntetické.

Válečky z přírodní jehněčí kůže použijeme pouze na vodou ředitelné barvy.

Foto: BARVY A LAKY TELURIA

Malířský štětec a barvu s efektním leskem využijeme k detailům kresby na stěně.

Vlas dlouhý 6-12 mm je vhodný na akrylátové barvy, vlas kratší než 6 mm pak na olejové, latexové.

Nejdelší životností jsou proslulé válečky s polyamidovými vlákny, nejkratší životnost mají molitanové typy.

Foto: PRIMALEX

Využití stěrky s výstupky pro kreativní vlny v nátěru husté konzistence.

Před použitím váleček vždy namáčíme a odmastíme ve vlažné vodě s kapkou saponátu. To samé uděláme po použití a necháme zaschnout.

Stříkací pistole

S elektrickým pohonem kryje rovnoměrně velké plochy. Používáme ji při druhém a dalším nátěru. Směr a intenzitu nástřiku uživatel reguluje, takže bez problémů vymaluje také okolí oken, rohy, prostor za topením apod. Trysky mohou být kruhové nebo rychlejší štěrbinové.

Foto: HORNBACH

Stříkací systém W995 s prodlouženou tryskou na stropy. Samočisticí funkce, 630 W, 0-525 ml/min. Plynule regulovatelný. Cena 7560 Kč.

Stříkací pistolí a vhodnou šablonou vytvoříme na stěně zajímavé dekory. Necháme podkladový nátěr zaschnout, přiložíme šablonu a přestříkáme vzory na ní vybranou, rychleschnoucí barvou hustější konzistence.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Pistole s kompresorem je vhodná pro hustější nátěry. Pracuje se vzduchem, takže aplikujeme barvu pod potřebným tlakem. Typ s vibračním čerpadlem využívá k postřiku podtlak a přetlak vznikající rychlým kmitáním. Hodí se na menší plochy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám