Hlavní obsah

Když staré bytové jádro musí pryč

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce panelákového bytu spočívá většinou ve výměně bytového jádra, někdy v posunutí nenosné příčky. Občas dochází i k zásadním změnám dispozice, které ale nikdy nesmějí narušit statiku domu.

Foto: YTONG (6x)

Praktické uspořádání koupelny, kam se vešla rohová vana i sprchový kout.

Článek

Původní bytová jádra z prefabrikovaných umakartových desek jsou častým zdrojem plísní, které mohou způsobovat zdravotní problémy. Ať už z estetického, bezpečnostního, zdravotního či uživatelského důvodu, umakartová jádra nevyhovují základním standardům dnešního bydlení. Proto je jediným vhodným a trvalým řešením kompletní rekonstrukce.

Musíme se rozhodnout, kolik finančních prostředků můžeme do rekonstrukce investovat, zda si objednáme odborníky, nebo se pustíme do přeměny svépomocí, a jakému materiálu dáme přednost.

Foto: YTONG

Koupelna po rekonstrukci bytového jádra s odděleným WC, vanou a umyvadlem.

Vyplatí se práce svěřit specializované firmě, která odstraní původní bytové jádro, vypracuje návrh nové koupelny a WC včetně 3D vizualizace, řešení dispozice a udělá podrobnou kalkulaci.

Před zahájením rekonstrukce

Zadávací list je podkladem pro zaměření stávajícího stavu vody, kanalizace, elektroinstalace a vzduchotechniky.

Smlouva o dílo a položkový rozpočet – dokumenty, na něž nesmíme před zahájením rekonstrukce zapomenout, a které zahrnují rozsah prací a celkovou délku realizace.

Foto: YTONG

S Ytongem koupelna dýchá, udržuje stálou teplotu a vlhkost a chrání naše zdraví.

Stavební povolení nebo ohlášení se řídí rozsahem rekonstrukce, ale stejně tak se můžeme bez těchto dokladů zcela obejít. Požadavky jednotlivých stavebních úřadů jsou různé, a proto se vyplatí poradit se s nimi předem.

Možnosti dispozičních změn zásadně ovlivňuje konstrukce bytového jádra. Je nutné nejdříve zjistit, jak je řešeno naše bytové jádro, které jeho stěny jsou nenosné, a proto je lze posunout, vyměnit za nové, a které jsou naopak nosné, což znamená, že jejich odstranění nepřipadá v úvahu.

Foto: YTONG

Finální podoba obložené čtvercové sprchové vaničky postavené z Ytongu.

Rekonstrukci musíme ohlásit majiteli bytového domu (společenství vlastníků či bytovému družstvu).

O termínu zahájení a dokončení stavebních prací, názvu prováděcí firmy včetně telefonického kontaktu na koordinátora stavby informujeme i obyvatele domu.

Investice do nového bytového jádra se pohybuje od 120 000 Kč a zahrnuje vypracování projektu, vyřízení stavebního povolení, veškeré práce, vybavení koupelny a toalety standardními zařizovacími předměty, odklizení starého jádra a zajištění úklidu.

Přednost dáme osvědčené firmě s dlouholetými zkušenostmi, která s námi uzavře smlouvu včetně penále za její případné oboustranné porušení.

Přesná práce s Ytongem

Manipulace a práce s tvárnicemi je rychlá, snadná a velice přesná. Tvárnice jsou lehké a snadno opracovatelné, bez zbytečného odpadu. Navíc je tento materiál díky miliónu vzduchových pórů prodyšný a snadno se do něj připevňují veškeré zařizovací prvky.

Foto: YTONG

Při výstavbě nového bytového jádra se používá osvědčený Ytong.

Materiál, který lze plynule navázat na stávající zdivo, je bezkonkurenčně hygienický a zdravotně nezávadný, má schopnost přirozeně regulovat vlhkost vzduchu v interiéru. Rychlost, přesnost a stavební produktivita snižují čas i náklady stavby na minimum a činí z něj ideální řešení pro rekonstrukci bytového jádra.

Foto: YTONG

Instalace rohové vany s použitím hygienicky nezávadného Ytongu.

Speciální sádrokartonové desky

Jsou vhodné do vlhkého prostředí, jejich základem je sádrové jádro. Impregnovaný sádrokarton můžeme vystavit vyšším vlhkostem, než je tomu u běžného sádrokartonu.

Typická jsou pro něj označení GKBI, případně RBI (označení Rigips) a pro svou užívanou barvu zdomácněl pod názvem „zelený sádrokarton“.

Foto: RIGIPS

Koupelna se za použití sádrokartonu Rigips změnila v moderní a útulnou místnost.

Lze ho použít všude tam, kde se předpokládá zvýšená relativní vlhkost prostředí při 20 °C do 75 %, tedy zpravidla v koupelnách rodinných domů, eventuálně ve frekventovaných kuchyních.

Při krátkodobém působení lze zelený sádrokarton vystavit i vlhkostem vyšším: při 85% vlhkosti „vydrží“ do 10 hodin, při 100% vlhkosti do 2 hodin.

Sádrokartonová deska RBI do vlhka najde využití všude tam, kde je podle stavebních norem povinnost použít materiály s odolností vůči vlhkosti. Je tudíž ideální na rekonstrukci bytových jader.

Postup práce:

Odpojení stávajících rozvodů vody, odpadu, plynu a elektřiny

Demontáž jádra včetně odvozu vybouraných sutin a přivezení stavebního materiálu

Založení a výstavba příček

Natažení rozvodů elektrických kabelů, vody, odpadů

Vyrovnání podlahy včetně zalití podlahového topení

Začištění spár po instalaci rozvodů

Montáž konstrukce a osazení sádrokartonového stropu

Aplikace tenkovrstvých omítek na Ytong

Usazení vany

Pokládka dlažby

Štukování neobložených stěn

Keramické obklady

Výmalba

Osazení dveří

Instalace zařizovacích předmětů (WC, bidetu, umyvadla)

Instalace koupelnového nábytku, elektrických zásuvek, vypínačů a svítidel

Hrubý úklid a předání stavby na základě protokolu

Reklama

Výběr článků

Načítám