Hlavní obsah

Opravujeme starý plot

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plaňkový dřevěný plot bývá kolem chalup nejčastěji. Ne všechny jsou v dobré kondici, obvykle se odlupuje nátěr, některé části i uhnívají. Pokud je ale v plotovce hniloba nebo dřevokazné houby, musíme vyměnit i některé části. Ve chvíli, kdy nastane vlídné počasí, má šikovný kutil šanci zasáhnout.

Foto: OBI (6x)

Nově zrekonstruovaný plot bude potřebovat další nátěr až za zhruba 4 roky.

Článek

Nezbytné pomůcky

Úhlová bruska s řezacím kotoučem, odrezovač, technický benzin, barva na kov 3 v 1, barva na dřevo, šroubovák, kladivo, dřevěný kartáč, plochý štětec, impregnační prostředek na dřevo, šrouby, matky, podložky a vodováha.

1. Staré původní plaňky, přibité nebo přišroubované, odstraníme páčidlem nebo odřežeme úhlovou bruskou.

Foto: OBI

1

2. Na kovové konstrukci odstraníme úhlovou bruskou se speciálním nástavcem původní nátěr, rez a nečistoty. Použít lze i smirkový papír, ocelový kartáč nebo odrezovač.

Foto: OBI

Nové plotovky seženeme v baumarketech, kde nám je přiřežou na míru. Materiál nezapomeneme naimpregnovat proti dřevokazným houbám, plísním a dřevokaznému hmyzu.

3. Po zaschnutí impregnace natřeme plaňky barvou na dřevo. Nátěr nanášíme ve 2 až 3 vrstvách. Nový nátěr patří i na kovovou konstrukci.

Foto: OBI

Dobře se pracuje s multifunkčními barvami 3 v 1, které v sobě zahrnují základní nátěr, mezinátěr a antikorozní vrchní barvu. Obvykle postačí 1 až 2 vrstvy.

4. Po zaschnutí všech nátěrů připevníme plotovky. Začínáme vždy od kraje, necháváme stejné rozestupy. Vodováhou pečlivě kontrolujeme správné svislé upevnění.

Foto: OBI

5. Do plotovek předvrtáme v požadované výšce dírky o průměru šroubů. Pak už zbývá přichytit plotovky ke konstrukci za pomoci vratových šroubů se čtyřhrany, podložek a matek. Nakonec vše dotáhneme aku šroubovákem.

Foto: OBI

5

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám