Hlavní obsah

Moderní terasy přímo vybízejí k příjemnému posezení

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozvolna začíná teplo a my můžeme čím dál více času trávit venku. Na chalupě nebo u rodinného domu nesmí chybět příjemné posezení, kde si vychutnáme snídani i západ slunce. Kvalitní terasa pod zastřešenou pergolou je to pravé ořechové.

Foto: WWW.ALTANYPERGOLY.CZ (4x)

Pergola u domu je nepřehlédnutelný architektonický prvek a měla by s domem souznít. Zde bílý nátěr na dřevěné pergole a bílá klasická okna.

Článek

Pokládka terasy a stavba pergoly však vyžadují čas a důkladnou přípravu. Proto se vypravíme do obchodů a prohlédneme si nabídku na trhu. Když už bude jasné, zda dáme přednost dřevěné terase, nebo kompozitnímu materiálu, necháme si zpracovat vizualizaci několika návrhů na pergolu.

Dřevo, nebo plast?

Na posezení v exteriéru volíme přírodní dřevo nebo kompozitní materiály. Oba mají své přednosti i zápory.

Foto: WOOD PLASTIC

Terasová prkna (směs dřeva a polymeru) jsou velmi praktická. Nepraskají, nemají třísky, odolávají bazénové chemii, nevadí jim voda ani sluníčko. Jsou téměř bezúdržbová, stačí je pouze omýt od nečistot.

Dřevo má neopakovatelný vzhled, je příjemné a teplé na dotek, ale působením klimatu mění časem svůj vzhled, pracuje a mohou se objevit i prasklinky, šednutí. O dřevěnou terasu se musíme pravidelně starat a nesmíme zanedbat její údržbu.

Kompozitní materiály (dřevoplast) jsou téměř bezúdržbové, jen je vyčistíme před zimou a na jaře od nečistot a spadaného listí. Nepotřebují brousit, olejovat, nenapadá je dřevokazný hmyz ani houby. Obecně mají kompozitní materiály skvělé užitné vlastnosti, ale nesmíme od nich očekávat stejný pocit jako z přírodního dřeva.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přírodní dřevo je krásné, ale počítejme s tím, že časem vyšisuje a zešedne. Nevadí to, protože dřevo je živý materiál, je to přirozený proces.

Pokud se rozhodneme pro dřevoplastové terasy, určitě žádáme vysokou kvalitu, nepodlehneme lákavě nízké nabídce. Preferujeme plný profil, a nikoli duté provedení, a nakupujeme jen u zavedené firmy s dobrými referencemi.

Cena kompozitních teras se pohybuje u dobrého výrobce kolem 2000 Kč/m2.

Tropické dřevo hodně vydrží

Venkovní terasa musí odolávat větru, dešti, zimnímu počasí. Je hodně zatěžovaná, a proto na ní nešetříme a vybíráme kvalitní tropické dřeviny, které něco vydrží. Pro laika je někdy těžké vybrat tu pravou, rozdíl vidí jen v barevném provedení.

Foto: WWW.WOODPLASTIC.CZ

Kompozitní terasa WPC nabízí prkna drážkovaná (vhodná k bazénu), prkna hladká s texturou běžného či exotického dřeva.

Neváháme proto v showroomu vyzpovídat odborníka, který ví, jaké jsou mezi tropickými dřevinami rozdíly, jaké mají užitné vlastnosti. Některé jsou totiž bez obsahu olejnatých pryskyřic, jiné jich mají nadbytek, což je pro nás důležité.

Foto: WWW.INOUTIC.CZ

Kompozitní materiál Twinson nabízí terasové desky, které jsou uvnitř plné a použitelné z obou stran s jiným povrchem. Jsou vhodné i pro budování teras různých tvarů, třeba oblouku. V nabídce osm barevných variant.

Dřeviny s olejem se v podstatě samy impregnují a jsou velmi odolné, nehrozí u nich rozpraskání, nenapadají je škůdci. Patří mezi ně merbau a extrémně tvrdá jihoamerická dřevina ipe (IPE). Merbau dokonce patří mezi nejstabilnější dřeviny na světě s nízkými hodnotami sesychání.

Oblíbené je i tepelně upravované dřevo thermowood, které je velmi odolné a cenově přijatelné.

Foto: WWW.TEEK.CZ

Tropické dřeviny nevyžadují speciální ošetření, ale když je napustíme olejem, prodloužíme jejich životnost.

V případě přírodního dřeva počítejme s tím, že stejně jako lidé stárne. Díky dešti a slunci vykazuje barevné změny na svém povrchu, obvykle se dostane do šedostříbrné barvy (u tmavších dřevin je to vidět více než u světlých).

Tenkou šedou vrstvu však není problém mechanicky odstranit zbroušením a dřevo znovu naolejovat do jeho přirozeného barevného odstínu.

Kompozitní podlahy jsou praktické

Nic není téměř bezúdržbové, ani terasy, které jsou složené z 50 % ze dřeva a z 50 % z PVC. I takové si zaslouží péči. Sice je nemusíme ošetřovat konzervačními prostředky, mořit, olejovat ani tmelit, ale čistit potřebují.

Na podzim a zjara, kdy se v drážkách drží nečistoty a listí, je důkladně omyjeme měkkým kartáčem a vodou se zředěným čisticím přípravkem. Příjemné je použít i vysokotlaký čistič, kdy opláchneme ze vzdálenosti 30 cm prkno po prknu ve směru drážek.

Foto: WWW.ALTANYPERGOLY.CZ

Pergola, která volně navazuje na dům, má své výhody. Opticky si prodloužíme obytný prostor, kde pak můžeme trávit celé léto.

Na nově instalovanou kompozitní podlahu není vhodné pokládat rohože, protože zakryté místo by mohlo získat jiný odstín.

Čas od času zkontrolujeme pevnost uchycení prken, zda není odchlípnuté lemování a nejsou povolené šrouby.

Dřeviny vhodné na podlahu terasy
MASSARANDUBA: velmi oblíbená dřevina pro svůj dobrý poměr kvalita-cena. Barva tmavě červená až nafialovělá. Cena 1089 Kč/m2 bez DPH
MERBAU: dřevo je na povrchu mastné, má typickou kresbu, barva od hnědošedé až po tmavě bronzovou, rozměrově stálé. Cena od 750 Kč/m2 bez DPH
IPE: světlejší, ale ztmavne do olivově hnědé barvy, má jemně žilkovanou strukturu, dřevo těžké, tvrdé, minimálně se kroutí.
BANGKIRAI: světle hnědá až hnědá, původně šedohnědý odstín, tvrdé a odolné dřevo. Cena 1368 Kč/m2 bez DPH
DOUGLASKA: nižší objemová hmotnost, ale vysoká tvrdost a pevnost. Žlutavě béžová barva s oranžovou až načervenalou kresbou dřeva. Cena od 600 Kč/m2 bez DPH
MODŘÍN SIBIŘSKÝ: tvrdá houževnatá dřevina, světlá barva s oranžovočerveným nádechem, cena 700 Kč/m2 bez DPH.

Poškozené prkno lze u některých systémů uchycení snadno vyměnit za jiné: stačí ho do plastových spon zacvaknout. V zimě navátý sníh a umrzlý led z kompozitní terasy odstraňujeme nekovovým pracovním nářadím (hrablem), abychom nepoškrábali povrch.

Pergoly jako stavebnice

Posezení a odpočinek ve stínu zajistí pergoly. Mohou vypadat jako menší přístřešek u domu nebo jsou samostatně stojícími stavbami v zákoutí zahrady, kde nechybí krb s posezením pro více osob.

V každém případě pergolu situujeme do klidného místa, kam nemohou oči sousedů a kde není větrno. Promyslíme i dostupnost a vzdálenost od domu.

Foto: WWW.ALTANYPERGOLY.CZ

Pergola může stát i na klidném odlehlém místě. Myslíme na kvalitní zastřešení a styl, který se hodí do krajiny.

Oblíbené jsou tzv. stavebnicové pergoly, které nabízejí na sto tvarově a rozměrově odlišných prvků. Můžeme sami volit množství a typ oblouků, stříšek, dělicích stěn, ale i truhlíkových dekorací.

Ve 3D vizualizaci nám odborníci nakreslí naši představu, se kterou ještě můžeme pracovat.

Jednotlivé dřevěné prvky jsou již naimpregnované a dobře vysušené, samotná montáž probíhá rychle a přesně. Důležitou částí je zastřešení pergoly, protože pak nás nevyžene domů ani silný déšť (nezapomeneme na okapový set, vyřešení odtoku vody).

Na výběr je několik materiálů: polykarbonátové desky (v mléčném či transparentním provedení), které propouštějí více či méně světla, ale obě zabraňují průchodu UV paprsků. Další možností zastřešení je použití sklolaminátu, makrolonu nebo ondexu.

Foto: WWW.ALTANYPERGOLY.CZ

Kdo má rád společnost a kulinaří, určitě si pořídí originální pergolu i s krbem podle návrhu zahradního architekta.

Všechny tyto materiály plní svoji funkci bezpečně. Čemu dáme přednost, záleží na našem vkusu. Vždy však při jejich výběru myslíme na možné zatížení střechy (jiné je v oblastech s bohatší sněhovou nadílkou než v nížinách) a údržbu materiálu.

Příprava podkladu

Pokládku dřevěné terasy svěřte odborníkům, jen oni dodrží správné instalační postupy. Základem je pevný a rovný podklad, který se nebortí. K zabránění pozdějšího prorůstání plevele se mohou použít speciální fólie (nikoli běžně savé geotextilie).

Podloží musí být dobře odvodněno (pískový, pak štěrkový nebo kamínkový podklad), na ten se pak pokládají tzv. nosníky, díky nimž dobře cirkuluje vzduch (dávají se cca 30 cm od sebe).

Při samotné montáži dřevěné terasy se dodržují mezery 4 až 10 mm mezi jednotlivými prkny z důvodu možnosti nabobtnání, sesychání.

Tropické dřeviny nevyžadují chemické ošetření povrchu, ale když je pravidelně jednou ročně napustíme vhodným ošetřovacím přípravkem nebo olejem, určitě prodloužíme jejich životnost, oživíme přirozenou barvu.

Pergolu si také můžeme nechat navrhnout na míru od zahradního architekta. Určitě bude jedinečná a přesně vystihne naše požadavky na velikost, typ použitého materiálu, odstín nátěru, tvarové prvky a zakomponování do zahrady.

Reklama

Související témata:

Související články

Probuďte zimní zahradu výraznými barvami

Připomíná vaše zahrada černobílou fotografii? Aby vás při každém pohledu nerozesmutněla, mělo by v ní i teď v zimě být něco pestrého. Jasné barvy nabídnou...

Je to kůlna, nebo kancelář? Obojí

Majitelé řadového domu v severozápadní části Londýna potřebovali na své nevelké zahradě vytvořit cosi, co by mohli využívat nejen jako kůlnu, ale především...

Výběr článků

Načítám