Hlavní obsah

Správné zazimování bazénu zaručí pěkné koupání v příští sezóně

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní koupání skončilo, chladná rána přinesla podzimní období. Kromě prací na zahrádce nás čeká i zazimování bazénu. Kdo postupuje správně, může se těšit na další pěknou koupací sezónu.

Článek

Zazimovat musíme každý venkovní bazén před příchodem prvních mrazíků. Chybou je nejen pozdější zazimování, ale dokonce i předčasné. Neřídíme se přitom počasím, ale teplotou vody v bazénu.

Zazimování provádíme, ustálí-li se teplota na deset až 12 °C. Kdyby voda byla teplejší, docházelo by k rychlejšímu množení mikroorganismů, řas a plísní.

Když se jaro vrátí

Po odkrytí bazénu a poklizení plováků, které bránily porušení bazénu mrazem, nejprve odstraníme nečistoty z bezprostředního okolí bazénu. Pak je třeba vyčistit pomocí mechanického vysavače stěny a dno a následně doplnit vodu do bazénu asi deset centimetrů pod okraj.

Dalším krokem je osazení a zapojení filtrační jednotky. Tuto část práce je lepší svěřit odbornému servisu. Když se pustíme do zapojení sami, nezapomeneme vyzkoušet funkci proudového chrániče.

Filtrační jednotku vyzkoušíme až po zavodnění čerpadla. Důležité přitom je mechanické vysátí usazenin ze dna bazénu. Po zimě jich bývá skutečně velké množství, proto se doporučuje filtrační vložky vyprat několikrát za sebou.

Bezprostředně po naplnění bazénu vodou provedeme první ošetření. Upravíme pH na ideální hodnotu 7,2-7,6 a nárazově dezinfikujeme vodu pomocí takzvané šokové chlorace (na 50 m3 vody asi 25 malých šokových tablet nebo 300 gramů granulátu) a přidáme regenerační dávku přípravku pro odstranění řas (Algicide).

Tím zbavíme vodu mikrobiologických zárodků a organických nečistot. Po chlorové terapii musíme na cca 2 dny spustit filtraci na trvalý chod. Velkou chybou je, když se snažíme urychlovat filtraci spouštěním protiproudu. Zvyšuje se tím filtrační rychlost, a přitom klesá účinnost filtrace.

Rady
Jestliže máme bazén první rok, je dobré si ho nechat zazimovat odborníky. Další sezónu můžeme práce provést sami.
Kdo nezanedbá zazimování svého bazénu, má na jaře snazší práci při zavádění do provozu. Dokonce stávající vodu bude moci použít na další léto.
Mnohem snadnější zazimování vyžaduje mobilní filtrační jednotka, kterou jednoduše celou odmontujeme a snadno ve dvou lidech odneseme a uložíme.
Nejdůležitější částí zimní odstávky je ošetření vody a vhodné zakrytí bazénu. Zimní plachta (hustá síťovina) zabraňuje znečištění bazénu, ale zároveň propouští dešťovou vodu a tající sníh, takže ji nemohou vytvořené kaluže potrhat. Neprůhledná plachta navíc brání pronikání světla, které podporuje tvorbu řas a mikrobů navzdory chladnému zimnímu počasí.

Nejčastější chyby z praxe

Uživatelé často zazimují bazén když se rozhodnou, že se již nebudou koupat. Jediným kritériem pro zazimování je přitom pokles teploty bazénové vody stabilně pod 12 °C. Když bazén zazimujeme při vyšší teplotě, budeme muset pravděpodobně vodu vypustit a připravit novou.

Špatné je, když nás mrazy překvapí, zazimujeme bazén pozdě nebo přímo zapomeneme vypustit vodu z veškeré technologie (voda může zmrznout a technologie popraskat).

Nesmíme zapomenout zakrýt vodní plochu. Při zprovoznění bychom se potýkali s nečistotami, hlodavci.

Je třeba si dobře přečíst návod na údržbu. Podle použité konstrukce bazénové vany se bazén buď může, musí, nebo naopak nesmí na zimu vypouštět. V případě chyby hrozí porušení vlastní konstrukce či povrchové úpravy.

Minislovníček
Mobilní bazény (nadzemní, lehce demontovatelné) se mají na zimu vypustit, vyčistit a uložit na suchém místě, kde neklesne teplota pod bod mrazu. Pevnými bazény rozumíme typy zapuštěné v zemi. Podle konstrukce bazénové vany a použité technologie se způsob zazimování mírně liší, ale princip zůstává stejný

Připraveno ve spolupráci s firmami Desjoyaux, Albion

Pět kroků zazimování

1. Nejdříve vyluxujeme dno a stěny. Pískové filtry důkladně propereme.

2. Přichází fáze odpouštění bazénu. U plastových bazénů a bazénů s keramickým obkladem je lepší vypustit všechnu vodu. Naopak u bazénů s fólií (tzv. linerem) se upouští jen cca 2/3 objemu, aby se zachoval dostatečný tlak nutný k vypnutí fólie. U některých konstrukcí, které nejsou samonosné (spoléhá se na vyrovnání tlaků vody a okolní zeminy), se nedoporučuje vodu vypouštět vůbec, mohlo by hrozit zborcení bazénových stěn.

3. Do vody aplikujeme zazimovací roztok (směs kvarterních amoniových solí), který je určen ke konzervaci vody v zimním období. Aktivní látka se velmi pomalu uvolňuje a brání tvorbě řas. Zprovoznění bazénu na jaře je potom méně náročné.

4. U stabilních filtrací upouštíme vodu minimálně 20 cm pod nejníže uloženými odtoky, tryskami nebo ústím protiproudu. Během zimy nesmí hladina dosáhnout této úrovně. Pozor si dáváme zejména při dlouhodobých deštích nebo silném tání (lépe je pak hladinu upustit). Nikde v technologii a potrubí nesmí zůstat voda. Veškeré vnitřní rozvody profoukneme tlakem vzduchu.

5. Speciální plováky (rozložené úhlopříčně na hladině) zabrání tomu, aby rozpínající led poškodil stěny bazénu. Řešením jsou i z části naplněné plastové PET lahve.

Reklama

Související články

Jak si vybrat správný bazén pro vaši zahradu

Zima letos nastoupila v plné síle a i když to tak při pohledu z okna a kontrole teploměru nevypadá, je ideální čas začít plánovat léto. Kdo si chce letos...

Výběr článků

Načítám