Hlavní obsah

Vyrobte si dřevěnou poličku na čaj se stylovým žíháním

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odřezky a zbytky dřeva nemusíme vyhazovat, ale vyrobíme z nich menší poličku na oblíbené druhy čajů, které nejvíc používáme. Rozměr poličky zvolíme podle počtu a velikosti čajových krabiček. Její tvar a povrchové zpracování může každý udělat podle svého vkusu a fantazie.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Hotová polička s žíháním

Článek

Dřevo buď ponecháme v přírodním stavu, aby časem ztmavlo, nebo jej pouze nalakujeme či zabarvíme mořidlem. Můžeme také vyzkoušet poměrně málo používanou úpravu dřeva žíhání nad ohněm.

Nejsme-li příznivci čaje, použijeme poličku na kávu, kořenky, bylinkové květináče, nebo pro odkládání slánky a cukřenky, zkrátka drobností, které potřebujeme mít v kuchyni stále po ruce.

Postup
1. Pro tři středně velké čajové plechovky jsme pilkou uřízli ze zbytku spárovky, v tloušťce 18 mm a šířce 140 mm, obdélník 27 cm dlouhý. Stane se odkládací plochou poličky (dno). Druhý stejně velký obdélník tvoří svislou zadní stěnu, kterou jsme seřízli do špičky šikmými zářezy, počínajícími 3 cm od okrajů.
2. Pravá a levá boční stěna má tvar lichoběžníku u základny 11 cm dlouhého, jehož výška u zadní stěny je 8 cm a přední výška 4,5 cm. Nerovnosti řezu a hrany nejdřív jemně zabrousíme pilníkem, pak vše opracujeme hrubým smirkovým papírem.
3. Do útržku smirkového papíru zabalíme hranol dřeva a rovnou plochou snadno sbrousíme ostré rohy a zaoblíme. Všechny hrany a rovněž plochy nakonec zahladíme jemným smirkovým papírem, který při broušení přitiskneme ke dřevu rukou.
4. Provedeme otvory pro vruty. Zadní stěnu posadíme na dno a vyměříme jejich umístění. K vnější straně dna podélně přiložíme zadní desku a zakreslíme sílu stěny. Za čarou uděláme dva křížky pro vruty a 4 mm silným vrtákem či nebozízkem vyvrtáme otvory.
5. Do dna a zadní stěny uděláme po dvou stejných otvorech, a to u obou bočních stěn. Dřív, než smontujeme jednotlivé díly k sobě, ozdobíme je žíháním. Větší díly při opalování nad ohněm uchopíme do ochranných rukavic nebo do utěrky, menší držíme v kleštích a pohybujeme jimi nad plamenem.
6. Při žíhání chvíli počkáme, než se dřevo zahřeje, přičemž vodorovným kruhovým pohybem otáčíme dílem nad ohněm. Pohybem se snažíme rozvinout účinky plamene po celé ploše. Postačí menší ožehnutí, při němž plochy mezi jednotlivými letokruhy trošku ztmavnou a zvýrazní přirozenou kresbu dřeva.
7. Dřív, než poličku sestavíme, připevníme závěsné očko. Očko umístíme do středu špičky, několik centimetrů pod její okraj, abychom ji při práci neodštípli. Malý hřebíček přidržíme kleštičkami a přitlučeme ho kladívkem. Místo jednoho můžeme také připevnit dvě závěsná očka, která umístíme ke stranám zadního dílu.
8. K odkládací ploše přišroubujeme zadní stěnu. Tuto stěnu položíme na spodní prkénko, díly otočíme otvory k sobě a vrtáčkem je prohloubíme do zadní stěny. Obě části k sobě přišroubujeme vruty se zápustnou hlavou o rozměrech 3,5x40 mm. Při šroubování kontrolujeme pravoúhlé postavení prkének.
9. Boční stěny posadíme dovnitř, mezi odkládací a zadní prkénko. Boky přiložíme do úhlu obou stěn a vrtáčkem dostatečně prodloužíme otvory až do bočních dílů. Vždy dvěma vruty na každé hraně pak přišroubujeme obě boční stěny poličky.
10. Nakonec celou poličku nalakujeme lesklým nebo matným bezbarvým lakem. Lakováním žíhání ještě zvýrazníme a zamezíme tomu, aby opálené dřevo špinilo. K lakování můžeme také použít akrylový lak ve spreji.
FOTA: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy

  • K výrobě poličky jsme spotřebovali odřezek spárovky 18 mm silné, 140 mm široké, v celkové délce 70 cm.
  • Lichoběžníkové boční stěny uřízneme z obdélníčku prkna 16 mm silného, který uprostřed šikmo prořízneme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám