Kompletní rekonstrukce bytu začala podrobnou konzultací s klientem, mapovala jeho potřeby a zájmy. Samozřejmou součástí úvah byly i technické parametry, které již v prvopočátcích vytvořily limity, v nichž se architekti pohybovali. V tomto případě byli ovlivňujícím faktorem také památkáři, neboť činžovní dům navrhoval významný meziválečný architekt Josef Gočár.

Jelikož úkol pro architekty byl do značné míry abstraktní, vycházeli ve svém návrhu z požadavku klientů a zásadních provozních chyb dispozice s tím, že stávající dispozice bytu je velmi kvalitní a bez problémů by fungovala v případě, že by byt obývala tříčlenná rodina nebo rodina s dětmi stejného pohlaví.

Úspora místa

Dnes obývá třípokojový byt rodina s dvěma dětmi, nejstarší dcera již u rodičů nebydlí. Mladší dcera a syn mají oddělené dětské pokoje, rodiče využívají jako ložnici obývací pokoj. Sklápěcí postele jsou na stávajícím místě bariérou v komunikaci mezi vstupem s toaletou a dětskými pokoji. Tento nedostatek není zmírněn ani možným použitím cesty přes dětský pokoj a kuchyň.

Studie řeší také další provozní problém, kterým je jídelní stůl situovaný do dětského pokoje vzhledem k nedostatečné velikosti kuchyně.

Dispoziční řešení

Aby mohla vzniknout z obývacího pokoje samostatně fungující důstojná ložnice, bylo nutné přemístit rozkládací postele, vyčlenit z prostoru komunikační část a umožnit její uzavírání hlavně při nočním režimu. Fakt, že stávající proporce místnosti je velmi harmonická, spolu s budoucí možností vytvoření ložnice z dětského pokoje zformovali architekti do finální podoby řešení.

Solitérní šatní skříň oddělila obytnou a komunikační část obývacího pokoje a vytvořila šatnu. Jeho nábytkové pojednání může být chápáno jako dočasné a lehce demontovatelné v případě změny užívání bytu. Ve druhé variantě architekti zkusili separovat obývací prostor od nově vzniklé chodby stěnou s výklopnou postelí.

Osvětlení dotváří výrazným způsobem uměřenost pokoje. Foto Olgoj Chorchoj

Tato varianta působí subtilnějším dojmem, ale přesouvá šatnu rodičů do předsíně a zmenšuje tak společné úložné prostory u vstupu. Místo pro stolování Posunutím příčky na úkor dětského pokoje byl v kuchyni vytvořen dostatečný prostor pro společné stolování. Z hlediska optimálního využití prostoru byla druhá komunikační páteř mezi vstupem, kuchyní a dětským pokojem přesunuta do nově vzniklého prostoru v obývacím pokoji, což umožnilo maximální zvětšení předsíně.

Tam vznikla místo nevelké komory a vstupních dveří do kuchyně multifunkční vestavěná skříň k ukládání kabátů, bot, sportovních tašek apod. Přesunutím vstupu do kuchyně se objevila také nepřerušovaná pracovní plocha. Stávající spíž je ve variantě propojena s toaletou a slouží jako úklidová komora. Prodloužením kuchyňské linky až k parapetu okna zbylo místo na pračku, čímž se zpříjemnilo užívání již tak malé koupelny.

Sjednocující prvky

 V rámci rekonstrukce se architekti zamysleli nad některými detaily, které by podpořily autenticitu místa. Sjednocujícím prvkem dispozice bytu je dubová parketová podlaha položená klasickým způsobem (tzv. do stromečku) a jednotná výmalba společných prostor v jednoduché bílé. V případě dětských pokojů lze aplikovat barevné tónování některé ze stěn, aby se tak děti samy zapojily do finálního vyznění a vytvořily si pro sebe nezaměnitelné prostředí.

Prostor pro práci s počítačem může vypadat i takto elegantně. Foto Olgoj Chorchoj

Návrh využívá v hojné míře atypickou truhlářskou výrobu vysoké řemeslné úrovně. V tomto případě to jsou vestavěné úložné prostory, knihovna se sklopnými postelemi a prostorově dominantní šatní skříň, pojednaná v horizontálně skládané ořechové dýze. Dalším prvkem interiéru je volný nábytek, který dotváří a odlehčuje dispozici. Proto je zvolen v malém měřítku a světlých tónech, aby prostor nebyl příliš přeplněn.

Stejně pojednané jsou i dětské pokoje s dostatečně velkými úložnými prostory, knihovnami a dostatkem volného prostoru pro pobyt dětí.

Světlo nade vše

Důležité je osvětlení, které musí být jak funkční, tak i estetickou součástí interiéru. V chodbě - šatně rodičů - slouží stropní svítidlo k důkladnému osvětlení šatní skříně a druhé, štěrbinové světlo u podlahy, při nočním provozu mezi dětskými pokoji a toaletou. Příjemnou atmosféru obývacího pokoje dotváří neotřele tvarované stropní svítidlo.