Hlavní obsah

Práci v kuchyni usnadní digestoř

Právo, Novinky, Eva Rajlichová, dip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komfort vybavení moderních kuchyní je dnes základním tématem při zařizování nejen nových bytů, ale i těch rekonstruovaných. A nelze zapomenout ani na digestoře.

Článek

V současné době vzrůstá obliba propojení kuchyně s jídelnou či odpočinkovou částí domu. Tato skutečnost  zvyšuje nároky na funkčnost a výkon odsavačů par. Ten ideální by měl být nejen tichý, pokud možno s automatickým chodem, ale mít také příjemný design. Ten pomáhá dotvářet celkový dojem z kuchyně.

Vybírejte podle velikosti

Stěžejním prvkem digestoře je pochopitelně motor. V čím větší místnosti bude digestoř umístěná, tím výkonnější by tedy měla být. To je důležité hlavně v případě, že máte kuchyňský kout propojený přímo s obývákem. Ve specializovaných prodejnách vám pomohou s výběrem přímo na míru vašim potřebám.

Na trhu je široká nabídka spotřebičů - k dostání jsou například vestavné. Tyto typy, které se mimo dobu provozu ukrývají  v kuchyňské skříňce a co do spotřeby prostoru jsou velmi úsporné, ocení zejména majitelé malých kuchyní.

Populární jsou také komínové digestoře, které sluší velkoryseji dimenzovaným kuchyním, oblíbeným materiálem pro ně je především nerez.

Pokud máte varnou plochu umístěnou uprostřed místnosti, řešením bude "ostrůvkový" odsavač par. Ten se zavěšuje ke stropu, jeho vzhled je často velice působivý a moderní, designéři tvoří ze skla a kovu mnohdy spíše futuristické solitéry. U tohoto typu je třeba zvláště dbát na to, aby měl silný tah a zvládl odsávat nežádoucí výpary.

Tichá a silná

Tichý chod digestoře je to, co v domácnosti oceníme, někteří výrobci (mezi jinými i BEST) nabízejí například systém HC (Home Comfort).

Díky novým typům motorů, elektronické regulace a odhlučňovacích prvků stlačili konstruktéři hodnotu hlučnosti u těchto digestoří na 26 dBA v pásmu optimálního výkonu 300 m3/hod. Snížení hlučnosti až o 65 % je naprosto unikátní a pro uživatele opravdu komfortní.

Automatika patří nejen do aut

Moderní digestoře mají také zabudován automatický systém řízení funkcí. Pomocí senzorového čidla tak detektují všechny druhy výparů, kouře a zápachů vznikajících při vaření, senzorový signál pak samočinně aktivuje chod.

Mikroprocesor poté data v určitém časovém úseku vyhodnocuje a podle toho přizpůsobuje výkon spotřebiče. Když je vzduch dostatečně čistý, motor se automaticky vypne. U spotřebičů s touto službou je ale potřeba počítat s vyšší cenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám