Hlavní obsah

Při pohledu na nejdražší rezidenci Evropy jeden neví, zda se má smát, nebo plakat

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bublinový palác nebo sídlo. Tak se přezdívá neotřelé rezidenci nedaleko francouzského Cannes, kterou vlastní francouzský módní designér Pierre Cardin. Autorem růžové stavby je maďarský architekt Antti Lovag.

Foto: Profimedia.cz

Jako chapadlo obří chobotnice vypadá dům, který se podruhé snaží prodat francouzský módní návrhář Pierre Cardin.

Článek

Palais Bulles (jak se stavba v originále jmenuje) stojí v městečku Théoule sur Mer, nedaleko mnohem známějšího letoviska a filmové mekky Cannes. Jeho autorem je maďarský architekt Antti Lovag, podle jehož návrhu byl postaven mezi léty 1975 a 1989. Původním majitelem byl francouzský průmyslník Pierre Bernard, po jehož smrti v roce 1991 palác koupil módní návrhář Pierre Cardin. Ten jej využívá ovšem nikoli jako svůj hlavní domov, ale pouze jako letní sídlo.

Dům charakteristické růžové barvy a bublinového vzhledu má celkovou plochu podlah 1200 čtverečních metrů. Jeho důsledně oblé tvary nejsou náhodou. Architekt Lovag totiž zastává názor, že rovné linie jsou agresí vůči přirozenosti. Přesněji lidské přirozenosti. Lovag, jenž zemřel v roce 2014, upozorňoval na to, že pohyby našich paží i nohou opisují kružnice, stejně tak jako naše vidění zabírá výseč kruhu. Dům, jenž tedy postavil původně pro Bernarda, tedy odpovídá tomu, co je pro člověka zcela přirozené.

Foto: Profimedia.cz

Výhled jednoho z oken domu nápadně připomíná detailní pohled na obnažený orgán zbavený cév.

Bublinový palác má dohromady 10 ložnic, 11 koupelen, velkou vstupní halu a ještě větší hlavní obývací pokoj s panoramatickým výhledem na moře. Dům v zahradách doplňuje hned několik bazénů i vodopádů a rovněž amfiteátr pro 500 diváků.

Stavba prošla v letech 2011 až 2016 rekonstrukcí, které se ujal francouzský architekt Odile Decq. Už rok po jejím dokončení Cardin nabídl dům poprvé k prodeji za 350 milionů eur. To je při současném kurzu bezmála devět miliard korun. K prodeji před třemi lety ovšem nedošlo, protože se nenašel žádný zájemce.

Nyní je dům na trhu znovu. Jeho cena nebyla upřesněna, dle webu britského bulvárního deníku The Sun se ovšem očekává, že tentokrát přitáhne nabídky, které v přepočtu na koruny přesáhnou hranici devíti miliard.

Anketa

Líbil by se vám dům tvořený bublinami?
Rozhodně ano!
15,2 %
Možná...
4,2 %
Nejsem si jistý/á.
3,8 %
Spíše ne.
11 %
Jen to ne!
65,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 45478 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám