Hlavní obsah

Peníze zjevně nejsou všechno. Vkus majitele se tluče se stylem domu

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte-li dost vkusu, peníze vás při zařizování domu nezachrání. I to člověka může napadnout při pohledu na interiér luxusního sídla amerického finančníka Marca Bella. To stojí v americkém městě Boca Raton, na Floridě. Je zařízené ve stylu televizního sci-fi seriálu Star Trek. Výsledek je ale - na rozdíl od nepoměrně levnějších kreací chudobnějších skalních příznivců tohoto fenoménu - omamující a přesto poněkud diskutabilní. Syté živé barvy červené a modré se poněkud tlučou s původním stylem jinak typicky jižanského přímořského paláce.

Foto: Profimedia.cz

To není domeček pro Barbie, to je startrekový velitelský můstek.

Článek

Dům na východním pobřeží Floridy, ve městě Boca Raton, postavili v roce 2006. Na první pohled není ničím příliš výjimečný. Svým vzhledem, jenž čerpá z klasického středomořského stylu, zapadá přesně do kategorie jižanských luxusních rezidencí.

Šok přijde až při vstupu do domu. Některé místnosti jsou zařízené v předpokládatelném duchu, tj. masivním dřevěným nábytkem, s bohatě štukovanými stropy, se zlatými detaily.

Velký počet místností je ale zařízen ve stylu, který je více či méně věrně inspirovaný americkým sci-fi seriálem Star Trek, především pak interiérem jeho vesmírných lodí.

V jistém smyslu se chce parafrázovat jednu z vět úvodní znělky a poznamenat, že majitel se při zařizování svého domova vydal tam, kam se dosud žádný trekkie (fanoušek seriálu) nevydal.

Domovy většiny fanoušků seriálu působí sice nezvyklým futuristicko-technickým dojmem, ale v zásadě střídmým až klidným a převládá v nich šedá barva, již v místě obslužných a komunikačních panelů vystřídá žlutá a eventuálně modrá.

V tomto domě jsou trekkie místnosti rozzářené a dominují zde především syté odstíny červené a modré, takže si člověk někdy není jistý, zda jde o startrekovou výzdobu, nebo o zařízení interiérového autodromu. To, v čem se liší tento trekkie dům od jiných, je ale především fakt, že je zde na první pohled vidět velké množství peněz, jež majitel musel do zařízení vložit.

Slavná moderátorka televizní show koupila sídlo, jež přestěhovali z Anglie do Ameriky

Jak bydlí VIP

K povedeným místnostem ovšem rozhodně patří domácí kino zařízené jako velitelský můstek hvězdné lodi USS Enterprise, stejně tak bar sousedící s domácím kinem, jiné místnosti pak už jen opakují motiv červené a modré barvy.

Herna vybavená nejen pingpongovým stolem, ale i spoustou arkádových her ze 70. a 80. let pak působí nejdivočejším dojmem.

Foto: Profimedia.cz

Dům je postavený tak, aby odolal hurikánu pátého stupně.

Foto: Profimedia.cz

Bar před domácím kinem je zařízen rovněž ve startrekovském stylu.

Za naprosto nemístnou herezi pak opravdu zapřisáhlí vyznavači Star Treku budou považovat jeden z menších obývacích pokojů, jehož stěny zdobí nejenom portréty startrekových vesmírných lodí, ale i obrazy Mistra Yody, který je ale ze světa filmové ságy Star Wars.

Ti, kteří si potrpí na poněkud „dospělejší” koníčky, pak ale nepochybně nadchne skutečnost, že součástí zařízení domu je i vinný sklep se zásobou 1500 lahví a bazén 6 x 18 metrů s vířivkou pro více než 20 lidí.

Majitelem domu s devíti ložnicemi a deseti koupelnami a plochou podlah 2508 m² je americký finančník a filantrop Marc Bell, který je velikým nadšencem Star Treku od svých deseti let, kdy seriál zhlédl poprvé.

„Nikdy předtím jsem Star Trek neviděl. Zůstal jsem vzhůru 24 hodin, jen abych se mohl dívat dál a dál. A tak se zrodil trekkie,” svěřil se redaktorům deníku New York Post.

Michelle Pfeifferová prodala zelení opředenou rezidenci. Připsala si půl miliardy

Jak bydlí VIP

Dům je postaven tak, aby byl schopen odolat hurikánu pátého stupně (síla větru 252 km/hod). Je totiž železobetonový. Pro případ výpadku proudu je vybaven dvojicí generátorů, které jej jsou schopné zásobovat elektřinou po celý měsíc.

Bell nabídl dům k prodeji poprvé v roce 2014, při současném kurzu v přepočtu za 823 milionů korun. A přestože našel seriózního zájemce o koupi, nakonec si prodej rozmyslel.

Podruhé se dům ocitl na trhu s realitami v roce 2017, tehdy za částku o něco nižší, v přepočtu za 702,5 milionu korun. V současnosti je na trhu dům potřetí, za nejnižší cenu, a to 624,5 milionu korun.

Anketa

Sledujete seriál Star Trek?
Ano, pravidelně.
6,7 %
Občas.
5,3 %
Znám jej, ale nesleduji.
51,2 %
Už ne.
5,7 %
Netuším vůbec, oč jde.
31,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8721 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám