Hlavní obsah

Melania Trumpová si při úpravách Bílého domu počíná s velkým citem pro historický detail

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je pravidlem, že zatímco americká hlava státu se věnuje řízení chodu země, jeho choť se mj. věnuje péči o interiér Bílého domu. Tento úkol připadl i manželce současného prezidenta Donalda Trumpa, Melanii. Soustředila se zatím hlavně na drobnější úpravy interiéru. A podle odborníků si při tom počíná s velikým citem pro detail a historickou přesnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Melania Trumpová se pustila do restaurování Bílého domuVideo: AP

 
Článek

U příležitosti teprve druhé oficiální státní večeře, kterou pořádá současný prezident Spojených států Donald Trump, dostali novináři příležitost prohlédnout si interiéry jedněch z nejznámějších místností Bílého domu. Byly to Červený, Modrý a Zelený pokoj.

Všechny tři místnosti v nedávné době prošly více či méně patrnými úpravami, které ale neměly za cíl změnit nějak radikálně jejich vzhled. Naopak. Pod dozorem prezidentovy manželky Melanie Trumpové se řemeslníci pustili do restaurátorských úprav.

Jinými slovy, jestliže Trumpův otisk v americké politice bude dost možná dlouho nesmazatelný, jeho žena si při zařizování sídla hlavy státu počíná téměř v opačném duchu. Snaží se uchovat historický styl jednotlivých místností tak, jak byly původně navrženy. Dokonce se neváhala ponořit do historických pramenů a pečlivě si vše nastudovat.

Její přístup si odborníci nemohou vynachválit a ona si zase dává záležet, aby se nikdy neopomněla zmínit o podpoře a pomoci, které se jí dostává od nich.

„Na zdech Červeného pokoje jsou textilie, které působením světla na západní stěně silně vyšisovaly. V porovnání s těmi samými textiliemi na východní straně jsou skoro růžové. Samozřejmě, že když místností procházíte poprvé, na recepci nebo během svátků, tak si toho hned nevšimnete, protože je v místnosti spousta dalších podnětů a ruchů. Ale když se na ně podíváte zblízka, jsou vážně hrozně vyšisované a vůbec ve špatném stavu. A tak vznikl projekt, který realizovala kurátorská kancelář a hlavní ohlašovatel Bílého domu pod vedením první dámy,“ říká Stewart McLaurin z Asociace historie Bílého domu.

Právě asociace, jejíž zakladatelkou byla někdejší první dáma USA Jacqueline Kennedyová Onassisová, Melanii Trumpové pomáhá s nalézáním původní podoby a původní dokumentace z dob, kdy jednotlivé místnosti nechali dřívější prezidenti zařizovat.

Červený pokoj má tedy nové látky na stěnách, v Zeleném pokoji nechali repasovat původní drapérie a Modrý pokoj je zařízen jiným nábytkem. Právě tato část úprav si vyžádala nejvíce času a práce. Místnost byla vybavena zařízením ze 60. a 70. let. Prezidentova žena si ale dala práci a společně s historiky začala pátrat po tom, jak Modrý pokoj vypadal původně.

Jejich úsilí korunoval úspěch. Podařilo se jim totiž nakonec objevit obchodní korespondenci mezi výrobcem nábytku v Paříži a kanceláří tehdejšího prezidenta Jamese Monroea, za nějž místnost vznikla. Podle ní pak bylo možné dohledat, jak byla tato místnost zařízena.

„To, co zde dnes vidíte, je to nejpřesnější přiblížení k původní podobě, jehož jsme schopni,“ říká McLaurin.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Jak se vám líbí přístup Melanie Trumpové k úpravám Bílého domu?
Myslím, že na to jde dobře.
92,8 %
Nevím, to nemohu posoudit.
4,9 %
No, moc toho zatím nepředvedla.
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1808 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Bývalý domek Meghan Markleové je na prodej

Domek v Los Angeles, který ještě předtím, než se stala vévodkyní ze Sussexu, obývala tehdejší herečka Meghan Markleová, je na prodej. Zájemci si musí...

Výběr článků

Načítám