Hlavní obsah

Světlému interiéru vévodil sytě červený klavír. Tak žila královna soulu Aretha Franklinová

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům, ve kterém žila americká zpěvačka Aretha Franklinová, působí na první pohled nenápadně. Stojí v menší komunitě podobně vyhlížejících domů v americkém Detroitu, společně se s nimi dělí o travnaté pozemky se dvěma jezírky a bazénem. Její duch je ale v interiéru stále patrný. Královnu soulu připomíná například sytě červený klavír v hale a několik obrazů.

Foto: Profimedia.cz

Ústředním prvkem interiéru je červený klavír.

Článek

Zpěvačka s charakteristickou barvou hlasu koupila dům ve čtvrti Bloomfield Hills v roce 1997, tedy sedm let poté, co byl postaven. A žila v něm až do své smrti v srpnu roku 2018.

Foto: Profimedia.cz

Dům slavné zpěvačky (druhý zleva) má společnou zahradu s okolními staveními. Na ní jsou kromě jiného dvě jezírka s vodotrysky.

Cihlový dům má celkovou plochu podlah 385 metrů rozdělenou do dvou podlaží. Návštěvník vstupuje do velkorysé haly, hned u vchodu jej uvítá velký křišťálový lustr.

Přes halu se klene most, který spojuje levou a pravou část horního patra domu. Na každé z nich je jedna velká ložnice s vlastní koupelnou.

Foto: Profimedia.cz

Cihlový dům má novou střechu a prošel v nedávné době rekonstrukcí.

Hala má podlahu z bílé mramorové dlažby, jež se střídá s černými žulovými pruhy. Centrální část pokrývá šedý koberec, na němž vpravo u zdi stojí sytě červený klavír. Právě u něj je hned dvojice obrazů, které připomínají bývalou slavnou majitelku a obyvatelku.

Foto: Profimedia.cz

Americká zpěvačka Aretha Franklin

Do protilehlé stěny je zasazen krb lemovaný černým kamenem, z obou stran doplněný černými komodami. Před ním je ovšem velká sedací souprava v bílé barvě. Na ní trůní dvojice sytě červených polštářků. Také dvojice vysokých úzkých váz nese kromě černé barvy lesklou červenou.

Foto: Profimedia.cz

Nad halou se klene most propojující levou a pravou část domu v horním podlaží.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačku připomínají v domě i obrazy.

V domě je dohromady pět ložnic, šestá místnost slouží jako pracovna, v případě potřeby je ovšem možné ji proměnit v další soukromý pokoj.

Foto: Profimedia.cz

Nad vstupem visí velký křišťálový lustr.

Nadšené kuchaře nadchne pohled do mramorem a žulou dlážděné kuchyně, do níž se vstupuje z centrální haly. Její pýchou je veliký centrální ostrůvek. Jak v něm, tak v pracovní ploše pod okny, je dřez, v centrální části jsou proti sobě umístěné trouby. Sporák našel své místo rovněž na ostrůvku.

Foto: Profimedia.cz

Z haly se vstupuje mj. do malé jídelny.

Foto: Profimedia.cz

V přízemí domu je i příjemně velká a perfektně vybavená kuchyň.

Dům má garáž s místem pro tři vozy, zahradu má společnou se sousedními stavbami. Kromě spousty zeleně a vysokých stromů ji zdobí dvě jezírka s vodotrysky uprostřed. Stranou je pak bazén.

Foto: Profimedia.cz

Na každé straně domu je jedna velká ložnice. Další tři, menší, jsou ještě na dalších místech.

Dům, jak uvádí realitní web Homes, prošel v nedávné minulosti rekonstrukcí a je na prodej za 1,2 milionu dolarů, tedy 27,5 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Kombinace černobílých obkladů a dlažby se nejlépe projevila v koupelně.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Máte doma také nějaký výrazný hudební nástroj?
Ano, máme, slouží jako dekorace, ale také na něj hrajeme.
27 %
Ano, ale slouží jen jako dekorace.
4,8 %
Ne. Máme pár hudebních nástrojů, ale jsou normálně uklizené.
22,2 %
Nemáme doma žádné hudební nástroje.
46 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 63 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám