Hlavní obsah

Dvoupodlažní domov Honzy Ondera a Natálie Otáhalové

Právo, Zdeněk Smíšek

Honza Onder před nedávným časem tanečním krokem doputoval z rodného Sokolova, přes různé zastávky až do dvoupodlažního bytu v Praze-Nuslích. A dnes už mu s dotvářením kouzla domova pomáhá jeho přítelkyně Natálie Otáhalová, také známá tanečnice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Honza Onder a Natálie Otáhalová

Článek

Takže je nasnadě, že se tu část podlahy obývacího pokoje může bez otálení proměnit na parket. Nebo tělocvičnu.

Pandemie mění životy. Ale plány zůstávají, i když se jejich realizace odsouvá. Honza Onder pozastavil rozjezd nové taneční školy (pro pokročilé i pro začátečníky) a také přestal natáčet další díly televizních Tanečních hrátek pro děti. Odvysílaných je jich tři sta.

„Když jsem po příchodu do Prahy hledal bydlení, rozhlížel jsem se v dosahu Kavčích hor a navštívil snad dvacet adres. Buď ty byty byly drahé, nebo se mi nelíbily. Navíc jsem spěchal, protože jsem se po jedenácti letech rozešel s přítelkyní. Byl jsem takový bezdomovec-milionář. Přespával jsem u známých...

A taky jsem do hlavního města často, i několikrát týdně, dojížděl ze Sokolova, kde mám dodnes byt. Rodiče jsou z Lokte nad Ohří, kde jsme také v podnájmu bydleli, a není to o nic blíž. Bylo to náročné a jsem opravdu rád, že díky kamarádce z realitky mám právě tento byt.“

Babiččin taneční pár

Bytový komfort zvyšují balkony v každém podlaží a hlavně garážové stání pod domem. A komora na chodbě pojme věci, které by zabíraly místo ve dvoupokojovém bytě. To se při umělecké profesi páru počítá dvakrát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Střídmě zařízenému interiéru dominují tóny šedé.

„I když to mám v Sokolově a na horách rád, často se tam vracím, tak to pro tanečníka není ten pravý region.

Tady jsem vystřídal manželský pár, který se chystal založit rodinu a stěhoval se do většího. Snad do domečku za Prahou. I když tady asi také nezestárneme, bydlení v domě se zahradou neplánujeme. Cesty životem jsou ale nevyzpytatelné a ničeho se do budoucna nezříkám.

Při naší práci bychom se údržbě domu nemohli věnovat ani si ho nijak zvlášť užívat. Natálka je z Prahy – mimochodem znali jsme se už dlouho a dohromady nás přes tanec vlastně dala její babička, kterou jsem znal ještě dříve,“ usmívá se Honza.

Bývalý člen Metalliky prodává svůj ranč v Montaně s přenádherným výhledem na divokou přírodu

Jak bydlí VIP

Natálie s ještě širším úsměvem přitakává: „Babička je také bývalá tanečnice, rozhodovala i v tanečních porotách a Honzovi vždy fandila.”

A dodává: „Po mém přistěhování jsem Honzovi byt nijak předělávat nezačala. Jednak se mi líbí, jak to tu vypadá, a jednak respektuji, že je to jeho byt, i když tu s ním už bydlím. Pravda, občas se zeptám, jestli obrazy opřené o stěny přece jenom nepověsíme.“

Drahý design netřeba

Ani po třech letech bydlení Honza všechny detaily dotažené nemá, protože celek slouží už výborně.

„Navíc si na nějak zvlášť zdobné prvky tady nepotrpíme a já mám ke všemu v plánu, že tu zařídím domácí ateliér na natáčení televizních pořadů. Pravda, v sokolovském činžáku – jak říkávám na chatičce, kam jezdíme – mám ve vitríně sbírku porcelánových hrníčků a skleněných číší. To je moje drobná úchylka. Přesto mám rád čisté, jednoduché linie a vlastně minimalismus. A pozor! Stůl a skříňku pod televizi jsem složil vlastníma rukama!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Portrét Natálie, stejně jako většina obrazů, na své místo na stěně zatím čeká.

Když se tu více rozhlédnete, tak zjistíte, že to nejsou jen holé zdi, třeba ty úchylné, mírně starožitné hodiny na parapetu... Ale opravdu to není nic proti sbírce růžového porcelánu v Sokolově. Kdybych byl ženská a povolil si, tak nosím žluté řetězy kolem krku a jezdím v tom nejzdobnějším autě,“ směje se Honza.

„Ale nechystám se za něco dvakrát utrácet, na značkový nábytek jsem si nepotrpěl nikdy.“

Všeho do času

„Jsme teď vlastně oba bez práce a příjmů. Přesto jsme raději před pár dny odmítli nabídku na natáčení filmových tanečních scén pro zahraniční produkci. Maskérna, dvacet párů na place bez roušek...,“ nevyhýbá se realitě Honza při vzpomínce na dění za okny. Mimochodem krátce po „hrdinném“ vystoupení demonstrantů na Staroměstském náměstí.

„Je to celé divné. Zpívat a pořádat taneční nelze.“

Fajnové prostředí samozřejmě není našim hostitelům cizí a věří, že plány na organizování tanečních pro dospělé v jedinečném prvorepublikovém sálu Boccacio, kde se natáčel i film Anděl s ďáblem v těle, dříve či později opráší.

„Máme zkušenost, že se stává trendem, kdy dospělí taneční kurzy rádi vyhledávají jako příjemnou zábavu a vlastně i sport, kterému se mohou věnovat společně. Musí si přitom vzájemně pomoci, respektovat se a je to vyrovnaná a spravedlivá činnost – společný projekt, který je, když se podaří, prostě hezký,“ shodují se naši hostitelé. Natálie dodává: „I já sama jsem se díky tanci naučila komunikovat s lidmi. Mám radost, že mohu své zkušenosti předávat dál. Tancování je terapie a očista duše.“

Jako oranžerie zasazená do džungle vypadá nový dům baskytaristy Red Hot Chilli Peppers

Jak bydlí VIP

Honza si svůj tvůrčí repertoár rozšiřuje i o dvě divadelní role v Ypsilonce. V jedné (Varieté Freda Asteira) se proměňuje ve Freda Asteira – tančí, zpívá i mluví. Ve druhé (Kostky jsou vrženy) je Don Juan.

„Tancovat nebudu věčně a baví mě dělat i jiné věci.“ Natálie se po maturitě na gymnáziu pustila do studia vyšší odborné školy - obor herectví, moderování. Nyní online.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Posezení u jídelního stolu zdobí program ze Studia Ypsilon, který si Honza nechal přefotit a zvětšit. Kuchyňský kout je součástí otevřených zón.

Naši milí hostitelé nejsou jistě jediní, kdo se těší, až se „zítra“ bude tančit všude. A hrát v divadlech. A nakupovat bytové doplňky a pracovat nejen na kouzlu vlastního domova.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám