Hlavní obsah

Vlastní bazén nabízí koupání v soukromí a křišťálově čisté vodě

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se chceme koupat ve vlastním bazénu od prvních teplých dní, máme nejvyšší čas vybrat si správný typ a tvar bazénu a začít s přípravou. Ať už budeme bazén používat k relaxaci a zábavě, tréninku či rehabilitaci, výběr ve všech cenových kategoriích je veliký.

Článek

Bazén si pořizujeme obvykle proto, že nám nabízí dokonalou příležitost k odpočinku a nabrání nových sil. Ve svém bazénu si pak užíváme komfort koupání s rodinou a přáteli v křišťálově čisté vodě a v soukromí vlastní zahrady. Bazén je navíc investicí, která trvale zvýší cenu nemovitosti. Přibližně podle těchto kritérií začneme vybírat.

Vzhledem k tomu, že si bazén pořizujeme na několik let, zvážíme své finanční možnosti, ale i prostorové možnosti na zahradě, estetický vzhled a intenzitu využívání.

Dáme-li přednost kvalitě, pořídíme si bazén zapuštěný. V tomto případě počítáme až s několikasettisícovou investicí.

U nadzemního bazénu sice ušetříme, zato jeho životnost může být mnohem kratší.

Začlenění bazénu do zahrady

Zahradu začleněním bazénu nejen oživíme a znovu objevíme její rozměr, ale získáme klíč k tomu, jak si užívat života. Nepodceníme fakt, že bazén je stavební dílo skládající se z mnoha prvků, a proto vyžaduje odpovědnou a zkušenou práci odborníků různých profesí. Vždy se vyplatí zadat práce specializované firmě.

Při výběru konkrétního bazénu zvažujeme hlavně dvě hlediska: korpus, který udrží vodu, a filtrační systém, jenž zaručí čistotu vody. Bazén začleníme do prostředí zahrady i tvarem, rozměry a výběrem místa. Pohodlí při jeho užívání záleží na správné volbě, ale i na hloubce bazénu. Technologie, kterou zvolíme, by měla zaručit pevnost, dlouhodobou odolnost bazénu i rychlou výstavbu. Jaké máme možnosti a z jakých typů bazénů můžeme vybírat?

Samonosné bazény nad zemí

Na těchto bazénech si vyzkoušíme, jaké to je mít vodu na zahradě. Pro jejich instalaci, podobně jako u ostatních bazénů, zvolíme správné rovné místo a upravíme podklad. Pak stačí bazén vybalit, nafouknout obvodový prstenec a postupně do bazénu napouštět vodu.

Ta prstenec zvedá vzhůru a tím současně vztyčuje stěny bazénu. Bazén snadno přemístíme, na zimu sbalíme a uskladníme na suchém a nezamrzajícím místě.

Pořídit se dá za cenu od dvou tisíc korun podle velikosti. S hloubkou 0,5 m se ovšem hodí především jako brouzdaliště pro děti.

Fóliové bazény se dají zapustit

Tyto bazény se dají snadno zapustit do země, a to úplně nebo částečně, ale také je můžeme postavit na povrchu. U povrchových bazénů tvoří konstrukci obvodový plech s opěrnými profily, kovový rám a plastové bednění. Dodávají se v základních tvarech – kruh či ovál – a jsou hluboké do 1,3 m. Kruhy jsou v průměru 3,6 až 6,4 m a ovály v délkách 5,5 až 9,1 m.

Konstrukce zapuštěných fóliových bazénů je z plechu vyplněná materiálem z PVC, ale může to být i panelová konstrukce z plastu, hliníku či oceli. Vnitřní část bazénu tvoří pevná fólie s atraktivním mozaikovým vzorem. Velkou výhodou těchto bazénů je rychlá montáž a snadná možnost výměny nebo opravy poškozené fólie. Na výběr jsou i modely se svažujícím se nebo konstantním dnem v oválném provedení ve více rozměrech a hloubkách. Vodu lze ohřívat tepelným čerpadlem i solárním systémem.

Nejžádanější plastové bazény

Plastové bazény vyrobené z ekologicky nezávadného polypropylenu o síle 5 mm, odolného proti UV záření, jsou nejoblíbenější. Plast zde plní funkci opěrné konstrukce i vodotěsné vložky zároveň.

Vyznačují se přijatelnou cenou, možností vytvoření vstupního schodiště a šíří tvarů. Nevýhodou je poměrně složitá oprava poškozených částí.

Bazény se montují na předem připravenou armovanou betonovou desku silnou 15–25 cm.

Kvalitní laminátové bazény

Jejich hlavní předností je monolitické zpracování bazénového tělesa. Při výrobě se na speciálně tvarované formy nanáší postupně vrstvy polyesterové pryskyřice vyztužené skelnými vlákny. Někteří výrobci používají sendvičovou konstrukci s polyuretanovou pěnou, která snižuje tepelné ztráty. Výsledkem je dokonale hladká nádrž vyrobená jako jediný monolitický kus beze spár, svárů, napojování, ostrých hran či nerovností. Výhodou je také integrované schodiště s pohodlným a bezpečným přístupem do bazénu.

Sklolaminátová konstrukce bazénu je velmi pevná a dá se na zahradě instalovat během jediného dne. Bazény v mnoha designových i tvarových provedeních s příjemnou povrchovou úpravou se snadno čistí.

Bazény z kompozitních panelů

Velmi populární jsou tzv. stavebnicové bazény, jejichž těleso tvoří speciální panely z pevných a tuhých kompozitních materiálů. Protože se skládají z jednotlivých panelů, mohou se postavit i na těžko přístupných místech. Do vrchní obvodové lišty se osazuje odolná a na dotek velmi příjemná bazénová fólie.

Na výběr je široká nabídka barev i vzorů, takže svému bazénu můžeme vtisknout zcela osobitý ráz. Velká rozmanitost rozměrů panelů umožňuje i dostatečnou tvarovou variabilitu i sestavení bazénu podle vlastní představy. Předností tohoto typu bazénu je dvojúrovňové dno s mělčinou pro děti a hlubší částí pro skoky a plavání. Vstupní schodiště lze umístit na libovolné straně mělčiny.

Beton je dražší varianta

Zapuštěný bazén z betonu patří mezi nejdražší variace. Lze u něj docílit nekonečného počtu tvarů a rozměrů. Jeho předností je trvanlivost a odolnost vůči mechanickým i chemickým vlivům. Nevýhodou zase poměrně velká pracnost stavby (bednění, armování, betonování a hlavně vysoká finanční zátěž).

Osvědčil se způsob ztraceného bednění, kde se konstrukce z polypropylenu s kompozitními plastovými materiály později vyplňuje betonem. Vnitřek takto vybudovaných nádrží může být z PVC fólie s izolační vrstvou nebo z keramického obkladu, který je cenově náročný, ale propůjčuje bazénům skvělou tvarovou stálost. Výhodou je vysoká životnost těchto bazénů a široký výběr barevných povrchů.

Finančně dostupnější pak je plastový mozaikový obklad, který se pokládá na nepropustný cementový potěr. Používá se i stálý, nepropustný a vícevrstvý nátěr epoxidovými pryskyřicemi.

Neomezená životnost nerezu

Dnes už se více zajímáme také o bazény z ušlechtilé nerez oceli. Ty se montují ze stavebnicových prvků vytvářejících ucelený systém včetně kvalitního řešení náročných detailů. Nerezové bazény mají výhodu rychlé realizace, snadné provozní údržby, prakticky neomezené životnosti i odolnosti vůči vlivům počasí. Lze vytvářet i tvarově členité bazény a snadno dodatečně instalovat přídavná zařízení.

Kromě toho bazény z nerezové oceli poskytují ideální hygienické podmínky, hladký povrch beze spár, hospodárný provoz s minimálními náklady na čištění, výborné optické vlastnosti vody, vysokou elasticitu materiálu i možnost rozšíření bazénu.

Jen bazén nestačí

Je zřejmé, že si nemůžeme koupit jen samotný bazén. Aby bylo koupání komfortní, je nutné opatřit si k němu i nezbytnou kvalitní výbavu. Ať už je to výkonná písková filtrace, která nám zaručí, že budeme mít vždy krásně čistou a zdravotně nezávadnou vodu, nebo třeba skimmer na sběr nečistot. Stejně důležité jsou i bazénové vysavače, které nám výrazně usnadní údržbu bazénu.

Zajímavou možností je bazénové osvětlení, které bazén v noci krásně rozzáří. Stále oblíbenější jsou např. i plavecké protiproudy. S nimi si kondičně zaplaveme i v bazénu menších rozměrů. Velkým hitem posledních let je tepelné čerpadlo, které zajistí příjemně teplou vodu za každého počasí a výrazně tak prodlouží koupací sezonu.

V našich zeměpisných šířkách je dobré pořídit si na bazén i mobilní nebo posuvné zastřešení. Mobilní zastřešení na kolečkách přesuneme jednoduše kamkoli na zahradě, to posuvné je vybaveno kolejnicemi. Otevření nebo zavření bazénu je pak otázkou okamžiku. Oboje ochrání vodu před spadem nečistot a koupat se pod nimi můžeme i za nepříznivého počasí.

Obecně platné předpisy a normy

  • Stavba bazénu podléhá, tak jako každá jiná stavba, územnímu a stavebnímu řízení podle stavebního zákona.
  • Je-li bazén součástí obytné budovy, je územní i stavební řízení společné.
  • Budujeme-li bazén samostatně, podléhá samostatnému řízení.
  • Jde-li podle stavebního zákona o drobnou stavbu, musíme ji ohlásit příslušnému stavebnímu úřadu. Tato povinnost se vztahuje na plochu půdorysu bazénu do 16 m2 a hloubku do 3 m. 
  • Bazén s plochou půdorysu nad 16 m2 podléhá stavebnímu povolení.

Rady & tipy

V případě, že si pořídíme protiproud pro kondiční plavání, postačí nám bazén o průměru 3,6 m.

  • Dospělý potřebuje pro plavání hloubku nejméně 1,2 m.
  • Pro umístění bazénu je nejvhodnější místo u jižní strany domu, ničím nezastíněné a mimo dosah kolemjdoucích.
  • Při výběru místa počítáme i s umístěním filtračního systému a napojení zdroje vytápění bazénové vody.
  • Filtrační systém lze umístit do technické místnosti v domě nebo do zahradního domku.
  • V případě svažitého pozemku lze strojovnu umístit do svahu pod bazénem, po konzultaci se statikem.
  • Bazén je rozumnou investicí, která trvale zvýší cenu nemovitosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si vybrat správný bazén pro vaši zahradu

Zima letos nastoupila v plné síle a i když to tak při pohledu z okna a kontrole teploměru nevypadá, je ideální čas začít plánovat léto. Kdo si chce letos...

Bazén má být pro radost, nikoli pro starost

Na první pohled to vypadá jednoduše – pořídíte si bazén a budete v něm trávit celé léto. Jenže pozor při jeho výběru! Rozdíl mezi jednotlivými typy je zhruba...

Bazén pod střechou

Letní relaxace na zahradě s bazénem je hned o něco veselejší. A když zahradní bazén ještě zastřešíte, získáte další výhody...

Výběr článků

Načítám