Hlavní obsah

Bazén má být pro radost, nikoli pro starost

Novinky, Magdaléna Krajmerová, časopis Pěkné Bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled to vypadá jednoduše – pořídíte si bazén a budete v něm trávit celé léto. Jenže pozor při jeho výběru! Rozdíl mezi jednotlivými typy je zhruba stejný jako mezi kolem a luxusní limuzínou, obojí vás také dopraví z místa na místo, ale požitek a pohodlí se nedají srovnávat!

Článek

Nákup bazénů má s auty společné ještě jedno: i tady máte na výběr desítky a stovky typů, materiálů a velikostí. A liší se i jejich cena. Od těch nejjednodušších za pět tisíc korun, které lze přirovnat spíš k tomu kolu, až po soukromé plovárny za sto padesát či dvě stě tisíc korun. Koupání v nich je stejný zážitek jako ta jízda v limuzíně.

Při nákupu byste se měli řídit nejen svým zůstatkem na účtu, volným místem na zahradě, ale také tím, kolik lidí a kdo ho bude používat.

Gumáky nechte dětem

Bazén na zahradě zpravidla ocení hlavně děti. Pokud pořizujete bazén čistě pro ně a vy se zde maximálně v sobotu odpoledne ochladíte, můžete si koupit ty nejjednodušší a nejlevnější typy s nafukovacím prstencem. Někdy se o nich mluví jako o startovacích, kdy si rodina vyzkouší, jak moc ji bude voda na zahradě bavit.

K výhodám těchto bazénů patří jednoduchá stavba: stačí zvolit správné rovné místo a upravit podklad. Pak bazén vybalíte, nafouknete obvodový prstenec a postupně do bazénu napouštíte vodu. Ta prstenec zvedá vzhůru a tím současně vztyčuje stěny bazénu.

Díky jednoduché stavbě je lze i snadno přemísťovat, když třeba stěhujete děti o prázdninách na chalupu nebo k babičce. Ovšem při pohledu na ně je jasné, že s hloubkou zhruba půl metru – nenechte se splést jejich výškou 70 centimetrů, voda se nenapouští až k samotnému okraji – nebudou určené k plavání nebo koupání pro dospělé. Ale dětem udělají velkou radost za poměrně málo peněz. Při jejich výběru pak dejte pozor, aby byly vybavené filtrační jednotkou, která zajistí jednoduché čištění vody, jinak ji budete muset dokupovat samostatně. Pozor také na poškození ostrými předměty!

Klasika mezi zahradními bazény

O „stupeň“ lepší než nafukovací bazény jsou ty s pevnou montovanou konstrukci a vnitřní fólií. Ano, jsou to ty modré, co před patnácti lety doslova zaplavily naše zahrady. Jejich stavba už je něco složitější, a pokud to děláte poprvé v životě, je lepší zavolat odborníky, kteří dokážou fólii vypnout a zároveň vám dají i základní školení, jak s bazénem zacházet a starat se o něj. Sami však můžete najít na pozemku vhodné rovné místo a připravit podklad. Většinou je potřeba odkopat drny, udusat hlínu, vysypat kruh velmi jemným nezrnitým pískem a položit geotextilii.

Mnohým na těchto bazénech vadilo, že modrá fólie byla v zahradě jako ona pověstná „pěst na oko“. Proto začali vlastními silami obkládat stěny dřevem či je částečně zapouštět do země. Jenže zvlášť ve druhém případě to znamenalo jediné – bazén se brzy zničil, protože jeho konstrukce nebyla na tlak okolní půdy připravená.

Pomohli však sami výrobci – nejenže nabízejí bazény se stěnami imitujícími dřevo, ale navíc je vylepšili zesílenou konstrukcí, díky níž je lze zapustit částečně nebo zcela do země. Tento druh nadzemních bazénů už ocení k letnímu plavání i dospělí, na výběr jsou nejen v různých objemech, ale vybrat si můžete i z kruhových a oválných tvarů. Pokud si takový bazén majitel vybaví nejen kvalitní pískovou filtrací, ale i některým z nabízených druhů vytápění, jako jsou tepelné čerpadlo nebo solární ohřev, může si koupání v teplé vodě užívat až šest měsíců v roce.

Zábava nejen pro sportovce

Nejen koupání, ale i zlepšení kondice nabízejí bazény zapuštěné, které už lze vybavit protiproudem, pořídit k nim zastřešení, které dovolí plavat i tehdy, když už venku poletuje sníh.

U zapuštěných bazénů existuje i největší výběr. Nejen tvarů a velikostí – většina se vyrábí na míru, takže možnosti jsou téměř neomezené – ale i materiálu. Velmi populární jsou „stavebnicové“ bazény. Jejich těleso tvoří speciální panely z velmi pevných a tuhých kompozitních materiálů. Do vrchní obvodové lišty se osazuje odolná bazénová fólie. Na výběr máte mnoho barev a vzorů. Zvolit si můžete i umístění vstupního schodiště nebo si nechat vybudovat šikmé dno a v jedné části mít mělčinu a v druhé hlubší část pro skoky a plavání.

Ovšem nabídka zapuštěných bazénů je širší. Pokud si pořídíte laminátový bazén, přiveze vám firma na zahradu velkou vanu. Ta se postaví na připravenou betonovou desku, kde je zafixována suchou nebo polosuchou betonovou směsí. K největším výhodám tohoto typu bazénu patří jednoduchá a rychlá montáž a vynikající tepelně izolační vlastnosti, pokud je opatřen speciálním nástřikem tepelně izolační vrstvy.

Keramické bazény zase mají unikátní strukturu stěn, kdy jádro tvoří keramická vrstva, která těmto bazénům propůjčuje skvělou tvarovou stálost a vynikající tepelnou izolaci. Výhodou je vysoká životnost těchto bazénů, tvarová stálost a široký výběr barevných povrchů.

Konečný výběr záleží nejen na vás, ale také na podmínkách, jaké na zahradě máte.

Bazén samotný ke koupání nestačí

Pokud se chcete koupat celou sezonu v krásně čisté vodě, bazén samotný k tomu nestačí. Potřebujete k tomu i spoustu doplňků a přípravků na čištění:

Písková filtrace pomůže s čištěním vody a distribucí čisticích prostředků. Nejenže budete mít stále křišťálově čistou vodu, ale můžete na ni napojit například bazénový vysavač, solární ohřev nebo tepelné čerpadlo.

Bazénová chemie

Jen s prověřenými bazénovými přípravky, které mají veškeré zdravotní a hygienické atesty, budete mít jistotu, že udrží vodu čistou a přitom budou pro lidi i přírodu neškodné.

Automatické dávkovací stanice vám v bazénu zaručí zdravou a nezávadnou vodu, aniž byste museli něco měřit nebo přidávat bazénovou chemii.

Bazénový vysavač dokáže dno i stěny bazénu dokonale zbavit veškerých nečistot, procesu nemusíte být přítomni.

Bazénový protiproud umožní zdatnějším plavcům intenzivně plavat proti silnému proudu, jehož směr a sílu lze regulovat.

Solární plachta se umísťuje na hladinu bazénu. Přes den násobí účinky slunečního záření a tím ohřívá vodu a současně brání jejímu odpařování. V noci, kdy je okolní vzduch chladnější, zamezí tepelným ztrátám. U zapuštěných bazénů lze také využít speciálních navijáků solárních plachet, které výrazně ulehčí práci.

Zastřešení efektivně zabraňuje znečišťování vody v bazénech, a navíc v nich výrazně prodlužuje koupací sezonu, a to až na šest měsíců v roce. Voda pod ním totiž zbytečně nechladne, a tak je teplejší o 5 – 8 ° C než v bazénu bez zastřešení. Zastřešení navíc umožňuje koupání i v nepříznivém počasí.

Solární ohřev

Za slunečných dnů dokáže solární systém ohřevu zdarma zvýšit teplotu vody v bazénu až o 6 °C. Je vhodný pro všechny druhy bazénů s pískovou filtrací.

Reklama

Související články

Aby voda v bazénu byla křišťálová

Počasí je vrtkavé, a tak se řada majitelů bazénů obává, aby v teplých dnech byla voda skutečně křišťálově čistá. Péče o ni přitom nemusí zabrat víc než 15...

Jak mít v bazénu příjemně teplou vodu

Aby koupání bylo opravdu příjemné, je jasné, že voda nesmí studit, ale příjemně hřát. Můžeme si ji ohřívat například některým z elektrických systémů ohřevu,...

Výběr článků

Načítám