Hlavní obsah

Vila pod Vyšehradem jako skvost kubistické architektury. O víkendu se zpřístupní veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pražském Rašínově nábřeží pod Vyšehradskou skálou se ukrývá skvost předválečné kubistické architektury. Vila stavebníka a inspektora stavebních podniků Bedřicha Kovařovice, kterou pro něj před více než sto lety navrhl architekt Josef Chochol. Během víkendu 7. a 8. srpna jinak nepřístupná budova otevře v rámci festivalu Open House Praha své dveře pro veřejnost.

Kovařovicova vilaVideo: Novinky

 
Článek

„Vila si dodnes zachovala původní fasádu a oplocení, které nesou vzhled radikálního krystalického kubismu,” popsal Novinkám zajímavosti průvodce Martin Bělohradský. Kubistická budova, která stojí na rohu Vnislavovy ulice a Rašínova nábřeží, byla postavena před více než sto lety, v letech 1912 a 1913.

„Je to jedna z malá staveb v takzvaném radikálním kubismu, jehož nejlepším představitelem právě tady pod Vyšehradem byl architekt Josef Chochol,” vysvětlil Bělohradský.

Dodnes stojí pod Vyšehradem i další kubistické budovy od Chochola, a to v Neklanově ulici a na Rašínově nábřeží.

Foto: Novinky

Radikální krystalické tvary byly pro architekta Chocholu typické.

Kovařovicova vila byla sice původně zamýšlena pro privátní účely, v jejích interiérech ale od 60. až do 90. let fungovala také mateřská školka. V 90. letech pak budova prošla nákladnou rekonstrukcí, během které došlo k částečné obnově původních interiérů.

Veřejnosti nepřístupná Vršovická vodárna od Jana Kotěry otevírá na víkend své brány

Bydlení

Z nich se podle Bělohradského nejlépe dochoval unikátně navržený sklep, interiér vily ale disponuje i původním schodištěm s kubistickým dekorem.

„Schodiště, které se nachází v zadní části budovy směrem do ulice, je původní a má kubistické zábradlí. Doplněno je také o repliky původního osvětlení. Bohužel se nezachoval ani nábytek a vybavení interiéru,” doplnil Bělohradský.

Foto: Novinky

Dodnes se ve vile zachovalo původní schodiště s kubistickým zábradlím.

Dnes vila slouží jako kancelářská budova. Pro veřejnost ji o víkendu zpřístupní sedmý ročník festivalu Open House Praha, který podobné unikátní budovy otevírá pro zájemce po celé Praze.

Milovníci architektury mohou v rámci akce Open House navštívit osmdesát budov

Tipy a trendy

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám