Hlavní obsah
Možnost zavřít kuchyňskou linku a zatáhnout závěsem celou stěnu s oknem spolu s několika světelnými scénáři umožňuje četnou proměnlivost hlavní obytné místnosti. Foto: Tomáš Doležal a časopis Bydlení mezi panely (9x)

Slevila ze svých představ. I tak je uživatelka malého bytu spokojená

Byt s východo-západní orientací v bytovém domě v Brně nabídl paní Gabriele vítanou změnu. Ženu, která vystudovala Katedru environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně, od původního záměru obývat přírodní byt odradil architekt, který ji mohl přizvat k projektování vlastního bytu.

Možnost zavřít kuchyňskou linku a zatáhnout závěsem celou stěnu s oknem spolu s několika světelnými scénáři umožňuje četnou proměnlivost hlavní obytné místnosti. Foto: Tomáš Doležal a časopis Bydlení mezi panely (9x)
Slevila ze svých představ. I tak je uživatelka malého bytu spokojená

Paní Gabriela má do důchodu ještě daleko. Proto hledala bydlení v dobré dopravní dostupnosti v blízkosti centra města.

A tak jí padl do oka menší byt o rozloze 51 m2, ve kterém bude mít dostatek prostoru pro sebe, své aktivity i pro majitele bytu. Tím spíše, že majitelem bytu je sám architekt. Byt navíc disponuje betonovým dvorkem, do kterého lze umístit dotovaný kompostér.

Byt v druhém podlaží domu z konce 20. let minulého století zůstal v původním stavu přes 90 let. Vnitřní dispozice byla členěna na několik malých, oddělených místností (sklad, WC, pokojík pro služku).

V rámci omezeného rozpočtu bylo třeba hledat řešení, které by do tmavého bytu pustilo více denního světla, a přitom nabídlo dostatek úložných prostor.

Protože se nejednalo o novostavbu bytu, navrhl architekt některé obvodové stěny obnažit až na původní režné zdivo.

„"To by se nevyplatilo bourat – na rozdíl od vnitřních příček, protože vymezuje prostor bytu,” vysvětluje architekt Tomáš Doležal, spoluautor interiéru bytu.

Knihovna z březové překližky

Původní špaletová okna a parkety v obývacím pokoji byly renovovány, zdi sousedící s vedlejším domem byly, jak již zmíněno, oškrábány na cihlu. Strukturu cihel doplňuje nábytek ze dřeva - kuchyňská linka a knihovna z březové překližky, stůl a dlouhá police z dubové spárovky.

Mezi vstupní předsíní a obývacím pokojem s kuchyňským koutem byly odstraněny dveře – vzhledem k tomu, že Gabriela tráví v bytě celé dny sama s malým synem, nebyly zde potřeba. Místo dveří vznikl širší průchod s protrhávacími papírovými dvířky do knihovny.

Zdi sousedící s vedlejším domem byly oškrabány na cihlu.

„To je pro připomínku, že nic zde není věčně,” uvádí architekt, jehož vzorem byly jeho oblíbené japonské visací obrazy.

Úpravám se nevyhnulo vytápění. Ve sníženém podhledu instalované topné elektrické rohože byt v zimě přerušovaně vytápějí, navíc v ložnici příjemně akusticky praskají. „V místech stropního osvětlení nesmělo dojít ke kolizi,” vzpomíná na rekonstrukci architekt.

Zajímavým prvkem v ložnici je stropní osvětlení.

Obývací pokoj ve spojení s kuchyní a jídelním koutem vytváří příjemný celek. Ložnici využívá Gabriela ke spaní, druhý pokoj jako pracovnu a příležitostný pokoj pro hosty. V něm se nachází rozkládací pohovka i zázemí pro návštěvu. „Takto to bylo zamýšleno a těší mě, že prostory fungují,” připouští architekt.

Možnost zavřít kuchyňskou linku a zatáhnout závěsem celou stěnu s oknem spolu s několika světelnými scénáři umožňuje četnou proměnlivost hlavní obytné místnosti. Velký stůl pak podle potřeby slouží jako rozšířená pracovní plocha v kuchyni, jídelní stůl nebo pracovní místo.

Koupelna je vnitřním pískovaným oknem propojena s ložnicí, se kterou se tak dostává do intimnějšího kontaktu. Od jara do podzimu na okno dopadá přímé ranní slunce, které koupelnu prosvětluje.

Ložnice majitelky je doslova nabita pozitivní energií. Polštáře jako od babičky byly vyrobeny na míru, a proto jejich funkčnost přetrvává dodnes.

„Výběr polštářů s jejich atypickým nepravoúhlým vzorováním je dobrou volbou pro každého,” komentuje Ivan Palacký, spoluautor realizace.

Koupelna je vnitřním pískovaným oknem propojena s ložnicí, se kterou se tak dostává do intimnějšího kontaktu.

„Ložnici považujeme za malý klenot našeho bytu,” vysvětluje Gabriela, která v současnosti očekává druhého potomka.

„Každý detail zde má totiž své místo. A to se mi na našem bytu líbí,” uzavírá spokojená uživatelka. I přes provedené úpravy si byt ponechal své původní kouzlo (genius loci).

Původní stav

Tomáš Doležal
Je spoluzakladatelem brněnského architektonického ateliéru s přesahy do oborů audiovizuální produkce a designu. V oblasti architektury poskytuje spolu se svými spolupracovníky komplexní služby, tedy všechny fáze projektové dokumentace. Jejich portfolio se prolíná s tvorbou architekta a hudebníka Ivana Palackého, se kterým od roku 2009 sdílejí ateliér a úzce spolupracují.

Technické údaje

Architekt: Tomáš Doležal, atelier Vizage

Spolupráce: Ivan Palacký, Petr Čáslava

Rekonstrukce: Huslík s. r. o.

Nábytek: Jorik Švanda

Užitná plocha: 51 m2

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků