Hlavní obsah

S adventem je tu i čas uklízení

Není nic příjemnějšího než si užít vánoční svátky v klidu a teple uklizeného a provoněného domova. Aby tomu tak mohlo být a velký předvánoční úklid nikoho nestresoval víc, než je nutné, je vhodné si ho dobře naplánovat. Přinášíme vám proto pár rad a tipů, aby vám šla práce od ruky.

Foto: Bauhaus

Multifunkční parní čistič Livington vyčistí i nerezové prvky.

Článek

Objednat si firmu už asi nestihnete, nezbude tedy než provést úklid vlastními silami. I to se dá ještě zvládnout, stačí jen zvolit správný postup.

Základem je podělit se s ostatními členy domácnosti. I malé děti mohou pomoci s různými typy domácích prací, třeba uklízet rozházené hračky nebo otřít hadříkem stůl.

Vytvořte si plán s časovým harmonogramem na jednotlivé činnosti a přiřaďte je jednotlivým členům domácnosti. Plánovat úklid můžete i prostřednictvím mobilních aplikací (např. Vedení domácnosti), aby každý přesně věděl, kdy, kdo, co má na starosti.

Ani teenageři už se nebudou moct vymlouvat, že „nevěděli“ nebo „zapomněli“ – vždyť to budou mít v mobilu, ke kterému jsou každou chvíli „přilepení“. Uleví se tím i vám. Uvidíte, že s každou odškrtnutou položkou se hladina vašeho stresu výrazně sníží.

Berte to po místnostech

Jak rozložit postup prací? Platí, že je dobré začít v pokojích, pokračovat v kuchyni, jako poslední řešte koupelnu, protože tu budete při úklidu potřebovat po celou dobu. Všude se má postupovat od stropu k podlaze. Nejdříve očistěte pavučiny na stropě, potom přijdou na řadu okna, prach na nábytku, nakonec vysátí a vytření podlahy.

Práci vám usnadní nejrůznější čisticí prostředky. U těch speciálních vždy čtěte pozorně návod! Mnoho z nich se např. dává do studené vody. Pozorně je třeba vybírat také balení, v němž se čisticí prostředky koupí. Třeba na čištění svislých ploch jsou vhodné lahve s rozprašovačem.

Díky moderním technologiím máte k dispozici spoustu chytrých pomocníků, s nimiž se vám úklidové práce notně zjednoduší.

Okna v kondici

Na rámy, křídla i zasklení stačí při běžném znečištění vlažná voda se saponátem, hadr, čistič skel a hadřík na vyleštění. Nebo můžete sáhnout po aku vysavači (stěrce) na okna.

Víte, jak si ulehčit mytí oken? Tipy, k čemu tuto práci ještě využít

Jak na to

„Ideální je okna neumývat, když je venku teplota pod bodem mrazu, čisticí prostředky totiž nejlépe fungují od teploty +5 °C. Pokud přesto musíte v mrazu okna umýt, nepoužívejte horkou vodu, aby zasklení neprasklo,“ doporučuje Pavel Kašpar ze společnosti Vekra.

Není sklo jako sklo

Jestli je něco snadné na údržbu a úklid, je to čiré sklo a Grafosklo, tedy sklo s vnitřním grafickým motivem.

„K jejich čištění stačí utěrka z mikrovlákna a horká voda či běžný čisticí přípravek na mytí skel. Bez problému můžete použít i leštěnku obsahující alkohol, která usnadní práci,“ radí Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP Future.

Foto: JAP Future

Na čištění mléčného skla postačí hadřík a trocha horké vody.

Jiná je ovšem situace u pískovaného či mléčného skla satináto. V tomto případě se vyvarujte jakýchkoli běžných přípravků na čištění skla, protože by jej mohly nenávratně poškodit.

„Leptané satináto a pískované sklo myjte vždy celoplošně, i když je znečištěna pouze malá část, a to krouživými pohyby a jen minimálním množstvím čisté horké vody, aby se na skle netvořily nevzhledné mapy,“ radí Petr Paksi. Leptané sklo nechte samovolně uschnout, pískované sklo po omytí otřete do sucha.

Obklady a dlažby

Zvláštní přístup vyžadují keramické obklady a dlažby, především v koupelně. „Koupelna je specifický objekt, kde se spojuje hned několik charakterů znečištění: kromě běžného prachu a špíny jde o mastnotu, mj. z krémů, dále vodní kámen, minerální usazeniny a rez, často i plísně,“ shrnuje druhy znečištění Tomáš Heřman, zástupce značky Rako system.

Kouzlete s barvami a obklady na zdech

Tipy a trendy

Dodává, že tyto jednotlivé vrstvy nečistot je třeba pokud možno odmývat postupně. Prvním krokem je odmaštění, nejlépe alkalickým čističem s pH nad 7,5. Pak pokračujte čističem kyselým s pH 2-3, tím se zbavíte vodního kamene, minerálních usazenin a rzi.

Podobně postupujte rovněž v kuchyni, kde se mastnota vyskytuje v ještě větší míře.

Usnadněte si vytírání

Jednodušší variantou na čištění jsou mopy, jejichž součástí je nádobka na vodu a rozprašovač, např. 1.2 Spray Max mop od Viledy.

Oblíbené jsou i parní mopy v různých velikostech i tvarech. Ty se hodí pro všechny typy tvrdých podlah, ať už jde o citlivé povrchy, jako jsou parkety, dlaždice, či laminátové podlahy, některé si díky speciálnímu nástavci poradí i s koberci. Použitím vodní páry zbavíte svou domácnost nejen špíny, ale i bakterií.

Foto: Hornbach

Vileda 158632 Ultramat Turbo mop díky vylepšenému kbelíku s rotačním systémem lehce a efektivně vyždímáte. Dokonale vyždímaný mop zanechá vaši podlahu rychle suchou. Cena 990 Kč.

Vysávání bez námahy

Dnes už nemusíte tahat za sebou těžký lux a pořád hlídat šňůru. K mání jsou totiž akumulátorové tyčové vysavače, přičemž některé jsou vedle moderních filtračních systémů vybavené i UV technologií, která váš byt osvobodí od bakterií a alergenů.

Navíc tyčový vysavač není určen jen na podlahy, ale můžete s ním zbavit prachu nábytek, odstranit z gauče drobky či chlupy domácího mazlíčka, vyčistit žaluzie nebo zlikvidovat pavučiny u stropu, vysát roztoče z matrací...

Důležité je ovšem použít správné nástavce, které umožní úklid různých povrchů. Například vysavač Dyson V15 Detect nabízí vedle podlahového nástavce s laserem i hubici s kónickým kartáčem, která vysaje dlouhé vlasy a zvířecí chlupy, aniž by zůstaly namotané na kartáčové tyči. Štěrbinová hubice s LED přisvícením si zase poradí s úklidem v úzkých tmavých prostorách. A jemný mini kartáč šetrně vyčistí nábytek či klávesnici.

Víte, jak správně pečovat o baterii robotického vysavače? Kdy je čas ji vyměnit

Jak na to

Kdo chce mít péči o podlahu zcela bez práce, měl by zauvažovat o robotickém vysavači. Mnohé modely umějí vysávat i vytírat najednou, některé si skvěle poradí i se zvířecími chlupy.

Nejlevnější modely pořídíte již mezi 3500 a 5500 Kč, nejdražší se pohybují kolem 40 000 Kč.

Anketa

Využíváte advent k velkému úklidu?
Ano, každoročně.
20,9 %
Obvykle ano.
8,2 %
Ne, nevážeme to na advent, ale někdy se to tak sejde.
26,4 %
Ne, nijak výrazněji před svátky neuklízíme.
44,5 %
Celkem hlasovalo 220 čtenářů.

Reklama

Související články

Čistá okna rychle a bez námahy

Čistá okna jsou vizitkou udržované domácnosti. Jejich mytí ale bývá náročným a nervy drásajícím procesem, kterému se snažíme vyhnout nebo ho co nejvíce...

Čtyři kroky k šatníku jako ze škatulky

Generální úklid šatní skříně i botníku pomohou zbavit se zbytečností a lépe si utřídit oblečení a doplňky. Dlouhé dumání v ranním spěchu nad tím, co si vzít na...

Výběr článků

Načítám