Hlavní obsah

Víte, jak správně pečovat o baterii robotického vysavače? Kdy je čas ji vyměnit

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robotické vysavače se čím dál více zabydlují v našich domovech a tiše si odvádějí svou práci, k naší spokojenosti. My bychom se jim pak na oplátku měli odvděčit alespoň základní péčí. Není to ovšem jen pravidelné vyprazdňování nádoby na prach a vyčištění kartáčů. Srdcem vysavače je motor a ten udržuje v chodu baterie. Právě s ní bychom měli zacházet ohleduplně, aby co nejdéle vydržela.

Foto: Eta

Aby mohl sloužit k naší spokojenosti, vyžaduje každý robotický podlahový vysavač alespoň základní péči. Včetně té, která se týká jeho baterie.

Článek

Základem je úplné vybíjení

Zatímco kvalitnější robotické vysavače bývají osazené Li-Ion (lithium-iontové) akumulátory, velké procento těchto přístrojů je osazeno starším typem akumulátorů, a to nikl-metalhydridovými (Ni-Mh) články. Ty ale trpí známým paměťovým efektem, který lze naštěstí potlačit správným formátováním akumulátoru.

„Při prvním použití vysavače s Ni-Mh baterií doporučujeme provést prvních pět úplných nabíjecích cyklů. To znamená, že baterii v přístroji plně nabijeme, a poté ji necháme zcela vybít. Tento proces je pak vhodné opakovat alespoň jednou za čtvrt roku. Díky formátování dosáhneme maximální kapacity akumulátoru. V případě robotického vysavače to znamená i větší plochu, kterou stihne uklidit,“ vysvětluje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop, který nabízí náhradní akumulátory české značky T6 Power do různých typů robotických vysavačů.

Jak správně nabíjet

Ani po první plném nabíjení bychom neměli nechávat akumulátor vysavače nabíjet jen částečně, ale pokud možno pokaždé mu dopřát dost času k plnému nabití baterie. Všeho ale moc škodí.

Foto: Samsung

Dobíjení této 21,6V Li-Ion, 3600 mAh baterie je řízeno mikroprocesorem, který hlídá jednotlivé parametry baterie včetně její teploty. Doba dobíjení je 160 minut.

„Bateriím neprospívá ani dlouhodobé přebíjení. Pokud neplánujeme zařízení používat déle než týden, je nejlepší vysavač odpojit z nabíječky. Samozřejmě, jsou robotické vysavače, které tento úkon zvládnou automaticky samy,” upozorňuje  produktový manažer společnosti Samsung Tomáš Brida, jenž má na starosti sekci vysavačů.

Ideální je pokojová teplota

Akumulátorům nejlépe vyhovuje běžná pokojová teplota, prospívat budou dobře v rozmezí od 10 do 30 °C. Majitelé tento fakt ale někdy přehlédnou a nabíjecí stanici umístí v blízkosti přímých zdrojů tepla, tj. u topení.

V létě to nevadí, ale v zimě je to problém. Jiní naopak mají ve zvyku vysavač v době, kdy jej nepoužívají, uklízet do nevytápěných místností. Opět, v létě to nevadí, ale v zimě nastává problém.

Co dělat, když jej nebudeme delší dobu potřebovat

Pokud víme, že vysavač delší dobu nebudeme používat, je třeba akumulátor z přístroje vyjmout a uložit jej zvlášť, na suchém místě s teplotou od 15 do 20 °C. Každé 3 měsíce je potřeba jej pak plně vybít a nabít, aby nedošlo k jeho tzv. podvybití.

Bateriím rovněž škodí dlouhodobé skladování ve vybitém stavu. Pokud plánujeme zařízení nepoužívat déle než půl roku, je ideální, pokud je v něm baterie nabitá na 50-80 % kapacity. V každém případě skladování bez použití delší než dva roky bateriím neprospívá, dodává odborník.

Jak vybírat robotický vysavač

Tipy a trendy

Kdy je čas dát si sbohem

Ani správná péče však bateriím nezaručí nesmrtelnost. „Baterie Ni-Mh ztrácí kapacitu zhruba po dvou letech, pokud přístroj používáme denně. Akumulátor totiž vydrží 500 až 700 nabíjecích cyklů, poté se začne jeho kapacita snižovat. Pokud chcete, aby váš vysavač pracoval stále stejně kvalitně, je nutné baterii jednou za čas vyměnit,“ říká Radim Tlapák.

„Nejjednodušší je vybírat novou baterii dle značky a modelu robotického vysavače, do nějž je určena. Případně přímo na staré baterii najdete na štítku označení typu baterie. U nového akumulátoru je vždy nutné zachovat hodnotu výstupního napětí, které je udáváno ve voltech,“ doplňuje.

Výrazně lepší výdrž mají akumulátory typu Li-Ion. „Konstrukce Samsung baterií se zaměřuje na dlouhou životnost a výdrž a počítá se s různým způsobem zacházení ze strany zákazníka (v rámci běžného používání). Standardně poskytujeme záruku 6 měsíců na baterie, avšak samotná životnost je mnohem delší. Po 500 nabíjecích cyklech mají stále více než 70 % kapacity,” uvádí Brida.

V každém případě je výměna baterie v robotickém vysavači zpravidla snadná, a majitel ji proto zvládne sám doma, bez nutnosti návštěvy servisu.

Anketa

Máte doma robotický vysavač?
Ano, máme.
80 %
Plánujeme jej někdy v budoucnu pořídit.
5,7 %
Psssst! To bude překvapení pod stromečkem!
5,9 %
Ne a ani ho neplánujeme.
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1020 čtenářů.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně pověsit televizi na zeď

Zatímco v minulosti bývalo zvykem zakomponovat televizi do obývací stěny, později si vydobyla právo na vlastní televizní stolek, aby ji na něm mohly doprovodit...

Se suchým vzduchem si poradí zvlhčovače

S nástupem topné sezony začínají problémy se suchým vzduchem v místnostech, který vysušuje sliznice a stojí často i za únavou. Když k tomu přičteme prach,...

Výběr článků

Načítám