Hlavní obsah

Čistá okna rychle a bez námahy

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistá okna jsou vizitkou udržované domácnosti. Jejich mytí ale bývá náročným a nervy drásajícím procesem, kterému se snažíme vyhnout nebo ho co nejvíce oddálit. Pokud však vaše okna potřebují očistnou kúru, vyrazte do akce bez otálení. Podzim totiž pro mytí oken nabízí ideální počasí.

Foto: Deceuninck

Nejvíce špíny se drží na rámech oken. Proto se nejdříve věnujte jim.

Článek

Po létě zůstala na oknech spousta prachu a pylu. Nejvyšší čas je umýt, než přijdou mrazy. Nejdříve se věnujte žaluziím a rámům. Tam se drží nejvíce špíny.

Na žaluzie se nebojte použít vysavač, ale zapněte ho jen na nejnižší výkon. Na rámy postačí hadřík nebo švédská utěrka, teplá voda, případně jemný saponát. Na abrazivní prostředky raději zapomeňte, mohly by povrch rámu poškodit.

Práci usnadní aku stěrka

Teprve poté přijdou na řadu samotná skla. Samozřejmě můžete zůstat u klasiky, tedy jen vody, běžné gumové stěrky a přípravku na leštění. Tento postup je ale zdlouhavý.

Chcete-li mít okna lesklá rychle a bez námahy, sáhněte raději po elektrickém vysavači na okna (aku stěrka). Pak stačí okna jen umýt vodou a aku stěrkou ji odsát do integrované nádržky. Tak vám zůstanou rovnou suchá, dokonale čistá okna a k tomu nezašpiněný parapet i podlaha.

S parním čističem, který produkuje páru o teplotě vyšší než 60 °C, okna raději nemyjte. Takto vysoká teplota totiž poškozuje těsnění!

Foto: Vileda

Elektrický vysavač na okna Windomatic má dvě úrovně sání a je vybaven gumovou lištou, která skvěle přilne ke každému povrchu. Kromě mytí oken ho tedy lze využít také při úklidu sprchového koutu nebo čištění zrcadel.

Na závěr můžete okna přeleštit hadříkem z mikrovlákna (který nepouští chloupky) s využitím antistatického přípravku, který brání opětovnému usazování prachu – alespoň po nějakou dobu.

Foto: Vileda

Při výrobě tohoto hadříku na okna byla použita nejnovější technologie aktivní absorpce Actifibre. Díky tomu je tato speciální textilie dokonale savá, jednoduše se ždíme a velmi dobře schne.

Pozor!
Nezapomeňte vyčistit odtokové kanálky oken, třeba párátkem. Jejich průchodnost je důležitá, aby se v drážce rámu nehromadila voda, ať už ta zkondenzovaná, nebo třeba zateklá během nárazového deště.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Myjete okna na podzim?
Ano, a nejenom na podzim.
61,8 %
Ano, pravidelně.
4,8 %
Myjeme okna, když je to potřeba.
28 %
Myjeme okna, když si prostě vzpomeneme.
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3341 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně usadit okna

Dříve byly stavební otvory unifikované pro okna standardizovaných rozměrů. Kdo si dnes pořídí okna vyráběná na sklad, musí počítat s tím, že přizpůsobení...

Výběr článků

Načítám