Hlavní obsah

Recyklace betonu uspoří materiál a ušetří náklady

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky let trval vývoj metody recyklace stavebních materiálů, na který má nyní česká firma ERC Tech celosvětový patent. Recyklace přinese úsporu materiálu a výrazně sníží náklady, řekl Právu šéf vývoje Jan Čermák.

Foto: archiv společnosti

Šéf vývoje firmy Jan Čermák

Článek

Jak jste se k recyklaci stavebních materiálů dostali?

Zakladatel firmy viděl, že zůstává hromada stavebního materiálu, který se nijak nevyužívá. Betonový recyklát lze využít, ale cihelný recyklát nebo směsné recykláty, to už bývá problém, většinou skončí v zásypech, stabilizacích či na skládce.

Iniciativa vzešla z toho, že zbývá velké množství materiálu, který není dále využíván a skládkuje se.

Takže nerecyklujete jen beton?

Zabýváme se výzkumem, vývojem a prodejem licencí výroby betonů se stoprocentní náhradou přírodního kameniva recyklátem.

Na základě našeho patentu, který jsme přihlásili celosvětově, společnost Skanska, se kterou spolupracujeme, uvedla loni na podzim produkt Rebetong, který vychází z našeho výrobního postupu betonu z recyklovaného kameniva.

Skanska využívá převážně směsný recyklát, my děláme i beton z betonového a cihelného recyklátu.

Jak dlouho trval vývoj?

Trval 25 let s tím, že na tom pracoval pouze sám vynálezce, financoval vše ze svého. Od roku 2018, kdy jsme si podali celosvětový patent, už existuje celý tým technologů, který na tom pracuje.

Je to sofistikovaný nástroj, v našem patentu se popírají základní teorie betonu, které říkají, že vezmu kvalitní složky, které smíchám, a budu mít kvalitní výrobek. My říkáme: vezmu méně kvalitní složku, smíchám to lépe, a ten výrobek bude stejně kvalitní jako konvenční beton.

Dům vypadá jako pevnost z modrého betonu ukrývající se v palmovém lese

Tipy a trendy

Jak se na recyklát dívá legislativa?

Z recyklovaného betonu je možné stavět na základě stavebně technického osvědčení. Je to certifikovaný beton, ale norma nepřipouští využití 100procentních recyklátů místo přírodního kameniva, proto musí být uveden na trh prostřednictvím stavebně technického osvědčení.

Na normě, která umožní využití recyklovaného betonu podle standardních podmínek, se pracuje.

Existují už konkrétní projekty s využitím recyklovaného betonu?

Ano, třeba projekt Envelopa v Olomouci, kde byly Skanskou ve spolupráci se společností BASF Stavební hmoty a naší firmou realizovány podkladní betony. Realizují se již i soukromé stavby.

Zaznamenali jste zájem ze zahraničí?

Orientujeme se hlavně na zahraničí, teď jsme úspěšně pokročili v projektu v Kataru, kde je obrovské množství recyklátu a stavebního odpadu, ze kterého se dá vyrábět beton.

Spouštíme pilotní projekty ve Finsku, Švédsku a Irsku, ozývají se zájemci i z Indonésie, Chile nebo Argentiny. Naše řešení má celosvětový ohlas.

Do žlutých kontejnerů půjde i kov

Domácí

Co je do recyklovaného betonu třeba přidat?

Přidávají se standardní složky, které se přimíchají do obyčejného betonu, recyklát je ale nutné dobře roztřídit. Máme interní postup třídění, který dáváme zákazníkům nebo recyklačním stanicím: jak postupovat a jaké stroje využít.

Jaké jsou náklady ve srovnání s tradičním betonem?

Oproti konvenčnímu betonu stejné třídy se dostáváme na úsporu 10 až 35 procent.

Je možné stavbu zbourat a přímo na místě z odpadu postavit novou budovu?

Ano, ale musí toho být na místě tolik, aby se stroje vyplatilo dovézt. Jsou plány, že na brownfieldy například v Praze se přiveze mobilní drtič a betonárna, materiál se podrtí a přetřídí a rovnou se z něho udělají betony, které se využijí na základy, podlahy i stěny.

Dávají starým věcem nový život. Upcyklují

Kultura

Jaká může být úspora stavebního materiálu při využití recyklace?

Se současnou produkcí můžeme nahradit 10 až 15 procent vyráběného betonu v České republice za rok.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Japonský ateliér Nendo se přednostně věnuje designu, občas se ale mezi jeho díly objeví i počin ryze architektonický. Klient z Tokia si pak v takovém případě...

Rodina žije v pentagonu plném stromů

Zeleň, beton, dřevo a neobvyklý tvar s pětiúhelníkovým půdorysem. Tak je možné ve stručnosti popsat dům, který navrhli architekti vietnamského studia Vo Trong...

Výběr článků

Načítám