Hlavní obsah

Připravte si dokonalou vánoční tabuli

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U štědrovečerní tabule se scházejí celé rodiny a mnohé si potrpí na dodržování starých tradic. I proto je dobré si na vánočním stolování dát záležet a umocnit tak kouzlo nevšedních chvil.

Foto: Luxurytable

Oslavte bílé Vánoce se sváteční kolekcí Toy’s Delight Royal Classic, která září sněhobílou čistotou. Dodá tak slavnostně prostřené tabuli větší důraz.

Článek

Na slavnostně prostřeném stole by neměly chybět svícny, váza s řezanými květinami či adventní věnec a mísy plné ovoce a cukroví. Svíčky nemusejí být vonné, spíš nechte vyniknout vůni jehličí, která podtrhne vánoční náladu.

Ubrus vytvoří atmosféru

Základem štědrovečerní tabule je kvalitní ubrus. Sjednocuje jednotlivé části stolu, chrání ho a také snižuje hluk při stolování. Jak ale správně vybrat barvu, vzor a materiál?

Ke svátečnímu stolu se nejlépe hodí klasické hladké saténové ubrusy nebo ubrusy z damašku s detailními vytkanými žakárskými vzory. Správně zvolený ubrus má svou barevností a vzorem ladit s výzdobou stolu i celé místnosti.

Oživte na Vánoce interiér kousky inspirovanými lidskou podobou

Tipy a trendy

Výrazný ubrus doplňte jednoduchým prostíráním či ubrousky. Naopak ubrus v decentních barvách či vzorech se dá oživit nápaditým prostíráním, napronem nebo běhounem. Praktický je ubrus z textilie opatřené tzv. nešpinivou úpravou.

Ubrousky a prostírání

Na sváteční tabuli by neměly chybět ani barevně sladěné vánoční ubrousky. Podtrhnou totiž styl sváteční tabule.

Nejlépe vypadají látkové, laděné do jednoho tónu s vánoční dekorací. Papírové používejte jen jako podklad při vrstvení talířů nebo k otření prstů.

Textilní ubrousek dávejte při jednoduchém stolování vlevo od vidličky, ale můžete ho poskládat do nejrůznějších tvarů. Při jídle se pokládá na klín.

Použité látkové ubrousky patří zprava vedle talíře.

Pravidla stolování

Ke štědrovečernímu stolu usedejte ve svátečním oblečení. Starší členové rodiny sedí v čele stolu a děti po levém boku rodičů. K pohodlnému stolování potřebuje jedna osoba 80 cm prostoru.

Správně prostřeno

Na každé místo dva centimetry od kraje stolu dejte mělký talíř, na něj talíř hluboký a mezi ně položte papírový ubrousek. Do horního talíře naaranžujte látkový ubrousek.

Příbor dávejte vždy směrem od talíře. Nejblíže k talíři je příbor pro hlavní chod, dále pak příbory na další chody. Příbory postupně odebírejte z kraje. Nůž vždy otočte ostřím k talíři. Maximálně servírujte tři vidličky, tři nože, polévkovou lžíci po stranách a dezertní nebo moučníkový příbor nad talířem.

Oblečte stůl i sebe do svátečního

Tipy a trendy

Skleničky, také maximálně tři, zakládejte buď do trojúhelníku, nebo do řady.

Sklenice k hlavnímu chodu je vždy nad špičkou základního nože, napravo od ní sklenice k předkrmu, mezi nimi sklenice na vodu.

Dodržujte tradice

Štědrovečerní tabuli prostírejte pro sudý počet lidí, aby se v příštím roce nevloudilo do domu neštěstí. Jedno prostřené místo by mělo zůstat prázdné pro náhodného osamělého hosta nebo jako vzpomínka na ty, kteří nás již opustili.

Na stole by neměla chybět snítka jmelí, které prý přináší do domu štěstí, lásku a spokojenost.

Kdo si chce zajistit pro příští rok štěstí a peníze, položí pod ubrousek kapří šupinu nebo pod talíř minci.

Od štědrovečerního stolu nevstávejte, aby se rodina na další Vánoce opět sešla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám