Hlavní obsah

Nevzhledná dvougarsoniéra se za 14 dní proměnila ve splněný sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet panelových bytových domů v ČR dosahuje téměř 200 tisíc. Počty bytů v těchto domech činí 1,2 miliónu, což tvoří zhruba 55 % všech bytů v bytových domech a cca 30 % bytů celého bytového fondu ČR. V době, ve které bylo velké množství panelových sídlišť vystavěno, měli projektanti zcela odlišné představy o ideální bytové dispozici, než máme v současnosti.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Článek

Mnoho obyvatel panelových bytů se v dnešní době snaží vypořádat s naprosto nevyhovujícím uspořádáním. Především se stísněnými prostory, které nejsou schopny plnit svůj účel, nedostatkem manipulačních prostor, nevzhlednými a nepraktickými kuchyněmi a koupelnami, kterým vévodí zastaralé umakartové jádro a prvky inklinující k vzniku nehygienického prostředí.

Původní stav vyhovuje málokomu

Každý, kdo se někdy stal návštěvníkem či obyvatelem panelového bytu, jistě ví, že dispoziční řešení těchto bytů není ve většině případů ideální, respektive kompatibilní s dnešní představou o praktickém bydlení.

Miniaturní předsíň bez úložných prostor, koupelna, kam se dva lidé nevejdou, kuchyň bez dostatečné pracovní plochy a řada dalších nedostatků. Tento původní stav proto zkrátka vyhovuje málokomu. Ale jak z něho vytvořit příjemné bydlení splňující veškeré moderní trendy a potřeby?

Z velkého do malého

Majitelka bytu, který vám dnes představujeme, žije na sídlišti téměř dvacet let. Z velkého služebního 4+1 se musela vystěhovat, a udělala tak bez nejmenší stopy lítosti. Byt, který našla nedaleko svého původního bydlení, byl v zoufalém stavu. Vystřídalo se v něm několik nájemníků, nějaký čas se dokonce pronajímal. Přesto si ji okamžitě získal.

Neomezoval ji pravidly služebního bytu, a jeho rozměry napovídaly, že si konečně bude moci splnit svůj dávný sen: vytvořit si zcela podle svých představ útulný byteček, právě tak velký, aby se dala bez problémů zvládnout jeho údržba i náklady.

Vzhůru do přestavby

Rok poté, co se dnešní majitelka nastěhovala, byly byty nabídnuty k privatizaci. Od první chvíle měla celkem jasno, jak bude její byt v budoucnu vypadat. Teď ta chvíle přišla. Použila stavební spoření, a pustila se do díla.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Dvougarsoniéru přebírala v původní, nezměněné typické panelákové podobě: tapety na stěnách, podlahy z PVC, umakartové jádro, standardizovaný kuchyňský kout, sprchový kout, WC zvlášť. V předsíni, která se honosila rozměry 1,5 x 4 m, byly rovnou patery dveře: do ložnice, obýváku, WC, koupelny, vstup do bytu, a k tomu ještě troje dveře vestavěné skříně.

Bourání a změna dispozic

Nejdříve tedy došlo k bourání a změně dispozic. Zmizelo umakartové jádro, posunula se příčka z panelu. Ložnice se zmenšila o 50 cm, aby se mohla zvětšit koupelna, která získala čtyřiceti centimetry na šířku a dalšími 30 centimetry na délku příjemný lidský rozměr. Vešla se do ní rohová vana 150x100 cm a WC. Dolů musely tapety, stěny dostaly omítku, a barevnou malbu. Kompletně se předělaly také elektrické rozvody.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Na podlahy přišel laminát

Pak se majitelka vypořádala jednou provždy s PVC. Na podlahy přišel laminát v provedení přírodní dub půl napůl s přírodní béžovou italskou dlažbou. Zcela přirozeně na sebe navazují a vyznačují funkce bytu: tam, kde končí dlažba, začíná relaxace a odpočinek.

V bytě se vystřídali najatí zedníci, instalatéři a elektrikáři, a majitelka rozhodně nezahálela, zejména přípravné a bourací práce zvládala především svépomocí. Celá tato přestavba trvala čtrnáct dní.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Nové vybavení koupelny

Zvětšením koupelny, která teď působí prostorně, mohla paní Libuše zvolit úplně nové vybavení. Zvolila výrobky českých firem, bílá barva jí umožňuje používat podle nálady různé barevné doplňky, a tak vyhovět momentální situaci.

Dva odstíny žluté

Obývací prostor, kuchyně a předsíň jsou laděné dožluta ve dvou odstínech. Ložnice, jak sama majitelka říká, je teď sice malá, ale útulná a splňuje všechny požadavky, které na ní má.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Jsou zde prostorné vestavěné skříně, jejichž bílé dveře splývají se stěnou a působí proto zcela subtilně, pohodlná postel, za pár týdnů ji ještě doplní noční stolečky. Jediné, co v této místnosti paní bytu neuspokojuje, je zeleno-bílé ladění, které nevyšlo přesně tak, jak chtěla, a tak plánuje časem změnu.

Byla to hezká spolupráce

Byt je v jejích představách vlastně stále nedokončený. Rozhodla se totiž vyřešit vše z gruntu a veškerý původní nábytek v rámci přestavby zmizel. Pro nové vybavení nábytkem přizvala ke spolupráci architektku Evu Strejčkovou.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

„Byla to hezká spolupráce, pochopila, co chci, a ukočírovala mé představy do konečné podoby,“ říká k tomu paní Libuše s úsměvem. Veškerý dřevěný nábytek je dělaný na míru firmou Postl podle návrhů architektky.

A jak to bude dál?

„Před půl rokem nám v domě vyměňovali okna, ta původní paneláková byla třiadvacet let stará a špatně udržovaná. S bílými plastovými jsem spokojená,“ říká paní Libuše a hned pokračuje: “Stále ještě na bytě pracuji, těším se na noční stolečky, také do předsíně přijde ještě nový policový botník, a pokud jde o židle, jsem ve fázi hledání.“

Otevřená dispozice

Dále plánuje koupi nějaké sedací soupravy, ze všeho nejvíc by si přála koženou, je si ale vědoma toho, že musí velmi opatrně volit barvu a velikost. A potom musí vyřešit obrazy, které jsou zatím schované ve skříni a čekají na svoje místo na stěně, a pak...

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Byt jinak převážně naplnil původní Libušiny představy. Je malý, a přitom působí prostorně. Je to i její zásluha, protože zvolila otevřenou dispozici, v níž není mnoho nábytku, podlahy i nábytek navíc celý prostor harmonicky propojují a sjednocují, takže ani moc nevnímáte dveře, které oddělují ložnici.

Pocitově jste stále v jednom dobře vyladěném prostoru. Zařízení bytu je účelné, skříňová sestava v předsíni, identická s tou v ložnici, téměř beze zbytku řeší úložné prostory.

V základních přírodních barvách

Podle ideálních představ majitelky přibude ke světlému dubu, dlažbě a sklu ještě kůže, a protože je všechno (zřejmě i kůže bude) v základních přírodních barvách, bude mít možnost pohrávat si s barvami v podobě drobných doplňků. Byt je zkrátka v té krásné fázi dlouhodobého dotváření a dotahování, které člověka baví na bydlení snad nejvíc.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Vzdušný a světlý

Už dnes ale majitelka ochotně konstatuje, že se jí bydlí velice dobře, malý a uspořádaný byt se snadno udržuje. Je vzdušný a světlý, od dopoledních hodin až do pozdního odpoledne po něm cestuje sluníčko, za okny je vidět zeleň. Také to, čemu se celkem nehezky říká občanská vybavenost, je po ruce, na metro dojde pohodlně za pět minut, a koupaliště i les jsou v dosahu.

Jak tak paní Libuši posloucháme, máme upřímný pocit, že ona má panelákové sídliště docela ráda a nemá v úmyslu ho opustit.

Vyjádření architektky
Majitelka si přála vyřešit kuchyň, obytný prostor a ložnici, a dořešit předsíň. Měla docela konzistentní představu o barevném ladění. Byt jsem při prvním setkání zaměřila a probraly jsme zadání i představy investorky o výsledku. Obvykle rozpracuji několik variant, během dalšího setkání návrhy ladíme. V tomto případě jsme hodně diskutovaly o řešení kuchyně s jídelním koutem. Spolupráce byla velmi příjemná, můj návrh byl po konzultacích s investorkou hotový asi za měsíc, realizace s nábytkovým studiem trvala přibližně dva měsíce. Podle zadání jsem se u tohoto interiéru zaměřila především na provozní čistotu, harmonické materiálové řešení, a pocit volného prostoru.
Myslím si, že většina bytů nepotřebuje nějaké úžasné umělecké řešení, většinou je potřeba jen uklidit“, vyčistit provozní vztahy a myslet na harmonii. Preferuji řešení, která nejsou samoúčelná, která umožňují obyvatelům vstoupit se svým životem a se svou historií.

Zaujalo nás

Skříňová sestava v předsíni a ložnici ve stejném stylu. Bílý laminát a dřevo nepůsobí vůbec mohutně, přitom tyto skříně řeší téměř úplně potřebné úložné prostory.

Umístěním závěsného WC vznikla v této místnůstce jakási nika: majitelka ji nechala prosklít, a získala tak elegantní místo na uložení úklidových prostředků a sanity.

Nízká skříňka pod TV nabízí rozčleněný prostor, kam se dá skrýt celá „vedlejší pracovní činnost“ majitelky: tiskárna, papíry, počítač.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám