Hlavní obsah

Z nevzhledné garsonky vznikl po rekonstrukci útulný a moderní domov

Čas od času je většina z nás postavena do situace, kdy nastane potřeba rekonstruovat a zmodernizovat naše bydlení. Často váháme, přemýšlíme jak začít nebo nemáme o rekonstrukci a jejím budoucím výsledku žádnou představu. Tady nastává ten pravý čas obrátit se na odborníky, jejichž úkolem je nabízet inspiraci a vlastní dlouhodobou zkušenost, a tím ušetřit čas, energii a finanční prostředky.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Kuchyňská linka je nově umístěna v koutě vedle vstupní části bytu.

Článek

Již několik let patří malé byty mezi vyhledávané typy bydlení. Nejčastěji se do nich stěhují mladí lidé, kteří zde začínají éru samostatného bydlení. Dnes se seznámíme s garsoniérou obývanou jedním mladým člověkem. Pro byty tohoto typu se vžilo označení „single byty“.

Místo pro všechny činnosti

Bydlení v garsoniéře má svá specifika. V první řadě se musíme smířit s tím, že další obytné místnosti byt nemá a bez ohledu na velikost bytu je tedy nutné v jednom prostoru navrhnout vybavení takové, aby splňovalo veškeré nároky na trvalé bydlení. Ke slovu přicházejí zejména atypická řešení jak z pohledu dispozičního řešení celého prostoru, tak jednotlivých prvků.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Vybavení jediné obytné místnosti musí vycházet z potřeb obyvatele bytu. Ideální je, pokud garsoniéru obývá pouze jeden člověk, jako v našem případě. Předpokládá se, že stávající prostor musí zabezpečit kvalitní místo pro všechny činnosti, které plnohodnotné bydlení provázejí.

Rekonstrukce na klíč

Radek - mladý muž, bydlící v garsonce v Praze Strašnicích, se rozhodl uskutečnit kompletní rekonstrukci bytu. Hlavním důvodem byla, kromě zastaralého vybavení, především nevyhovující dispozice bytu. Cestu za rekonstrukcí svého bytu začal Radek v koupelnových studiích. Průzkum trhu mu poskytl základní orientaci jak v nabídce, tak i v cenách, které postupně zapracovával do celkové sumy, kterou chtěl na rekonstrukci bytu na klíč věnovat.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Aby byl výsledek rekonstrukce podle našich představ, musí být dobrý návrh nového řešení korunován profesionálně odvedenou prací. Ač by to měla být samozřejmost, stále ještě není nouze najít na trhu firmy, které ostatním kazí dobré jméno. „Právě proto jsem hledal společnost, o které nebude problém získat informace,“ vysvětluje Radek.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Původní stav

„Vybíral jsem i podle toho, zda má firma vlastní kancelář a jestli je schopna nabídnout cenovou kalkulaci rozepsanou do položek. Při konečném výběru jsem se soustředil na tři firmy a na internetu jsem si prohlížel jejich prezentace. V úvahu jsem také bral, zda je firma schopna zabezpečit zakázkovou výrobu nábytku. Spojil jsem se s nimi telefonicky a nakonec jsem vybral společnost Kouba Interier s.r.o. A jak se ukázalo, byla to dobrá volba.

Řešení daného prostoru

"Bylo potřeba začít návrhem dispozičního řešení, malý prostor musí být plně funkční" vysvětluje ing. Alena Koubová z realizační firmy. V původním stavu byla kuchyňka oddělena od pokoje a naopak spaní bylo součástí obývacího pokoje. Klasickým nedostatkem pak byly malé úložné prostory. Velkou výhodou bytu je ale prostorná lodžie, která v letních měsících slouží majiteli jako další pokojík.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Návrh rekonstrukce - varianta 1

Tři varianty

Po debatách nad variantami nakonec zvítězilo řešení, které mění funkce místností. Do bývalé kuchyně se přesunula ložnice, kam se vešlo jeden a půl lůžko a vestavěná skříň. Prostor nelze považovat za plnohodnotný pokoj, má pouze 6,4 m2, nicméně spaní je tak odděleno od obytné části, což bylo jedním z požadavků majitele.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Návrh rekonstrukce - varianta 2 (realizovaný stav)

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Návrh rekonstrukce - varianta 3

Umístění kuchyňské linky

Kuchyňská linka je nově umístěna v koutě vedle vstupní části bytu. Toto řešení vyžadovalo vedení vody a odpadu ve sníženém sádrokartonovém podhledu. Pro čerpání odpadních vod z kuchyně bylo osazeno malé domácí čerpadlo.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS
Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

"Čerpadlo je velké zhruba jako nádržka od WC, pohodlně se vejde do spodní kuchyňské skříňky. Zde jsme navíc využili rohovou skříňku, jejíž zadní část bývá obtížně využitelná“, popisuje ing. Alena Koubová. Rozvržení skříněk doplňuje malý ostrůvek s barovým pultíkem. Kuchyňské skříňky jsou až do stropu, horní část slouží pro ukládání dokumentů a nářadí.

Pro práci i pohoštění

Majitel bytu často pracuje doma, v původním vybavení bytu byl i velký pracovní stůl. Nově však nechtěl, aby tvořil dominantu pokoje. Realizační firma tedy na přání zákazníka vyrobila stůl se speciálním rozkládacím mechanismem.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS
Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Díky tomu se z malého a nízkého konferenčního stolku stane klasický stůl 60 x 120 cm, který je obvyklé výšky. Majitel ho nakonec skládá a rozkládá denně, využívá ho jak pro práci na notebooku, tak pro pohoštění občasných návštěv.

Prostorný sprchový kout

Koupelna je mírně zvětšena na úkor obývacího pokoje. Vešel se sem prostorný sprchový kout 120 x 80 cm, závěsné WC a deska se zapuštěným umyvadlem. Pod deskou je schována pračka a ve skříňce koš na špinavé prádlo. Na desce nakonec majitel nešetřil, je vyrobena z umělého kamene Hanex. Obklad je český, RAKO.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Koupelna je mírně zvětšena na úkor obývacího pokoje. Vešel se do ní prostorný sprchový kout 120 x 80 cm, závěsné WC a deska se zapuštěným umyvadlem.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Sjednocující prvek celého bytu

Podlaha je sjednocujícím prvkem celého bytu, tvoří ji vinylové lepené dílce v dekoru světlého dřeva. Majitel se nejprve vinylu v koupelně obával, nakonec je ale s výsledkem spokojen jak po estetické, tak užitné stránce. Interiérové dveře jsou bílé, lakované a všechny posuvné do pouzdra, v malém bytě opravdu ušetří místo.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Podlaha je sjednocujícím prvkem celého bytu, tvoří ji vinylové lepené dílce v dekoru světlého dřeva.

Bourání příček

"Při realizaci velké komplikace nenastaly, předem se jen posuzoval vliv bourání a přesunu příček na stropní konstrukci. Byť šlo opravdu o příčky, byli jsme upozorněni, že při podobné realizaci jinde v domě, měli sousedé problémy. Stropní panely jsou totiž velmi tenké. Statik nám úpravu schválil a mohli jsme začít," popisuje ing. Alena Koubová. V bytě se kromě elektroinstalace, vodoinstalace též měnily radiátory za deskové, štukovaly se všechny stěny a dělal sádrokartonový podhled v celém bytě.

Fota a plánky: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Nebraňme se rekonstrukčním změnám v kuchyni

Základem každé kuchyňské sestavy jsou modulové skříňky v řadě standardních rozměrů, které je možné spolu libovolně kombinovat. Není tedy důvod, proč se...

Výběr článků

Načítám