Hlavní obsah

Mladá rodina má byt, ve kterém vládnou knihy

Činžovní byt v pražských Vršovicích začínal být pro mladé rodiče se dvěma dětmi stísněný. Potřebovali někam uložit knihy, jejichž sbírka se neustále, vzhledem k profesi majitele, rozrůstá, a zároveň ukrýt věci pro běžnou potřebu. V úvahu přicházela jen rekonstrukce.

Foto: Nikola Tláskalová a časopis Bydlení mezi panely

K bytu mají majitelé silné osobní pouto spjaté se vzpomínkami na maminčin nedělní štrúdl u kachlových kamen.

Článek

Když začala být situace neúnosná, manželé přemýšleli, jak prostorovou krizi vyřešit.

K bytu s užitnou plochou 60 čtverečních metrů mají silné osobní pouto spjaté se vzpomínkami na maminčin nedělní štrúdl u kachlových kamen, ve kterých se ve sváteční dny zatápělo. Výměnu bytu za jiný proto hned na začátku vyloučili.

Nové potřeby majitelů

„V návrhu rekonstrukce jsme maximálně zohlednili nové potřeby a hledali jsme cestu, jak prostor efektivně využít. Díky vestavěnému nábytku přibyla spousta uzavřeného úložného prostoru. Ložnice jsme pojali jako minimální prostor k přespání, kde nepřijde nazmar ani centimetr.

Podobný racionální přístup byl aplikován do vstupní chodby. Kromě vestavěných skříní, kde se nachází šatní prostor, technické zázemí či botník, jsme vytvořili stěnu s věšáky, které lze různě přemisťovat a využívat je nejen pro věšení kabátů, ale třeba i jízdních kol,“ doplňuje architektka Monika Cihlářová z architektonického studia Schwestern.

Schůdky na kolečkách

Speciálním prvkem vstupní chodby jsou schůdky na kolečkách, díky kterým se lze pohodlně dostat do vyšších míst úložných prostor.

Při zaparkované pozici je lze využít i jako otevřený botník či místo k sezení.

Dětský pokoj ve dvou fázích

Ze vstupní chodby se prvními dveřmi vchází do největšího pokoje, který je vyhrazen dětem.

Zde bylo cílem zachovat prozatím jeho vzdušnost. Úložné prostory obtékají vstupní dveře do místnosti a prostor tak vizuálně zkracují a vytváří tak lepší proporce pokoje.

Rekonstrukce bytu v objektu, který je kulturní památkou

Bydlení

Zbytek prostoru zatím není finálně dořešen. Vybavení bude následovat jako druhá fáze, až bude dorůstajícími dětmi plně využíván. Již nyní ovšem slouží jako jedna z ložnic a herna pro děti.

Obývák propojený s kuchyňským koutem

Nejdůležitějším prostorem, kde se rodina setkává, je obývací prostor propojený s kuchyňským koutem. Zde architektka kladla důraz na lepší propojení kuchyně se zbytkem prostoru.

Foto: Nikola Tláskalová a časopis Bydlení mezi panely

Velká knihovna se rozprostírá po celé stěně. V ní jsou zasazena původní kachlová kamna a jídelní stůl.

Pracovní linka je vytažena až ke dveřím. Boční stěnu vestavěné lednice nastavila policovým regálem na knihy, které zároveň vytváří příjemný dojem při vstupu do místnosti.

Na druhé straně pak paralelně začíná velká knihovna, která se rozprostírá po celé stěně. V ní jsou zasazena původní kachlová kamna a jídelní stůl.

Bungalov u řeky láká k posezení a zamyšlení

Bydlení

Kuchyň je prosvětlena světlíkem z ložnice. Horní skříňky jsou z části uzavřené, částečně řešeny jako otevřené dřevěné police s transparentním posuvným sklem.

Obývacímu prostoru dominují opět knihy a květiny.

Barevné akcenty dotvářejí detaily

Materiálové a barevné provedení je prosté a jednotné v celém bytě - kombinuje se světle zelenošedý odstín s bílou a přírodním dřevem (dubem) i překližkou.

Barevné akcenty dotvářejí detaily - červené spáry v kuchyňských obkladech či původní žluté křesílko u jídelního stolu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám