Hlavní obsah

Místo bytu v Praze koupili zchátralý zámek. Podívejte se na něj z ptačí perspektivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třebešice

Vznik zámku Třebešice se datuje do 14. století. Za dobu své existence vystřídal několik majitelů, nakonec ale zůstal opuštěný a zchátralý. Vrátit zámku život se rozhodl manželský pár, který původně hledal byt v Praze. Prostředí i zámek samotný je natolik nadchly, že se manželé rozhodli nemovitost koupit a zrekonstruovat.

Místo bytu v Praze koupili zchátralý zámek. Podívejte se z ptačí perspektivy na jeho rekonstrukciVideo: Novinky

 
Článek

Rekonstrukce trvala dlouhých 12 let. Za svou práci byli manželé Valdovi oceněni prvním místem v soutěži Národního památkového ústavu.

K třebešickému zámku přišla přitom paní Eliška s manželem prakticky náhodou. „Chtěli jsme koupit byt v Praze pro naše děti. Manžel brouzdal po internetu a zámek tam objevil. Zámek byl v žalostném stavu, prakticky na pokraji zániku. Z legrace jsme se na něj jeli podívat, natolik nás ale oslovil, že jsme se po měsíci rozhodli ho koupit,“ řekla Novinkám paní Eliška.

Malý domek od českých autorů stojí jen třicet tisíc korun

Tipy a trendy

Kvůli zchátralosti zámku ho pořídili za velmi nízkou cenu. Následné rekonstrukce ale vyšly na několik milionů korun.

„Nedá se říct, kolik nás rekonstrukce stála. Určitě desítky milionů, s podporou ministerstva kultury a z evropských peněz,“ uvedl pan Igor s tím, že současnou hodnotu zámku není schopen vůbec odhadnout.

Foto: Novinky

Zámek Třebešice si nyní může prohlédnout i veřejnost.

Pan Igor původně myslel, že rekonstrukce potrvají dva roky, vše se ale protáhlo na dvanáct let.

„Třebešický zámek jsme zakoupili v roce 2009 a rekonstrukce trvá prakticky doteď. Už ale můžeme víceméně říct, že máme hotovo, i když to nelze říci prakticky nikdy, vzhledem k rozsáhlosti areálu a počtu budov. Gro spočívá v záchraně historických konstrukcí a interiérů, jsme moc rádi, že se nám podařilo dostát naší vizi a naše dílo dotáhnout do stavu takového, v jakém je. Zámek je kompletně zrekonstruován jak stavebně, tak restaurátorsky,“ dodává Eliška.

Spolek ochránců památek opravuje Hrnčířův mlýn

Cestování

Za dlouholetou rekonstrukci a záchranu zámku získali manželé v roce 2018 hlavní cenu za obnovu památky v rámci soutěže Patrimonium pro futuro pořádané Národním památkovým ústavem. Původně byla stavba renesanční tvrzí, až později byla přestavěna do podoby renesančního zámku.

Foto: Novinky

Zámek Třebešice byl při koupi v naprosto zdevastovaném stavu.

Areál má zhruba 10 hektarů, kromě zámku samotného zde naleznete i konírnu, tři rybníky nebo bývalé hospodářské budovy.

Nyní již manželé areál zpřístupňují také veřejnosti. Pořádají zde různé kulturní veřejné akce i prohlídky, lidé si mohou zámek také pronajmout na společenské oslavy nebo svatby.

Anketa

Troufli byste si na rekonstrukci zámku?
Ano, bylo by to náročné, ale nikoli neproveditelné.
32,6 %
Možná ano. Kdyby byl opravdu pěkný.
4 %
Tak to vůbec neumím odhadnout.
9 %
Spíše ne...
9,3 %
Tak to ani náhodou!
45,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13251 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Lednický park očima hlavního zahradníka

Venkovním areálem lednického zámku ročně projde půldruhého milionu návštěvníků, kteří ve francouzské zahradě obdivují především tisíce rozkvetlých tulipánů...

Lány nechal TGM koupit před 100 lety

Tož to kupte, říkával prý první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, když pořizoval umělecká díla do prezidentské sbírky, a tato slova mohla zaznít...

Výběr článků

Načítám