Hlavní obsah

Hrad a zámek v Libé zachránili po devastujícím požáru noví majitelé

Když jsem po roce 1990 viděl ruiny památky na vysokém ostrohu v zapadlém údolí u Františkových Lázní, byl to velmi smutný pohled. Ruina, ze které jako prst čnělo torzo vysoké věže. Zase jedna památka na odpis, pomyslel jsem si - a netušil, jak velmi se mýlím.

Foto: Vratislav Konečný

Opravený hrad a zámek Libá u Františkových Lázní

Článek

Ze zapadlé obce se stalo příjemné místo k bydlení, všude čisto, upraveno, v přírodním koupališti v Kamenném rybníku je radost si zaplavat.

Perla chebského výběžku

Bývalá zřícenina se vyloupla z ruin, je jednou z nečekaných perel v chebském výběžku. V roce 1985 pozvolna se rozpadávající objekt kdosi zapálil, oheň uspíšil destrukci z opuštěného areálu, který byl od roku 1951 prázdný.

Foto: Vratislav Konečný

Libá, vstup do zámku

Hlídali majetek svých pánů

Hrad vznikl jako ministeriální. Vlastníkem byl někdo, kdo jako nesvobodný služebník zajišťoval pro svého pána služební, vojenskou a hospodářskou správu dané oblasti. Původně byli tito pověřenci služebníky církve a vymezovali se proti rostoucí světské moci. Posléze ale byli takto označováni i úředníci světští, královští, kteří vykonávali i soudní moc. Na našem území se tak dělo na Chebsku, které v té době náleželo německé říši.

Hrady propůjčované ministeriálům byly služebním lénem, zdejším centrem byl chebský hrad.

Foto: Vratislav Konečný

Rekreační Kamenný rybník v obci

Kradlo se a loupilo

Libou s podhradím Liebensteinem založili v polovině 13. století. Často se tu střídali majitelé, řada z nich měla reputaci loupeživých rytířů. Krádeže a loupeže byly podstatným zdrojem příjmů nižší šlechty, větší páni loupili sofistikovaněji. V roce 1426 koupili Libou Zedtwitzové, psáno i Cedcicové a Zedvicové, německý a český šlechtický rod.

Nedaleko Libé jsou rozvaliny jejich hradu a zámku v Neubergu. Po zrušení šlechtických titulů v roce 1922 odešli z Čech a Slovenska do Rakouska, příslušníci rozsáhlého rodu jsou rozeseti po celém světě. Na Libé zůstali do roku 1912.

Na konci třicetileté války hrad dobyli a pobořili Švédové.

Foto: Vratislav Konečný

Předsunutý kostel

Původní hrad byl v roce 1719 přestavěn barokně, poté i rokokově. Ve svahu u hradu stojí pozdně barokní kostel svaté Kateřiny, původně součást zámku, s nímž ho spojovala krytá chodba.

Devastace po válce

Po válce a odsunu německého obyvatelstva se objekt rozpadal, stal se terčem nájezdu vandalů. Ves byla v hraničním pásmu, sem se bez propustky dostat nešlo. Pak přišel osudový požár, od 90. let se začalo se záchranou, rekonstrukci ale začali až po roce 2006 manželé Griněvovi, kteří objekt koupili.

Foto: Vratislav Konečný

Hrad Hohenberg ve Spolkové republice Německo

Z románského období se zachovala velká válcová věž, je obklopená dvoupatrovou budovou s půdorysem obdélníku. Třebaže stále probíhá rekonstrukce, můžete si domluvit prohlídku expozice Běh času, která představuje ve třech částech architektonický vývoj hradozámku. První odkazuje na 750 let trvání objektu, druhá současné opravy a třetí na budoucnost.

V objektu z původního vybavení nezůstalo nic, zmizela kachlová kamna, stropy, zloději ukradli i kovové prvky. Vnitřek hodně poškodil i požár.

Foto: Vratislav Konečný

Vstup do Hohenbergu

Ubytovací zámek

Majitelé chtějí objekt využít jako ubytovací s restaurací, což bohužel hodně narušila pandemie, celý region byl navázán na německé sousedy. V Libé se pořádaly každoročně setkání – Letní slavnosti s příhraniční obcí Hohenberg an der Eger.

Na pivo za „čáru“

Do ní vede asi čtyřkilometrová nádherná procházka končící u nyní opravované pevnosti, která byla koncem války při bojích částečně zničena. Jinak je volně přístupná. Na náměstí stojí výtečná hospoda s dobrým zlatavým mokem.

Foto: Vratislav Konečný

Okolí Hohenbergu

Cíle v okolí

Hazlov, zřícenina hradu a zámku, nyní se opravuje pro potřeby obce, na konci Hazlova stojí tři smírčí kříže, nedaleko stojí monumentální pomník obětem 1. světové. V Ostrohu hrad Seeberg, koupací přehrada Skalka, zřícenina tvrze Pomezná, ruiny Starého Rybníka a tvrz Skalná, rezervace Soos, Františkovy Lázně…

Plzeňská katedrála omládla o sto let

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám