Hlavní obsah

Spolek ochránců památek opravuje Hrnčířův mlýn

Právo, Lucie Bajtalonová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovolníci začali po zimní přestávce opět pracovat na opravě Hrnčířova mlýna v Českému Meziříčí na Rychnovsku. Minulý týden prořezali dvě velké lípy rostoucí v sousedství památkového objektu a připravují rekonstrukci střechy. Novou krytinu a krovy by měl mlýn dostat ještě letos.

Foto: Lucie Bajtalonová

Díky prořezaným lipám je lépe vidět na budovu mlýna, která má již opravenou jednu štítovou zeď.

Článek

Před mlýnem stojí dvě velké lípy staré více než 100 let. Aby se koruna prosvětlila a strom byl stabilnější, rozhodli se členové Společnosti ochránců památek ve východních Čechách, kterým mlýn patří, lípy prořezat. Pryč musely zejména suché větve, které ohrožovaly okolí, obzvláště střechu. „Jsou tady dvě lípy, na kterých se dělá řez, aby se jim odlehčila koruna. Ta se snížila o třetinu, aby namáhání na větvích bylo menší a nerozlamovaly se,“ popsal zákrok arborista Adam Čejchan.

Nyní mlýn čeká oprava střechy, která je v kritickém stavu. „Původně jsme chtěli opravit celou plochu, ale odborné práce podražily, proto zřejmě obnovíme pouze část nad mlýnicemi. Ta je také v horším stavu,“ uvedl místopředseda spolku Vlastimil Šimek.

Plzeňská katedrála omládla o sto let

Cestování

Rekonstrukce celého mlýna se bude pohybovat v řádu milionů korun. „Snažíme se spoustu věcí dělat brigádnicky a neodborné práce si děláme sami a zdarma. Tím rozpočet snižujeme. Zároveň ale tlačíme na dodavatele, aby vše bylo odborně i památkářsky v pořádku,“ dodal Šimek, který předpokládá, že obnova skončí tak za osm let.

Vzhledem k probíhající rekonstrukci není mlýn zatím veřejnosti přístupný. Otvírá se pouze v rámci speciálních akcí, konkrétně během dnů evropského dědictví v září.

Výhled do budoucna

V budoucnu se tu však plánuje návštěvnický provoz. „Mlýn má zachovalou technologii, takže by zde později mělo vzniknout muzeum mlynářství a přidružených řemesel. Zároveň plánujeme vytvořit expozici věnovanou místnímu rodáku arcibiskupovi Karlu Otčenáškovi. Navíc mlýn může sloužit jako zázemí pro společenské akce nebo tvořivé dílny či koncerty,“ dodal s úsměvem Šimek.

V rámci rekonstrukce, která probíhá od roku 2019, stihli členové spolku vyklidit prostor mlýnic i obytné místnosti, zavést elektřinu, renovovat jihovýchodní štítovou zeď a vyměnit 6 oken. Na elektrifikaci, ale i na financování opravy střechy získali příspěvek od Královéhradeckého kraje.

„Peníze čerpáme z dotací, žádáme od nadací o příspěvky a samozřejmě máme i veřejnou sbírku, kde může každý i malou částkou přispět,“ říká Šimek.

Mimo turistické hledáčky. Mezi neobjevenými skvosty Česka jsou zámky i muzea

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám