Hlavní obsah

Flemmichova vila v Krnově nově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KRNOV

Flemmichova vila - architektonická perla, která zdobí Krnov, se na jaře příštího roku poprvé otevře návštěvníkům. V budově, která je sama o sobě krásným exponátem, bude expozice individualistické moderny a spolkový dům.

Článek

Vilu v Hlubčické ulici, která je nemovitou kulturní památkou, nechal postavit v roce 1914 podle projektu vídeňského architekta Otto Prutschera jako své rodinné sídlo krnovský továrník Theodor Flemmich. Obýval ji do roku 1948. Uměřený exteriér vily doplňují i půvabné detaily např. vitráže s folklorními motivy či klepadlo se jménem původního majitele.

Flemmichovu vilu po roce 1948 po tři roky obývalo osm rodin, v letech 1951 až 2003 sloužil celý komplex budov se zahradou potřebám kojeneckého ústavu. Výjimečnost vily potvrzují i odborníci na architekturu rodinného bydlení, kteří se na konci října sjeli do Krnova na pracovní jednání k využití vily.

Otto Prutscher patří dodnes k velmi ceněným tvůrcům, mimo architektury se stejně jako mnoho jeho současníků věnoval i řečeno dnešním slovníkem designérství - navrhoval například pro Wiener Werkstätte či pro firmu Thonet. Interiér Flemmichovy vily navrhl do posledního detailu, nicméně v současné době se z něj příliš nezachovalo.

Podle starostky Krnova Renaty Ramazanové zatím není jasné, kolik peněz bude radnice potřebovat, aby se vila uvedla do ideálního stavu, s nímž se počítá nejdříve v roce 2010. Podle velmi hrubých odhadů jde o 20 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám