Snem manželů bylo mít světlé, útulné a moderní bydlení, kde by se potkal nádech Skandinávie, kterou má ráda Anna, s trochu drsnějšími dekory, jako je beton a kovové industriální prvky, které má rád naopak Hrvoje. Aby se nemuseli dohadovat, požádali o pomoc svou dlouholetou kamarádku a architektku Zuzanu Strouhalovou z ateliéru Platform XXY.

Obývací pokoj má úzký a dlouhý tvar. Šířka je pouze 3,8 m. Manželé zde chtěli umístit kuchyň i obývací část.

Velké přání Anny bylo, aby zde měli i barové sezení. Zároveň si oba přáli co nejvíce úložného prostoru. Architektka se snažila prostor co nejefektivněji využít, a přitom ho ještě více nezúžit.

V přední části dlouhého obývacího prostoru umístila architektka kuchyň do tvaru písmene U.

V přední části dlouhého obývacího prostoru umístila architektka kuchyň do tvaru písmene U.

V přední části umístila kuchyň do tvaru U, což opticky mírně rozděluje prostor a rozbíjí jeho "protáhlost". Horní skříňky jsou jen na čelní stěně, dále do prostoru se kuchyň "odlehčuje".

Své místo si tu našlo i malé barové sezení, přání paní domu. Naproti části kuchyně do "U" jsou navrženy vysoké moduly s lednicí, troubou a úložnými prostory.

V jídelní a obývací části dominují dekory dřeva.

V jídelní a obývací části dominují dekory dřeva.

Na barové sezení dál v prostoru navazuje jídelní stůl, za kterým je obývací část. Té dominuje velký dřevěný rám, který tvoří úložné skříňky po celém obvodu, schová v sobě i knihovnu, TV stěnu a malé sezení.

Celý interiérový prvek je výrazný, zároveň působí odlehčeně a je velmi účelný. Naproti na něj navazuje sezení s konferenčním stolkem.

Na barový pult navazuje jídelní stůl, za kterým je umístěna obývací část bytového prostoru.

Na barový pult navazuje jídelní stůl, za kterým je umístěna obývací část bytového prostoru.

Přední kuchyňskou zónu architektka ladila do kombinace dominantní bílé s prvky dřeva. V jídelní a obývací části naopak dominuje dekor dřeva. Na straně sezení, jídelního stolu a kuchyně použila architektka výmalbu v dekoru šedé stěrky, která prostor sjednocuje a hezky doplňuje bílo-dřevěnou kombinaci. Barevným oživením je zde koberec, dekorace a květiny.

Ložnice je velmi malá, manželé zde chtěli pohodlnou postel a mnoho úložných prostor. Architektka zde navrhla šatní skříňovou stěnu se zrcadlovými dveřmi, takže se v nich celý prostor odráží a opticky zvětšuje.

Postel architektka navrhla na míru jako nábytkový kus, který je propojen s nočními stolky.

Postel architektka navrhla na míru jako nábytkový kus, který je propojen s nočními stolky.

Naproti už zbyl jen prostor pro postel, kterou architektka navrhla opět na míru jako nábytkový kus, který je propojen s nočními stolky, zadní stěnou a vrchními skříňkami nad postelí, které nabízejí další úložný prostor, a přitom působí odlehčeně. Použila se zde opět kombinace bílé, dekoru dřeva a černé na doplňcích.

Na koupelnovém nábytku byly použity černé kovové prvky, které interiéru dodaly industriální nádech.

Na koupelnovém nábytku byly použity černé kovové prvky, které interiéru dodaly industriální nádech.

U designu koupelny měl pak větší slovo manžel Hrvoje. Měla působit syrovějším stylem - architektka použila na zdi voděodolnou betonovou stěrku, na nábytku černé kovové prvky, které interiéru daly industriální nádech.

Aby vše nepůsobilo tak studeně, oživila koupelnový nábytek dřevem a rostlinnými motivy.

Ing. arch. Zuzana Strouhalová
Studovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze, rok studovala architekturu na Kansas State University v USA a rok na Ecole d’erchitecture de Grenoble ve Francii. Pracovala v ateliéru Mimolimit, v ateliéru de.fakto a od roku 2010 samostatně pod značkou deZu. V současné době zakládá studio Platform XXY, které chce dál rozvíjet. Je autorkou mnoha soukromých i komerčních interiérů, spolupracovala na návrhu luxusního viladomu Vila Verde. Vytváří též autorské šperky.