Hlavní obsah

Stylová proměna malého bytu

Manželé Anna a Hrvoje žili ve svém bytě 2+1 v chorvatském Záhřebu o velikosti 60 m2 již několik let. Dispozičně jim vyhovoval, ale delší dobu již plánovali celkovou designovou rekonstrukci. Starší nábytek byl tmavší a nemoderní, stejně tak i vzhled celé koupelny jim stylově nevyhovoval.

Foto: Zuzana Strouhalová a časopis Bydlení mezi panely (8x)

Naproti dřevěnému rámu, který tvoří knihovna, TV stěna a malé sezení, je umístěno velké sezení se stojací lampou a konferenčním stolkem.

Článek

Snem manželů bylo mít světlé, útulné a moderní bydlení, kde by se potkal nádech Skandinávie, kterou má ráda Anna, s trochu drsnějšími dekory, jako je beton a kovové industriální prvky, které má rád naopak Hrvoje. Aby se nemuseli dohadovat, požádali o pomoc svou dlouholetou kamarádku a architektku Zuzanu Strouhalovou z ateliéru Platform XXY.

Foto: Zuzana Strouhalová a časopis Bydlení mezi panely

Obývací pokoj má úzký a dlouhý tvar. Šířka je pouze 3,8 m. Manželé zde chtěli umístit kuchyň i obývací část.

Velké přání Anny bylo, aby zde měli i barové sezení. Zároveň si oba přáli co nejvíce úložného prostoru. Architektka se snažila prostor co nejefektivněji využít, a přitom ho ještě více nezúžit.

Foto: Zuzana Strouhalová a časopis Bydlení mezi panely

V přední části dlouhého obývacího prostoru umístila architektka kuchyň do tvaru písmene U.

V přední části umístila kuchyň do tvaru U, což opticky mírně rozděluje prostor a rozbíjí jeho "protáhlost". Horní skříňky jsou jen na čelní stěně, dále do prostoru se kuchyň "odlehčuje".

Své místo si tu našlo i malé barové sezení, přání paní domu. Naproti části kuchyně do "U" jsou navrženy vysoké moduly s lednicí, troubou a úložnými prostory.

Foto: Zuzana Strouhalová a časopis Bydlení mezi panely

V jídelní a obývací části dominují dekory dřeva.

Na barové sezení dál v prostoru navazuje jídelní stůl, za kterým je obývací část. Té dominuje velký dřevěný rám, který tvoří úložné skříňky po celém obvodu, schová v sobě i knihovnu, TV stěnu a malé sezení.

Celý interiérový prvek je výrazný, zároveň působí odlehčeně a je velmi účelný. Naproti na něj navazuje sezení s konferenčním stolkem.

Foto: Zuzana Strouhalová a časopis Bydlení mezi panely

Na barový pult navazuje jídelní stůl, za kterým je umístěna obývací část bytového prostoru.

Přední kuchyňskou zónu architektka ladila do kombinace dominantní bílé s prvky dřeva. V jídelní a obývací části naopak dominuje dekor dřeva. Na straně sezení, jídelního stolu a kuchyně použila architektka výmalbu v dekoru šedé stěrky, která prostor sjednocuje a hezky doplňuje bílo-dřevěnou kombinaci. Barevným oživením je zde koberec, dekorace a květiny.

Ložnice je velmi malá, manželé zde chtěli pohodlnou postel a mnoho úložných prostor. Architektka zde navrhla šatní skříňovou stěnu se zrcadlovými dveřmi, takže se v nich celý prostor odráží a opticky zvětšuje.

Foto: Zuzana Strouhalová a časopis Bydlení mezi panely

Postel architektka navrhla na míru jako nábytkový kus, který je propojen s nočními stolky.

Naproti už zbyl jen prostor pro postel, kterou architektka navrhla opět na míru jako nábytkový kus, který je propojen s nočními stolky, zadní stěnou a vrchními skříňkami nad postelí, které nabízejí další úložný prostor, a přitom působí odlehčeně. Použila se zde opět kombinace bílé, dekoru dřeva a černé na doplňcích.

Foto: Zuzana Strouhalová a časopis Bydlení mezi panely

Na koupelnovém nábytku byly použity černé kovové prvky, které interiéru dodaly industriální nádech.

U designu koupelny měl pak větší slovo manžel Hrvoje. Měla působit syrovějším stylem - architektka použila na zdi voděodolnou betonovou stěrku, na nábytku černé kovové prvky, které interiéru daly industriální nádech.

Aby vše nepůsobilo tak studeně, oživila koupelnový nábytek dřevem a rostlinnými motivy.

Foto: Zuzana Strouhalová a časopis Bydlení mezi panely
Ing. arch. Zuzana Strouhalová
Studovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze, rok studovala architekturu na Kansas State University v USA a rok na Ecole d’erchitecture de Grenoble ve Francii. Pracovala v ateliéru Mimolimit, v ateliéru de.fakto a od roku 2010 samostatně pod značkou deZu. V současné době zakládá studio Platform XXY, které chce dál rozvíjet. Je autorkou mnoha soukromých i komerčních interiérů, spolupracovala na návrhu luxusního viladomu Vila Verde. Vytváří též autorské šperky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám