Hlavní obsah

Rekonstrukce představila koncept prostorného a přívětivého domova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klientka si koupila malý byt 1+1 v panelovém domě o celkové podlahové ploše 35 m2 v dobré lokalitě téměř v centru Rumburku, kde pracuje a žije. Cena byla z pohledu obdobných nemovitostí v Praze až neskutečně nízká. Jedinou starostí byl samotný byt a jeho dispoziční řešení: představa o bydlení zhruba z roku 1978. Na řadu tak přišla rekonstrukce.

Foto: Markéta Bromová, časopis Bydlení mezi panely a Bydlení-IQ (10x)

Kuchyňská sestava je řešena bez nástěnných skříněk, vynikne tak zadní stěna, která společně s posuvnými dveřmi do předsíně tvoří jeden konstrukční a vizuální prvek.

Článek

Zadání bylo poměrně banální – „Udělejme s tím něco, aby se v tom dalo bydlet.“ Aby koupelna nebyla temná díra z voštinového jádra a kuchyně spíše parodií na vaření. To vše však s maximálně omezeným rozpočtem tři sta tisíc korun.

„Navíc uspořádání nosných konstrukcí a pozice instalační šachty nebo stoupaček vytápění neumožňovaly dramatičtější zásahy do dispozice, nehledě na omezené zásahy do samotného panelu," doplňuje Ing. arch. Markéta Bromová.

Foto: Markéta Bromová, časopis Bydlení mezi panely a Bydlení-IQ

Původní půdorys

Finanční limit se stal podstatným kritériem návrhu, přesto se architektka s mladou investorkou, zdravě sebevědomou IT specialistkou, shodly, že problém nevyřeší žádná tapeta nebo formální povrchní řešení, ale skutečný zásah.

Foto: Markéta Bromová, časopis Bydlení mezi panely a Bydlení-IQ

Půdorys po přestavbě: 1 – předsíň, 2 – kuchyň s jídelnou, 3 – ložnice s pracovnou, 4 – koupelna + WC

V této logice byly provedeny následující kroky: 1. Vybourání celého jádra a odstranění původní, malými rozměry naprosto nevyhovující koupelny. Odstranění všech nánosů typu dodatečných vedení elektřiny v plastových krytkách. 2. Přizvání statika a specializované firmy pro vyřezání většího otvoru do příčky mezi oběma pokoji. 3. Realizace samotného návrhu.

Foto: Markéta Bromová, časopis Bydlení mezi panely a Bydlení-IQ

Příčka mezi předsíní a kuchyní se posunula o 40 cm oproti původní poloze, umožnila tak umístit niku na kabáty a boty.

„Největším stavebním zásahem bylo zvětšení dveří mezi kuchyní a ložnicí. Dveře byly rozšířeny z 90 na 150 cm. Výška otvoru byla limitována konstrukčním principem panelových domů. Přidaných 60 cm se zpětně ukázalo jako skutečně elementární posun v dispoziční kvalitě bytu," vysvětluje architektka. „Tu podpořila i barevně výrazná podlaha ze žlutého marmolea, která logicky propojila byt od předsíně až po ložnici."

Foto: Markéta Bromová, časopis Bydlení mezi panely a Bydlení-IQ

Do stěny je zasazeno prosvětlení mezi kuchyní a koupelnou, vytváří také pouzdro pro posuvné dveře, je zde nika na police, vysouvací digestoř s horní úložnou skříňkou.

Společná příčka oddělující koupelnu s předsíní se posunula na úkor kuchyně

o 40 cm proti původní poloze. Díky tomu se koupelna s předsíní zvětšila.

V předsíni byla navržena nika na kabáty a boty z truhlářské překližky; v původním řešení zde nebyl žádný prostor na odkládání oblečení.

Foto: Markéta Bromová, časopis Bydlení mezi panely a Bydlení-IQ

Největším stavebním zásahem bylo zvětšení dveří mezi kuchyní a ložnicí z 90 na 150 cm. Propojení podpořila podlaha z marmolea, která prochází bytem od předsíně až po ložnici.

„V koupelně se po odstranění umakartového jádra ukázala surová panelová stěna, ta se penetrovala proti drolení a ponechala odhalená. Vytváří tak v jednoduché bílé koupelně zajímavý prvek, tedy beton z roku 1978. To znamená o sedm let starší než klientka. Novou kvalitou je pak přirozené denní osvětlení skrze částečně prosklenou niku sprchového koutu," dodává architektka.

Foto: Markéta Bromová, časopis Bydlení mezi panely a Bydlení-IQ

V koupelně je v jedné lince integrována pračka, úložné prostory a umyvadlo zapuštěné do desky doplněné na povrchu černým Compactem.

Přestože se koupelna proti původnímu stavu lehce zvětšila, byla i zde nutná maximální komprimace všech prvků. V jedné lince je tak integrována pračka, úložné prostory a umyvadlo zapuštěné do desky doplněné na povrchu černým Compactem, tedy vysokotlakým laminátem.

Foto: Markéta Bromová, časopis Bydlení mezi panely a Bydlení-IQ

Novou kvalitou koupelny je přirozené denní osvětlení skrze částečně prosklenou niku sprchového koutu.

Stejný materiál se objevuje také v kuchyni na pracovní desce. Kuchyňská sestava je řešena účelně bez nástěnných skříněk. Díky tomu vynikne její zadní stěna, ta společně s posuvnými dveřmi do předsíně tvoří jeden konstrukční a vizuální prvek – jakousi superstěnu. Je do ní zasazeno prosvětlení mezi kuchyní a koupelnou, vytváří také pouzdro pro posuvné dveře, je zde nika na police, vysouvací digestoř s horní úložnou skříňkou.

Foto: Markéta Bromová, časopis Bydlení mezi panely a Bydlení-IQ

Stejně jako kuchyňská linka byl na zakázku vyroben z truhlářské překližky také pracovní stůl s knihovničkou.

Malá výměra bytu si vyžádala realizaci nábytku na míru, který šetřil cenné centimetry a na kterých nakonec celý návrh stojí. Na zakázku tak byla vyrobena kuchyňská linka a ze stejné truhlářské překližky také pracovní stůl s knihovničkou, otevřená šatní skříň se zásuvkami z IKEA a nakonec i parapety, které v bytě nebyly a klientka si je přála.

Foto: Markéta Bromová, časopis Bydlení mezi panely a Bydlení-IQ

Do vyrobené otevřené šatní skříně se použily zásuvky z IKEA.

Rekonstrukce se nesnažila popřít kontext panelového bytu, ale naopak ukázat jeho možnosti a potenciál, představit koncept prostorného a obyčejně přívětivého bydlení v jasně definované stavebnici tohoto konstrukčního systému. Řešení ukazuje možnosti a potenciál panelových domů.

Ing. arch. Markéta Bromová
Podstatou mé práce je pochopení potřeb a životního stylu klienta. Klient je na prvním místě. Věřím, že důkladná příprava přináší kvalitní výsledky. Nabízím komplexní zpracovaní architektonické zakázky. Vypracuji architektonické a objemové studie, dokumentace k územnímu a stavebnímu řízení a realizační dokumentace, nabízím komplexní služby i v oblasti přípravy staveb, inženýrské činnosti a zajišťování autorského dozoru během realizace stavby. Při zpracování všech zakázek spolupracuji s odbornými specialisty a inženýry a plně zastupuji klienta v celém procesu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám