V závěrečné fázi hledání se mladí manželé zastavili celkem náhodou v Kamenici a místo se jim zalíbilo. Čekali už tehdy rodinu a tady bylo všechno, co do budoucna potřebovali, po ruce: školka, škola, také nákupy.

Důležitá byla i snadná dosažitelnost přírody. K prvorozené Rebece nedávno přibyl ještě Tadeáš, a tak dvougarsonka skoro praská ve švech.

Na kuchyni a obývák přišli odborníci

Sen o tom, že tady stráví celý život, dostává pomalu trhliny. Děti jsou ale ještě malé, a tak je na nová řešení a větší byt ještě čas. I proto dostala dvougarsonka docela nedávno alespoň novou, svěží podobu. Některé věci si manželé postupně předělávají sami, na obývák a kuchyni si pozvali skvělé odborníky.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

Sjednotit podlahové plochy

Architektka Zuzana Strouhalová se spoluautorem rekonstrukce Radovanem Mačákem si prostor přišli prohlédnout a nejprve si shrnuli průšvihy, které se musí vyřešit – pokoj i kuchyně byly zařízeny provizorně.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

Kuchyně byla málo funkční, neexistoval tu jídelní stůl, jako komoda pod televizi sloužila krabice od ní.

V malém prostoru byly použity hned dvě různé podlahové krytiny: dlažba a plovoucí podlaha. Sjednocení podlahové plochy, které ji pomáhá opticky zvětšit, bylo prvním krokem.

V bytě nebude červená a černá

„Nechali jsme v podstatě designérům volnou ruku,“ říká mladá maminka, „jedině jsem si vymínila, že v bytě nebude červená a černá. Červená je pro mne osobně moc agresivní a černá zase moc temná. Nakonec se černá v bytě objevila, ale ta troška se vysloveně hodí.“

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

Chtěli, aby převládla zelená a žlutá

Celý byt má 45 m², proměna se měla týkat plochy 18 m², což je výměra kuchyně + obývacího pokoje, kde podle přání a potřeby majitelů mělo být i místo na počítač.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

„Prostor je velice malý, a tak byl celkem oříšek vše do pokoje umístit,“ říká architektka, ale dodává: „Byla to ale hezká práce, rodinka je veselá, milá, se smyslem pro humor. Mají rádi přírodu, cestování a při bydlení preferují spíše moderní styl. Shodli jsme se také na zelené a žluté barvě.“

Těsnější propojení kuchyně a TV stěny

Jedna stěna bytu nedosahuje zdaleka čtyř metrů, druhá má necelých pět, jak do toho všechno pohodlně rozmístit? Oba spolupracující návrháři se shodli v tom, že musí volit těsnější propojení kuchyně a TV stěny a použít skládací nábytek.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

Vpravo od vstupu do místnosti umístili kuchyňskou sestavu, která začíná vyššími moduly, pokračuje pracovní plocha a horní skříňky, na vedlejší stěně pokračuje kuchyň dolními skříňkami a plochou s varným centrem, nad kterým je digestoř.

Místo se našlo i pro notebook

Na spodní skříňky navazuje barový pultík, který může sloužit buď jako pracovní plocha, nebo jako pracovní místo na notebook. Zbytek stěny měl ještě pojmout televizi. Pro komodu pod ní jsou pro zachování jednotného stylu použity nižší moduly z kuchyňského setu.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

Vše propojují další poličky, které mají stejný dekor jako barový pultík. Na protější stěnu se vešel sklápěcí jídelní stolek a pohodlná sedačka s konferenčním stolkem a taburetky.

Záliba v moderním designu

Příjemným východiskem byla záliba paní domu v moderním designu i obliba živých a veselých barev. Zohlednit museli tvůrci ale především velmi malý prostor.

„Aby rodinka minimálně narážela na ostré hrany, zvolili jsme pro pár kusů nábytku oblé tvary,“ říká architektka. „Objevily se na jídelním stolku, poličkách a baru. Motiv křivek ve stylu Karima Rashida (americký designér) nás inspiroval i pro grafiku na veselejší stěnu, kde je umístěno sezení.“

Barvy se doplňují

Sedací soupravu světle zelené barvy krásně doplňuje teplá žlutá, která dává bytu neodolatelný jarní nádech. Optimistické barvy na této stěně tvoří kontrast k protější kuchyňské a TV stěně, kde převládá bílá v kombinaci se šedou.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

Autorům se podařilo propojit účelné a praktické vybavení a neutrální design kuchyně, televize, počítače a sedací soupravy s hravými motivy vln a barev, které tu prezentuje především grafika na stěně, ale také jídelní stolek, bar, poličky. Dobře zvolené jsou „průsvitné“ židle, které prostor ještě odlehčí.

Sádrokartónový podhled s bodovkami

Pro získání lepší světelné pohody a vyšší světelnosti byl nad kuchyňskou část navržen sádrokartónový podhled s bodovkami a se zářivkami. Ty jsou ukryté v podhledu a svítí na strop. Místnost se tak mnohem lépe a víc rozsvěcuje a také opticky zvětšuje.

Trefili se do vkusu mladého páru

„První pocit po vkročení dovnitř byl velký prostor. Nechápala jsem, jak mohli z tak malé místnosti udělat tak rozměrný prostor,“ vyjádřila svůj hlavní pocit majitelka.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

Další velkou radostí je pro rodinu zvolené osvětlení. I když manželé designérům do ničeho nemluvili a o nic si neříkali, podařilo se autorům trefit se do vkusu mladého páru, který si představoval nad kuchyňskou sestavou nějakou světelnou rampu. Teď mají světelný podhled po celé délce dvou stěn.

Stůl lze složit a zavěsit

Posledním a milým překvapením je stůl. Majitelé nevěřili, že by se jim nějaký mohl do bytu vejít, volili proto nouzové řešení jídla u barového pultu.

„Úžasné je to, že stůl můžeme složit a zavěsit, takže nakonec je tu vlastně víc místa,“ shrnuje spokojenost se změnou majitelka.

Ing. arch. Zuzana Strouhalová
Studovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze, rok studovala architekturu na Kansas State University v USA a rok na Ecole d’erchitecture de Grenoble ve Francii. Pracovala v ateliéru Mimolimit, v ateliéru de.fakto. Nyní pracuje samostatně pod svým jménem. Věnuje se designové práci, od návrhu šperků, nábytku, interiérů až k návrhům domů.