Hlavní obsah

Posilovna v obýváku - čím ji vybavit

Novinky, Zboží.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Možná přemýšlíte, že byste Ježíškovi napsali o nějaké fitness náčiní, abyste mohli v novém roce splnit své předsevzetí o vytvarování a zpevnění postavy. Čím domácí posilovnu vybavit, aby vyhovovala vašim potřebám a nezabírala moc místa?

Foto: Profimedia.cz

Budete-li muset fitness přístroj „včlenit“ do vybavení domácnosti, umístěte jej někam, kde nebude příliš narušovat vybavení bytu.

Článek

Spousta lidí touží po pevnějších svalech, lepší fyzické kondici či štíhlejší postavě. Jenže návštěva fitness centra pro ně není nejschůdnější cestou.

Jedni by raději cvičili v soukromí, jiní nemohou posilovnu navštěvovat kvůli nedostatku času či svým finančním možnostem, případně proto, že se v blízkosti jejich bydliště žádná nenachází.

Řešením může být právě zakoupení posilovacího stroje. Co je dobré vědět, než se začnete poohlížet na internetu, který by byl pro vás ten pravý?

Kam s ním?

Pokud přemýšlíte, že si koupíte jen pár činek, pak vlastně příliš nezáleží na tom, kde budete cvičit. Ale jestliže uvažujete o koupi fitness přístroje, je jeho správné umístění důležité. Mějte na paměti, že některé stroje jsou přeci jen náročnější na prostor.

Jestliže máte tu výhodu, že pro své domácí fitness studio můžete vyhradit celou jednu místnost, pak máte situaci značně ulehčenou. Jen dbejte na to, aby to byla místnost, kde se dá dostatečně větrat, případně je v ní klimatizace.

Pozornost věnujte také podlaze, jež by měla být dostatečně odolná, aby tlumila nárazy a nedošlo k jejímu poškození, pokud vám například vypadne činka z ruky. Výhodou je, pokud minimálně na jednu ze stěn umístíte velké zrcadlo, tak jak to vídáte ve fitness centrech.

Budete-li muset fitness přístroj „včlenit“ do vybavení domácnosti, umístěte jej někam, kde nebude příliš narušovat vybavení bytu. Naštěstí výrobci strojů pro domácí posilovny myslí i na prostorové možnosti většiny z nás, navíc většina přístrojů už nevypadá jako „mučicí nástroje“, které by si do bytu řada z nás nepořídila.

Opět ale platí, že byste měli volit místo s dostatečným přísunem čerstvého vzduchu. Výhodou je i určitá možnost soukromí.

Pro štíhlou postavu a fyzičku

Jestliže je vaším přáním zpevnit tělo a shodit nějaký ten kilogram, případně se nezadýchávat do schodů do druhého patra, pak se porozhlédněte po přístrojích pro aerobní či kondiční cvičení.

1. Rotopedy

K tradičním zástupcům této skupiny patří rotopedy. Díky nim posílíte a zpevníte především dolní polovinu těla, tedy nohy a hýždě, navíc jízda na rotopedu účinně spaluje kalorie.

Své fanoušky si tento přístroj získal především svou nenáročností a přirozeností pohybu, který nezatěžuje klouby. Hodí se i pro seniory. Míru zátěže můžete u rotopedů regulovat, většina z nich při jízdě měří například vaši tepovou frekvenci či ukazuje počet spálených kalorií, samozřejmostí je ukazatel ujeté vzdálenosti a rychlosti.

Výhodou je, že cvičit můžete i u sledování televize, rotopedy jsou velmi tiché. Některé přístroje jsou vybaveny přídavným zařízením pro posílení ostatních skupin svalů.

Posilovna 1

1. Rotoped Master R06, od 4 190 Kč

1. Rotoped Master R06, od 4 190 Kč 2. inSPORTline Recumbent Gemra 3 v 1, od 2 990 Kč

3. inSPORTline Kalistic rotoped, od 3 890 Kč

2. Běžecké pásy

Pokud patříte k lidem, kteří by chtěli začít běhat, ale stále se nemůžete odhodlat, je pro vás řešením „domácí“ běžecký pás. Nemusíte řešit počasí nebo stud – zaběháte si v pohodlí domova, při své oblíbené hudbě či seriálu. Navíc se nemusíte bát o své klouby, které často při běhání venku trpí.

Většina běžeckých pásů je dnes vybavena systémem odpružení, který klouby chrání před otřesy. Řada lidí se zdráhá pořídit si pás kvůli jeho větším rozměrům. Ale nebojte, výrobci běžeckých pásů pro domácí použití pamatovali i na to, aby byl pás snadno přemístitelný a skladný.

Volit můžete variantu s motorem (hodí se pro intenzivní trénink) nebo bez motoru (pás rozhýbáváte vlastní energií, tyto pásy simulují spíše chůzi do kopce a pomalejší běh). Oba typy běžeckých pásů vám nicméně spolehlivě zaručí zpevněnou postavu a také posílené srdce.

Posilovna 2

1. inSPORTline Sprynkl, od 4 490 Kč

1. inSPORTline Sprynkl, od 4 490 Kč 2. inSPORTline Excel Run, od 5 490 Kč

3. Housefit Tempo 30, od 12 990 Kč

3. Eliptické trenažery

Dalším přístrojem, kterým můžete ve snaze zlepšit fyzičku a zhubnout vybavit svou domácnost, je eliptický trenažer. Ten dokáže při cvičení „zasáhnout“ prakticky všechny skupiny svalů, a tak patří k nejuniverzálnějším přístrojům, které si pro domácí tréninky můžete pořídit.

Při používání eliptického trenažeru totiž zapojíte horní i dolní končetiny, díky plynulosti pohybu nezatížíte klouby.

Posilovna 3

1. Fitness King Orbitrek Platinium, od 2 789 Kč 2. Insportline Air eliptický trenažer, od 3 090 Kč

3. HouseFit Motio 30, od 5 990 Kč

Pro svaly i zdraví

Svůj domácí „posilovací koutek“ můžete samozřejmě vybavit i jiným náčiním, které bude vyhovovat vašim potřebám. Některé přístroje jsou zaměřeny na relaxaci, například na úlevu bolavým zádům. Oblíbené jsou rovněž nejrůznější veslovací trenažery, které se hodí pro posílení dolní i horní poloviny těla.

Většina lidí pro domácí posilovnu uvítá stroje, jež jsou co nejuniverzálnější – vyplatí se pořídit si přístroj, jehož hlavním zaměřením je například posílení břišních svalů, ale který zároveň při správném používání dokáže zapojit i svaly na rukou a nohou či hýždích.

Posilovna 4

1. Insportline Inverso Plus autotrakční lehátko, od 4 490 Kč 2. Insportline Rio veslovací trenažer, od 4 190 Kč

3. inSPORTline Ab Lifter, 3 390 Kč

Pokud chcete svůj domácí trénink zaměřit především na posílení svalů, porozhlédněte se po posilovací lavici či posilovací věži. Na trhu je k výběru řada různých typů – výběr přizpůsobte samozřejmě nejen ceně, ale především tomu, jak a které skupiny svalů chcete posílit.

Nárůst svalové hmoty vám samozřejmě zajistí také cvičení s činkami, závažím či posilovacími popruhy.

Posilovna 5

1. Acra Sit-up-bench posilovací lavička, od 1 588 Kč 2. TRX Profesional Pro Pack P2, od 2 180 Kč

3. Acra WB3500, od 2 935 Kč

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám