„Vaše představy změníme ve skutečnost“ – moto, jímž se řídí stavební firma z Prahy a která se postarala o zdařilou rekonstrukci. Předělaný byt je totiž příkladem, že není nutné se hned stěhovat, když nejste spokojeni s nevyhovujícím zastaralým interiérem.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

V tomto případě by totiž majitelé přišli o lokalitu v Praze 4 poblíž metra, ale i krásný výhled na město a lesopark. Ten by jim mimochodem mohl závidět nejeden vlastník rodinného domu. V neposlední řadě se potvrdilo, že někdy zatracovaná dispozice panelových domů dává nemalý prostor pro kreativitu a vylepšení standardu.

Bydlení na výsluní

Partneři mají dospělé děti a v bytě bydlí sami. Nová plastová okna s UV fólií, která tlumí v bytě orientovaném na jihozápad velkou dávku slunce, si pořídili už během domovní výměny. Nechali rovněž zasklít lodžii, čímž si prodloužili prostor k bydlení.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Postupně si ale uvědomovali, že je čas na pořádnou změnu. Vadily jim morálně zastaralé materiály z počátku devadesátých let, z nichž byl dům postaven, ale také příčkou oddělená kuchyň od obývacího pokoje, či bytové jádro. Inspiraci hledali v časopisech a na internetu. Tam objevili zrekonstruovaný byt s podobnou dispozicí. Potřebovali ovšem najít někoho, kdo by jim nabídl kvalitu a dobrou cenu. Na doporučení přátel oslovili Bytexpert.

Po zaměření prostoru získali návrh řešení, který firma zrealizovala na klíč – od stavebních prací až po výrobu některého nábytku na míru.

Aktivní přístup se vyplatil

Původní byt 3+1 s plochou 83 m² v desátém patře se změnil po přestavbě na 3+kk a působí teď větším a elegantním dojmem. To se povedlo spojením obývacího pokoje s kuchyní, v němž se odstraněním příčky rozšířil panoramatický výhled. Majitelé oceňují, že se vše zvládlo s minimem bouracích prací. Velkou roli sehrála správná volba materiálů, interiéru prospěly například nové a subtilnější modely radiátorů.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Zajímavě je vyřešená i předsíň. Posuvné dveře vyrobené na míru a uchycené v horní obvodové konzoli ušetřily místo, stejně tak nové šatní skříně či komora, která nahradila starý špajz. Majitelé během rekonstrukce úzce spolupracovali s firmou, konzultovali řešení, detaily, materiály a barvy. Vsadili především na kombinaci světlých a tmavých přírodních tónů, Josef si prosadil červenou výmalbu do obývacího pokoje.

„Kromě toho se do rozhodování zapojovala rodina, takže se jedná o kolektivní dílo,“ říkají spokojení majitelé.

Vaření na ostrůvku a barevné koupání

Na zařízení kuchyně a koupelny majitelé nešetřili. „Když se mě ve firmě Ravak zeptali, co si přeji mít ve vaně, řekl jsem jednoduše, že všechno,“ dodává Josef, který si kromě designového umývadla a nábytku objednal nadstandard – vanu s vířivkou a zabudovanou efektní a léčivou barevnou chromoterapií.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Moderní proměny se dočkala kuchyň propojená s obývacím pokojem. Marta s Josefem chválí praktický ostrůvek, k němuž bylo nutné přivézt podlahou kabel, rozvody k digestoři jsou schované v podhledu. Z jedné strany ostrůvku je umístěna trouba, z druhé obrácené do pokoje pak krb na biolíh. A vaří se tu na moderní indukci.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Na zakázku vyrobený kuchyňský nábytek má foliovaná barevně kombinovaná dvířka, pracovní deska je z odolného umělého kamene.

Dobrá podlaha je základ

Plochu pod novou podlahovou krytinu bylo nutné připravit a srovnat pomocí samonivelační stěrky. Marta s Josefem si zvolili kvalitní a zajímavou krytinu z PVC a použili ji ve všech obytných místnostech, ale i v předsíni. Byt se tím opticky zvětšil, sjednotil a zklidnil, příjemný barevný odstín dekoru imitující prkna z běleného dubu vytvořil majitelům útulné prostředí.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Stejně bylo potřeba srovnat některé stěny uvnitř i na chodbě domu pomocí polystyrénových desek, které vylepšily akustiku. Sádrokartonové podhledy umožnily osadit stropní LED reflektorové osvětlení. Garnýže pro závěsy se už ovšem vzhledem ke snížení stropu nad okna nevešly.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

„Vůbec nám to nevadí. Jsme moc spokojeni, i když se příbuzní trochu divili, že nemáme na záclony. Látkové plisé žaluzie se navíc dobře udržují,“ chválí s úsměvem majitelka.